Σε αμερικανικό στρατοδικείο που εδρεύει στο Καμπ Πέντλτον της Καλιφόρνιας άρχισε την Δευτέρα η δίκη του λοχαγού των Πεζοναυτών Φρανκ Βούτεριχ, που θεωρείται ο πρωταίτιος κι ηθικός αυτουργός της σφαγής στη Χαντίθα, που στοίχισε τη ζωή σε 24 ιρακινούς πολίτες (στη συντριπτική τους πλειοψηφία, γυναικόπαιδα) τον Νοέμβριο του 2005, ως αντίποινα για τον θάνατο ενός αμερικανού φαντάρου.

Οι εισαγγελείς κατηγορούν τον νεαρό πεζοναύτη για εννιά αδικήματα, ανάμεσα στα οποία για φόνο εκ προ μελέτης, λέγοντας πως είχε δώσει σαφείς διαταγές στους κατώτερους του στρατιώτες «πρώτα να πυροβολούν τα θύματά τους και μετά να τους κάνουν διευκρινιστικές ερωτήσεις», μια ειρωνική ατάκα που επαναλάμβανε ο κινηματογραφικός «Επιθεωρητής Κάλαχαν» στις ταινίες της δεκαετίας του ’70 όπου τον υποδυόταν ο αμερικανός ηθοποιός Κλιντ Ιστγουντ.

«Ο λοχαγός Βούτεριχ μπορεί να είχε τον απόλυτο έλεγχο της ομάδας που διοικούσε, αλλά ήταν φανερό πως είχε χάσει τον αυτοέλεγχό του», σημειώνει το κατηγορητήριο, χρεώνοντάς του προσωπικά τη δολοφονία μιας ολόκληρης οικογένειας Ιρακινών. Σύμφωνα με τους εισαγγελείς, ο 31χρονος πεζοναύτης το βράδυ της 19ης Νοεμβρίου 2005 μπήκε σε ένα σπίτι, πέταξε μια χειροβομβίδα στη κουζίνα τους, κι αποχώρησε, με αποτέλεσμα αυτό να ανατιναχθεί και από την έκρηξη να σκοτωθούν και τα οκτώ άτομα που διέμεναν σε αυτό, ανάμεσά τους τρία μικρά κορίτσια κι ένα αγοράκι δυο ετών.
Οι συνάδελφοι του Βούτεριχ μιλάνε για «έλλειψη πειθαρχίας στην ομάδα» ενώ τονίζουν πως οι στρατιώτες που ήταν υπό την καθοδήγησή του αμέλησαν να ακολουθήσουν τους βασικούς στρατιωτικούς κανόνες. Η δίκη του Βούτεριχ θα διαρκέσει έναν μήνα και η υπερασπιστική του γραμμή στηρίζεται στο γεγονός πως τότε ο λοχαγός ήταν «μόλις 24 ετών και συντετριμμένος από το θάνατο του συναδέλφου του». Το αιματηρό περιστατικό που συνέβη στην πόλη Χαντίθα, 260 χλμ. δυτικά της Βαγδάτης, έγινε γνωστό από αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του περιοδικού «Time».

Για την υπόθεση πέρασαν στρατοδικείο συνολικά επτά πεζοναύτες, οι έξι εκ των οποίων αθωώθηκαν. Ο Βούτεριχ είναι ο τελευταίος που δικάζεται και μάλλον αυτός που θα «πληρώσει το μάρμαρο».