Μάγκι Θάτσερ ή Mamma δύο;

Αν και η Μάργκαρετ Θάτσερ παρέµεινε στην εξουσία επί 11 συνεχή έτη (1979-1990), βλέποντας τη Μέριλ Στριπ να την υποδύεται στη «Σιδηρά κυρία» έχεις την αίσθηση ότι αυτή η περίοδος δεν καλύπτει ούτε το 1/3 της ταινίας. ∆εν φταίει βέβαια η Στριπ, η οποία όπως πάντα είναι εξαιρετική σε µια ερµηνεία που ενδεχοµένως να της χαρίσει το τρίτο της Οσκαρ. Φταίει η πρόχειρη προσέγγιση των δηµιουργών της ταινίας και η σκηνοθετική µατιά της Φιλίντα Λόιντ. Το γεγονός ότι η «Σιδηρά κυρία» σκηνοθετήθηκε από τη δηµιουργό της «Mamma mia!», που είναι η µεγαλύτερη εµπορική επιτυχία στην καριέρα της Στριπ, είχε τις συνέπειές του.

Αν και η Μάργκαρετ Θάτσερ παρέµεινε στην εξουσία επί 11 συνεχή έτη (1979-1990), βλέποντας τη Μέριλ Στριπ να την υποδύεται στη «Σιδηρά κυρία» έχεις την αίσθηση ότι αυτή η περίοδος δεν καλύπτει ούτε το 1/3 της ταινίας. ∆εν φταίει βέβαια η Στριπ, η οποία όπως πάντα είναι εξαιρετική σε µια ερµηνεία που ενδεχοµένως να της χαρίσει το τρίτο της Οσκαρ. Φταίει η πρόχειρη προσέγγιση των δηµιουργών της ταινίας και η σκηνοθετική µατιά της Φιλίντα Λόιντ.

Το γεγονός ότι η «Σιδηρά κυρία» σκηνοθετήθηκε από τη δηµιουργό της «Mamma mia!», που είναι η µεγαλύτερη εµπορική επιτυχία στην καριέρα της Στριπ, είχε τις συνέπειές του. Περιµένεις να δεις τους λόγους για τους οποίους βάφτισαν τη Θάτσερ «Σιδηρά κυρία» και τι βλέπεις; Ανιαρές σκηνές µιας καµπούρας γριούλας πάσχουσας από τη νόσο του Αλτσχάιµερ, η οποία κάνει του κεφαλιού της, λες και είναι η πεισµατάρα «επαναστάτρια» σε οίκο ευγηρίας στον οποίο δεν νιώθει ότι ανήκει.

Ακούγεται ειρωνικό αλλά στο καλύτερο κοµµάτι της ταινίας δεν παίζει η Στριπ τη Θάτσερ αλλά η Αλεξάντρα Ρόουτς που την υποδύεται σε νεαρή ηλικία όταν η Θάτσερ έµπαινε δυναµικά στον ανδροκρατούµενο χώρο της πολιτικής και έκανε τη διαφορά στο Κόµµα των Συντηρητικών. Οσο για το πιο κουραστικό κοµµάτι, είναι η υπερβολική εµµονή της Λόιντ στη σχέση της Θάτσερ µε τον σύζυγό της Ντένις Θάτσερ (Τζιµ Μπρόντµπεντ). Σύµφωνα µε την ταινία το «φάντασµα» του Ντένις καταδίωκε τη Θάτσερ µετά τον θάνατό του γιατί αν και ο Θάτσερ στήριζε τη γυναίκα του από την εποχή που εκείνη έµπαινε σιγά-σιγά στον χώρο της πολιτικής (ήταν µάλιστα ο µόνος άνθρωπος που την έκανε να γελάει), εκείνη αργότερα τον παραγκώνισε. Το ίδιο έκανε µε τα δίδυµα παιδιά τους. Στην ουσία δηλαδή βλέπουµε το δράµα µιας ηλικιωµένης που συνειδητοποιεί ότι δεν υπήρξε ποτέ η µαµά και η σύζυγος που όφειλε να είναι! Ελεος! Για τη Θάτσερ µιλάµε, όχι για την Αδελφή Τερέζα.

Από πού προκύπτει τελικά ο όρος «θατσερισµός», για τον οποίο η Θάτσερ έγινε ένα από τα πιο αντιπαθητικά πρόσωπα της δεκαετίας του 1980 καταστρέφοντας τα εργατικά συνδικάτα; Ποια ήταν η πολιτική µε τον IRA; Και η σχέση της µε τον αµερικανό πρόεδρο Ρίγκαν πού βρίσκεται; Να σας πω αµέσως. Ολα αυτά θα τα βρούµε στα… τηλεοπτικά επίκαιρα, δηλαδή από σκηνές αρχείου, οι οποίες ξελασπώνουν τη Λόιντ στα σεναριακά κενά της µυθοπλαστικής δραµατουργίας.

Η αίσθηση που τελικά αφήνει η «Σιδηρά κυρία» είναι ότι η σκέψη της Λόιντ έχει παραµείνει στη «Mamma mia!». Το ενδιαφέρον της για το προφίλ της Θάτσερ ως πρωθυπουργού είναι τόσο αδιανόητα επιδερµικό που σε κάνει να µη θέλεις να παρακολουθήσεις την ταινία. Αδηµονούσα να τελειώσει µια ώρα αρχύτερα όπως (υποθέτω) θα ήθελα να φύγω όσο το δυνατόν γρηγορότερα από µια επίσκεψη σε γηροκοµείο.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτισμός
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk