IIF: «Παύση για προβληματισμό» στις διαπραγματεύσεις του PSI

Η πρόταση που κατέθεσε η επιτροπή των ιδιωτών πιστωτών «δεν έχει αποδώσει μία παραγωγική ανταπόκριση από όλες τις πλευρές».Αυτό αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Διεθνές Χρηματοοικονομικό Ινστιτούτο (IIF) το απόγευμα της Παρασκευής.

Η πρόταση που κατέθεσε η επιτροπή των ιδιωτών πιστωτών «δεν έχει αποδώσει μία παραγωγική ανταπόκριση από όλες τις πλευρές».

Αυτό αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Διεθνές Χρηματοοικονομικό Ινστιτούτο (IIF) το απόγευμα της Παρασκευής και προσθέτει τα εξής:

«Υπό αυτές τις συνθήκες, οι συζητήσεις με την Ελλάδα και τις επίσημες αρχές έχουν τεθεί σε παύση για προβληματισμό σχετικά με τα οφέλη μιας εθελοντικής προσέγγισης».

Σύμφωνα με πληροφορίες, το βασικό σημείο διαφωνίας είναι το επιτόκιο των νέων ομολόγων. Η πλευρά της ευρωζώνης και του ΔΝΤ επιθυμούν επιτόκιο χαμηλότερο του 4% ενώ η πλευρά του IIF δεν δέχεται επιτόκιο κάτω από 5%.

Η ανακοίνωση του IIF αναφέρει ότι «δυστυχώς, παρά τις προσπάθειες της ελληνικής ηγεσίας» η υπό συζήτηση πρόταση για τη μείωση του χρέους δεν οδήγησε σε συντονισμένη εποικοδομητική απάντηση από όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη. Σύμφωνα με πληροφορίες το IIF «φωτογραφίζει» με αυτή του την αναφορά το Δ.Ν.Τ.

Επιπροσθέτως, το ΔΝΤ, βάσει καταστατικού, δεν μπορεί να εγκρίνει τη συνέχιση της χρηματοδότησης της Ελλάδας αν κρίνει ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο. Η εκτίμηση αυτή εξαρτάται άμεσα από το ύψος του επιτοκίου που θα αποφασιστεί για τα νέα ομόλογα.

«Είναι σημαντικό να συνεχιστούν οι συζητήσεις μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της και να οδηγήσουν σε μια συμφωνία για το PSI η οποία μαζί με τις προσπάθειες των εθνικών αρχών διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του χρέους» ανέφερε ανακοίνωση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) το βράδυ της Παρασκευής.

Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν ότι οι συνομιλίες μεταξύ αφενός μεν του Πρωθυπουργού κ. Λ. Παπαδήμου και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλου και αφετέρου των κ.κ. Τσαρλς Νταλάρα και Ζαν Λεμιέρ αποφασίστηκε να επαναληφθούν σε λίγες μέρες, κατά πάσα πιθανότητα την ερχόμενη Τετάρτη. Προσθέτουν ότι το μεταξύ χρονικό διάστημα θα αξιοποιηθεί για επαφές, καθώς και για την ανάλυση επιμέρους παραμέτρων του χρηματοοικονομικού σχήματος.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η Ελλάδα και το IIF συνομιλούν σε κλίμα εμπιστοσύνης και συναντίληψης και ότι η χώρα μας λειτουργεί στο πλαίσιο της Ευρωζώνης και σε απόλυτη συνεννόηση με τους θεσμικούς της εταίρους.

Ολόκληρη η ανακοίνωση των Τσαρλς Νταλάρα και Ζαν Λεμιέρ, Συμπροέδρων της Διευθύνουσας Επιτροπής των Ιδιωτών Πιστωτών-Επενδυτών (PCIC) για την Ελλάδα:

«Οι Τσαρλς Νταλάρα και Ζαν Λεμιέρ, συμπρόεδροι της Διευθύνουσας Επιτροπής των Ιδιωτών Πιστωτών-Επενδυτών (PCIC) για την Ελλάδα συνέχισαν τις συζητήσεις σήμερα στην Αθήνα με τον Πρωθυπουργό κ. Λουκά Παπαδήμο και τον αντιπρόεδρο της Κυβένρησης και υπουργό Οικονομικών κ. Ευάγγελο Βενιζέλο για ένα εθελοντικό PSI για την Ελλάδα, στο πλαίσιο της συμφωνίας της 26ης και 27ης Οκτωβρίου με τους ηγέτες της ευρωζώνης.

Δυστυχώς, παρά τις προσπάθειες της ηγεσίας της Ελλάδας, η πρόταση που υπέβαλε η Διευθύνουσα Επιτροπή του PCIC – η οποία συνεπάγεται μια άνευ προηγουμένου ονομαστική μείωση κατά 50% των κρατικών ομολόγων της Ελλάδας που βρίσκονται στα χέρια ιδιωτών επενδυτών και άφεση χρέους ως και κατά 100 δισ. ευρώ – δεν έχει οδηγήσει σε μία εποικοδομητική ενιαία απάντηση από πλευράς όλων των εμπλεκομένων, η οποία να είναι σύμφωνη με μια εθελοντικού χαρακτήρα ανταλλαγή ελληνικού χρέους και τη συμφωνία της 26/27ης Οκτωβρίου.

Υπό αυτές τις συνθήκες, οι συζητήσεις με την Ελλάδα και τις επίσημες αρχές έχουν τεθεί σε παύση για προβληματισμό σχετικά με τα οφέλη μιας εθελοντικής προσέγγισης. Ευελπιστούμε, ωστόσο, ότι η Ελλάδα, με την υποστήριξη της ευρωζώνης, θα είναι σε θέση να επαναπροσεγγίσει εποικοδομητικά τον ιδιωτικό τομέα με στόχο να ολοκληρωθεί μία αμοιβαίως αποδεκτή συμφωνία για την εθελοντική ανταλλαγή του χρέους που θα συνάδει με την συμφωνία της 26ης και 27ης Οκτωβρίου, προς το καλύτερο συμφέρον της Ελλάδος και της ευρωζώνης».

ΔΝΤ: «Προσβλέπουμε σε επανέναρξη των συνομιλιών με τους πιστωτές»

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) αντιδρώντας άμεσα στις εξελίξεις όσο αφορά τις συνομιλίες μεταξύ της κυβέρνησης και του επικεφαλής του Διεθνούς Χρηματοοικονομικού Ινστιτούτου (IIF) Τσαρλς Νταλάρα, ζητά επανάληψη των διαπραγματεύσεων μεταξύ της χώρας μας και των πιστωτών, για τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα (PSI).

Σε σύντομη δήλωσή του, εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον ανέφερε ότι «προσβλέπουμε σε επανέναρξη των συνομιλιών ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές της. Είναι σημαντικό αυτές να οδηγήσουν σε συμφωνία για το PSI, που μαζί με τις προσπάθειες του επίσημου τομέα, θα διασφαλίσει τη βιωσιμότητα του χρέους».

Αμερικανοί οικονομικοί αναλυτές εκφράζουν ανησυχία για τη διακοπή των συνομιλιών στην Αθήνα, προβάλλοντας την ανακοίνωση του IIF, το οποίο θεωρεί ότι «οι συνομιλίες δεν έχουν καταλήξει σε μία παραγωγική ανταπόκριση από πλευράς όλων των εμπλεκομένων».

Η «Γουόλ Στριτ Τζέρναλ» αναφέρει ότι το ΔΝΤ ξεκαθάρισε ότι «μία νέα συμβολή του ΔΝΤ σε πρόγραμμα δανεισμού της ελληνικής κυβέρνησης θα πρέπει να είναι πλήρως χρηματοδοτημένη» και ότι «η συμφωνία με τους ιδιώτες κατόχους ελληνικών ομολόγων θα πρέπει να ανταποκρίνεται στον προκαθορισμένο στόχο του Ταμείου περί χρέους».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk