ατζέντα

Το έργο του Φραντς Ξάβερ Κρετς «Στάλερχοφ» αρχίζει τις παραστάσεις του στο Θέατρο του Νέου Κόσμου, σε μετάφραση της Κοραλίας Σωτηριάδου και σκηνοθεσία του Β. Θεοδωρόπουλου. Παίζουν οι Κ. Τριανταφυλλόπουλος, Μαρία Καλλιμάνη, Μ. Βακούσης, Μάρτιν Στεπάνεκ και η νεαρή Αμαλία Αρσένη. Σκηνογραφία: Μαργαρίτα Χατζηιωάννου, μουσική: Σταύρος Γασπαράτος. Η πρεμιέρα θα δοθεί την Τετάρτη στην Κεντρική Σκηνή (21.00). Πέντε νεαροί μουσικοί, ο φλαουτίστας Ερικ Μπόσγκραφ και το Κουαρτέτο Μοντιλιάνι, συναντώνται στη σκηνή της Αίθουσας Δημήτρης Μητρόπουλος του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών για μια συναυλία στο πλαίσιο της σειράς «Rising Stars».

ΘΕΑΤΡΟ
«Στάλερχοφ» στον Νέο Κόσμο
Από 18/1

Το έργο του Φραντς Ξάβερ Κρετς «Στάλερχοφ» αρχίζει τις παραστάσεις του στο Θέατρο του Νέου Κόσμου, σε μετάφραση της Κοραλίας Σωτηριάδου και σκηνοθεσία του Β. Θεοδωρόπουλου. Παίζουν οι Κ. Τριανταφυλλόπουλος, Μαρία Καλλιμάνη, Μ. Βακούσης, Μάρτιν Στεπάνεκ και η νεαρή Αμαλία Αρσένη. Σκηνογραφία: Μαργαρίτα Χατζηιωάννου, μουσική: Σταύρος Γασπαράτος. Η πρεμιέρα θα δοθεί την Τετάρτη στην Κεντρική Σκηνή (21.00).

ΜΟΥΣΙΚΗ
«Ανατέλλοντα αστέρια»
Στις 18/1

Πέντε νεαροί μουσικοί, ο φλαουτίστας Ερικ Μπόσγκραφ και το Κουαρτέτο Μοντιλιάνι, συναντώνται στη σκηνή της Αίθουσας Δημήτρης Μητρόπουλος του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών για μια συναυλία στο πλαίσιο της σειράς «Rising Stars». Το πρόγραμμα περιλαμβάνει έργα Βαν Εϊκ, Στραβίνσκι, Π. Κόκορα, Χάιντν κ.ά. Στις 18/1, στις 20.30.

ΘΕΑΤΡΟ
«Μακμπέθ» στη Στέγη

Ο Θωµάς Μοσχόπουλος σκηνοθετεί τον «Μακµπέθ» του Σαίξπηρ σε µετάφραση Δηµήτρη Δηµητριάδη. Τον επώνυµο ρόλο ερµηνεύει ο Αργύρης Ξάφης. Λαίδη Μακµπέθ η Αννα Μάσχα. Παίζουν: Ξένια Καλογεροπούλου, Κώστας Μπερικόπουλος, Θάνος Τοκάκης, κ.ά. Η πρεµιέρα θα δοθεί την Τετάρτη, στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης Γραµµάτων και Τεχνών, στις 20.30. Παραστάσεις ως τις 25 Φεβρουαρίου, εκτός Δευτέρας και Τρίτης.

«Ευγενείς αγωνίες»

Τον µονόλογο του Σωτήρη Σαµπάνη ερµηνεύει η Σοφία Σεϊρλή στο Από Μηχανής Θέατρο σε σκηνοθεσία του Τάκη Τζαµαργιά. Πρόκειται για µια παραγωγή της Εταιρείας Θεάτρου ΣυνΕπί (+,Χ). Παραστάσεις κάθε Σάββατο στις 20.00 και κάθε Κυριακή, Δευτέρα και Τρίτη στις 21.30.

«Ερωφίλη» στο Εθνικό

Σε µια ερευνητική προσέγγιση της «Ερωφίλης» του Χορτάτζη ο Δήµος Αβδελιώδης παρουσιάζει το κείµενο στην παράσταση του Εθνικού Θεάτρου. Παίζουν: Γρηγόρης Γαλάτης, Βασίλης Καραµπούλας, Δάφνη Μαρκάκη, κ.ά. Στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του κτιρίου Τσίλερ, κάθε Πέµπτη στις 21.00 και κάθε Παρασκευή στις 18.00.

«Ποιος κοιμάται απόψε;»

Η Χρύσα Σπηλιώτη σκηνοθετεί το έργο «Ποιος κοιµάται απόψε;» που έχει γράψει η ίδια. Παίζουν: Αγγελική Δηµητρακοπούλου, Σήφης Πολυζωίδης, Καλλιρρόη Μυριαγκού, Λένα Γιάκα. Στη Σκηνή του 104, Κέντρου Λόγου και Τέχνης. Πρεµιέρα το Σάββατο στις 21.30. Παραστάσεις κάθε Σάββατο και Κυριακή.

Αυλαία για τις «Παραλογές»

Τις τέσσερις τελευταίες παραστάσεις θα δώσουν οι «Παραλογές ή Μικρές καθηµερινές τραγωδίες» του Γιάννη Καλαβριανού στο θέατρο Πορεία ολοκληρώνοντας τον κύκλο τους. Συγκεκριµένα το έργο θα παιχθεί τη Δευτέρα και την Τρίτη 16 & 17 Ιανουαρίου καθώς και στις 23-24/1. Στις 21.15.

Ενα «Μήλο» επί σκηνής

Το έργο των Γιώργου Βάλαρη και Στέλιου Παπαδόπουλου «Το µήλο» µετακοµίζει από την Πέµπτη στη Θεσσαλονίκη. Η Ναταλία Δραγούµη και ο Θανάσης Τσαλταµπάσης µοιράζονται τους ρόλους αυτής της κωµωδίας που θα παίζεται, σε σκηνοθεσία του Γιώργου Βάλαρη, στη σκηνή του Αριστοτέλειου. Στις 21.00.

«Ορφανά» στη Θεσσαλονίκη

Επειτα από ενάµιση χρόνο παραστάσεων στην Αθήνα «Τα Ορφανά» του Ντένις Κέλι µετακοµίζουν στη Θεσσαλονίκη. Το έργο σε µετάφραση Κοραλίας Σωτηριάδου και σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου κάνει πρεµιέρα την Τετάρτη στο Δηµοτικό Θέατρο Καλαµαριάς «Μελίνα Μερκούρη», στις 21.00. Για δεκαπέντε παραστάσεις. Παίζουν οι Μαρία Κίτσου, Μιχάλης Οικονόµου, Οµηρος Πουλάκης.

«Τερατώδη προβλήματα»

Η κωµωδία του Μάρτιν Ντάουνινγκ «Τερατώδη προβλήµατα» παρουσιάζεται στη Β’ Σκηνή του θεάτρου Αλµα σε σκηνοθεσία του Τάσου Ιορδανίδη. Παίζουν οι Αντρέας Κοντόπουλος, Αποστόλης Τότσικας, Γιάννης Παπαθανασίου, Νικολέττα Θωµά, Ηλιάνα Γαϊτάνη κ.ά. Από την Τρίτη και κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21.15.

Ερχεται η «Σεβάς Χανούμ»

Σε κείµενο του Γιώργου Χρονά και σκηνοθεσία του Κωνσταντίνου Ρήγου η Κωνσταντίνα Μιχαήλ ερµηνεύει τη Σεβάς Χανούµ. Από αύριο Δευτέρα και κάθε Δευτέρα και Τρίτη, στο Αγγέλων Βήµα, στις 20.00.

Ζήλια στον Φούρνο

Το έργο της Εστέρ Βιλάρ «Jalousie» σε µετάφραση Θαλή Σταθόπουλου και διασκευή-σκηνοθεσία της Τατιάνας Παπαµόσχου ανεβαίνει στο θέατρο Φούρνος µε τις Μαριάννα Κυριάκη, Αθηνά Νιαβή και Σουζάνα Βαρτάνη. Πρεµιέρα αύριο Δευτέρα, στις 21.15. Παραστάσεις κάθε Δευτέρα και Τρίτη.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ
«Εαυτούληδες» στο Μέγαρο

Οι «Εαυτούληδες», µια µουσική παράσταση βασισµένη στην οµώνυµη ποιητική συλλογή του Γιάννη Σκαρίµπα, πραγµατοποιείται τη Δευτέρα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Στον ρόλο του Γιάννη Σκαρίµπα ο Γεράσιµος Σκιαδαρέσης. Τραγουδούν: Διονύσης Τσακνής, Γιώργος Μεράντζας, κ.ά. Μουσική διεύθυνση: Ανδρέας Πυλαρινός. Ωρα έναρξης: 20.30.Νωρίτερα, στις 18.00 πραγµατοποιείται συµπόσιο µε τον τίτλο «Η ποίηση του Σκαρίµπα σήµερα». Συµµετέχουν: Κατερίνα Κωστίου, επίκουρη καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήµιο Πατρών, Σάββας Παύλου, συγγραφέας, Δηµήτρης Κοσµόπουλος, ποιητής, δοκιµιογράφος, Γιώργος Παγανός, δοκιµιογράφος, κριτικός, Συµεών Σταµπουλού, φιλόλογος, νεοελληνιστής. Συντονίζει ο Νάσος Βαγενάς, ποιητής, δοκιµιογράφος.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Για την παγκοσμιοποίηση

«Εµείς και η παγκοσµιοποίηση» είναι ο τίτλος της οµιλίας του Θεοδόση Τάσιου, καθηγητή στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και επίτιµου διδάκτορα του Αριστοτελείου Πανεπιστηµίου Θεσσαλονίκης. Η οµιλία εντάσσεται στο πλαίσιο του Megaron Plus. Στις 19/1, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Ωρα έναρξης: 19.00. Η είσοδος είναι ελεύθερη µε δελτία προτεραιότητας.

Συγκριτολογικό συνέδριο

Το τοπίο στην πεζογραφία, στη ζωγραφική και στον κινηµατογράφο, το αρχαίο τοπίο ως φαντασιακή αναβίωση, το τοπίο ως γλώσσα της εξορίας είναι ορισµένες από τις επί µέρους θεµατικές του Ε’ Συνεδρίου της Ελληνικής Εταιρείας Γενικής και Συγκριτικής Γραµµατολογίας µε θέµα «Η ποιητική του τοπίου», το οποίο θα διεξαχθεί στο αµφιθέατρο «Λεωνίδας Ζέρβας» του Εθνικού Ιδρύµατος Ερευνών (Βασιλέως Κωνσταντίνου 48, Αθήνα) στις 19-22 Ιανουαρίου.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτισμός
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Μυστικά και ψέματα Οι περισσότεροι θα περάσουν τις ημέρες και νύχτες των Χριστουγέννων στην Αθήνα με παρουσίες σε διακριτικά ιδιωτικά δείπνα αλλά... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk