Φ. Πετσάλνικος: Να πάψει να είναι ταμπού η διαρχία

Ανοιχτό αφήνει ο πρόεδρος της Βουλής κ. Φίλιππος Πετσάλνικος το ενδεχόμενο ο κ. Γιώργος Παπανδρέου να θέσει και πάλι υποψηφιότητα για την ηγεσία του ΠαΣοΚ. Σε συνέντευξή του στον Βήμα fm ο κ. Πετσάλνικος είπε χαρακτηριστικά ότι όλα θα εξαρτηθούν από τις συνθήκες που θα επικρατούν στη δεδομένη στιγμή

Ανοιχτό αφήνει ο πρόεδρος της Βουλής κ. Φίλιππος Πετσάλνικος το ενδεχόμενο ο κ. Γιώργος Παπανδρέου να θέσει και πάλι υποψηφιότητα για την ηγεσία του ΠαΣοΚ. Σε συνέντευξή του στον Βήμα fm ο κ. Πετσάλνικος είπε χαρακτηριστικά ότι όλα θα εξαρτηθούν από τις συνθήκες που θα επικρατούν στη δεδομένη στιγμή.

Ο πρόεδρος της Βουλής διατύπωσε επίσης την άποψη ότι η λεγόμενη «διαρχία», δηλαδή άλλο πρόσωπο αρχηγός του κόμματος και άλλος υποψήφιος πρωθυπουργός, θα πρέπει «να πάψει να είναι ταμπού», σημειώνοντας ότι αυτό ισχύσει σε πολλά ευρωπαϊκά σοσιαλιστικά κόμματα.

Τέλος, αναφορικά με τις μειώσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα και το ενδεχόμενο πράξης νομοθετικού περιεχομένου, ο κ. Πετσάλνικος εξέφρασε ευθέως τη διαφωνία του, λέγοντας ότι θα πρέπει να αφήσουμε τους κοινωνικούς εταίρους να αποφασίσουν αλλά και να σεβαστούμε τη συμφωνία τους.

Aναλυτικά οι δηλώσεις του κ. Πετσάλνικου

Για τη διαρχία: «Όλα ή σχεδόν όλα τα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα δεν έχουν κατ’ανάγκη την ιδιότητα του προέδρου του κόμματος και του πρωθυπουργού λη του υποψηφίου πρωθυπουργού να συγκλίνει και να συμπίπτει στο ίδιο πρόσωπο. Εμείς την έχουμε πει διαρχία. Δεν είναι θέμα διαρχίας γιατί δεν άρχει ο ένας αλλιώς και ο άλλος διαφορετικά. Η δική μου άποψη είναι ότι πρέπει να το δούμε τώρα ή αν όχι τώρα, όταν θα γίνει η συζήτηση για την αλλαγή του καταστατικού. Γιατί το κάνουν σε εκείνα τα κόμματα; Έχουν μια εμπειρία δεκαετιών. Με αυτόν τον τρόπο διασφαλίζεται η ενότητα αλλά και επειδή με αυτόν τον τρόπο έχουν την δυνατότητα να αξιοποιούν, ανάλογα με τις συνθήκες που διαμορφώνονται την προσωπικότητα εκείνη που συγκεντρώνει τα χαρακτηριστικά για μια νικηφόρα μάχη».

«Όταν γεννήθηκε το ΠΑΣΟΚ από τον Ανδρέα Παπανδρέου και η ΝΔ από τον Κων/νο Καραμανλή, ήταν αυτονόητο ότι ήθελαν μονοπρόσωπη ηγεσία του κόμματος. Δεν θα πρέπει εμείς να θεωρούμε ταμπού το θέμα αυτό. Μια τέτοια λύση θα έδινε πολύ περισσότερες δυνατότητες στο ΠΑΣΟΚ».

Ακούστε το ηχητικό

Για την υποψηφιότητα Παπανδρέου: «Δεν τέθηκε χθες και σήμερα ζήτημα προσώπων. Δεν μπήκαν θέματα υποψηφιοτήτων. Δεν ανακοινώθηκαν τουλάχιστον μέχρι στιγμής.

Ο κύριος Παπανδρέου είχε τοποθετηθεί, είχε πει τι ο ίδιος προτίθεται να κάνει σε προηγούμενη συνεδρίαση του πολιτικού συμβουλίου. Μάλλον η άποψη είναι ότι τώρα δεν συζητάμε για πρόσωπα αλλά να συμφωνήσουμε πότε θα γίνουν οι διαδικασίες.

Σε αυτές τις περιπτώσεις δεν είναι θέμα το τι θέλει ή δεν θέλει ο ίδιος ο ενδιαφερόμενος αλλά των γενικότερων συνθηκών που διαμορφώνονται κάθε φορά».

Ακούστε το ηχητικό

Για τους μισθούς: «Οι οριζόντιες περικοπές δημιουργούν αδικίες. Το έχω πει πολλές φορές όχι δημόσια αλλά κατ’ιδίαν ότι υπήρξαν αδικίες μέσα στον πανικό να αποφύγουμε την χρεοκοπία , την ολική καταστροφή και την κατάρρευση. ‘Επρεπε να βασανιστούν περισσότερο έτσι ώστε να επιτευχθεί το ισοδύναμο όπως λέμε. Βιώσιμες και αποδοτικές λύσεις είναι αυτές που συμφωνούνται από τους κοινωνικούς εταίρους».

Ακούστε το ηχητικό

Για τον Βενιζέλο: « Σε σχέση με αυτό που είπε ο κύριος Βενιζέλος ότι έπρεπε να γίνει πολύ γρήγορα, σε μια ή δυο εβδομάδες, αυτό πρακτικά είναι αδύνατο. Αν πάει κανείς κανονικά με την διαδικασία των υποψηφιοτήτων και την εκλογή από τα μέλη, την βάση όπως λέμε, αυτό πρακτικά είναι αδύνατον να γίνει ούτε σε 3 εβδομάδες. Αυτό που λέει ο κύριος Βενιζέλος θα ήταν πάρα πολύ εφικτό σε σχέση που διατύπωσα νωρίτερα(διαρχία). Γιατί τότε δεν θα χρειαζόταν εκλογή υποψηφίου πρωθυπουργού. Θα γίνονταν η διαδικασία θαυμάσια μέσω κοινοβουλευτικής ομάδας».

Ακούστε το ηχητικό

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Αφιερώματα
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk