Μέτρα για το λαθρεμπόριο καυσίμων εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός

«Δεν είμαι ικανοποιημένος από τις επιδόσεις της Πολιτείας στο ζήτημα της λαθρεμπορίας», είπε ο Πρωθυπουργός επισημαίνοντας πάντως ότι «υπάρχουν κάποια θετικά βήματα».

Μέτρα για την πάταξη του λαθρεμπορίου στον τομέα των καυσίμων, εξήγγειλε ο πρωθυπουργός κ. Λ. Παπαδήμος στη Βουλή, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του προέδρου του ΛΑΟΣ κ. Γ. Καρατζαφέρη. Οπως είπε μάλιστα, «δεν είμαι ικανοποιημένος από τις επιδόσεις της Πολιτείας στο ζήτημα της λαθρεμπορίας», επισημαίνοντας πάντως ότι «υπάρχουν κάποια θετικά βήματα», ενώ χαρακτήρισε «σημαντικό επίτευγμα» το ότι έχει τεθεί σε λειτουργία ένα ολοκληρωμένο σύστημα ελέγχου εισροών και εκροών καυσίμων και θα επεκταθεί πλήρως εντός του 2012. Συγκεκριμένα, ο κ. Παπαδήμος προανήγγειλε:

· Την επέκταση του ηλεκτρονικού συστήματος εισροών- εκροών καυσίμων στο σύνολο της εφοδιαστικής αλυσίδας, από διυλιστήρια έως πρατήρια.

· Την ενίσχυση του ΣΔΟΕ με κατάλληλη τεχνολογία και εκπαίδευση και πιο σαφή προσανατολισμό για επιτόπιους ελέγχους.

· Την τοποθέτηση έξι σταθερών συστημάτων στις παραμεθόριες περιοχές της χώρας με ακτίνες «Χ» για τον έλεγχο των βυτιοφόρων.

Ο Πρωθυπουργός εκτίμησε με τη συνεργασία και τον συντονισμό όλων των εμπλεκόμενων φορέων, τα μέτρα θα αποδώσουν, υπογραμμίζοντας ότι το πρόβλημα είναι τεράστιο καθώς αποτελεί πηγή στέρησης εσόδων ενώ συνιστά και ένα κραυγαλέο ζήτημα κοινωνική αδικίας, αφού «κάποιοι επιτήδειοι πλουτίζουν εις βάρος του κοινωνικού συνόλου».

Ο κ. Καρατζαφέρης κατήγγειλε ότι τα διαφυγόντα έσοδα του δημοσίου από το λαθρεμπόριο καυσίμων φτάνει το 1 δισ. ευρώ τον χρόνο, ενώ όπως είπε «αν είχαμε πατάξει το λαθρεμπόριο των πετρελαιοειδών τα τελευταία 25 χρόνια η Πολιτεία θα είχε εξοικονομήσει 25 δισ. ευρώ, δηλαδή κάτι περισσότερο από το έλλειμμα».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk