Αποκαλυπτικό πόθεν έσχες στη Ρωσία

Ο διοικητής μιας στρατιωτικής ακαδημίας της Ρωσίας είχε ιδρύσει το 2005 μια εταιρεία, μυστικά από τις Αρχές, και έκτοτε συνδύαζε τα στρατιωτικά του καθήκοντα με τις μπίζνες.Ο υποδιοικητής του Στόλου της Βόρειας Θάλασσας δεν ανακοίνωσε, ως όφειλε, την περιουσία της συζύγου του, δηλαδή ένα αυτοκίνητο, δύο διαμερίσματα και ένα γκαράζ στο εξωτερικό και λογαριασμούς σε οκτώ τράπεζες.

Ο διοικητής μιας στρατιωτικής ακαδημίας της Ρωσίας είχε ιδρύσει το 2005 μια εταιρεία, μυστικά από τις Αρχές, και έκτοτε συνδύαζε τα στρατιωτικά του καθήκοντα με τις μπίζνες.

Ο υποδιοικητής του Στόλου της Βόρειας Θάλασσας δεν ανακοίνωσε, ως όφειλε, την περιουσία της συζύγου του, δηλαδή ένα αυτοκίνητο, δύο διαμερίσματα και ένα γκαράζ στο εξωτερικό και λογαριασμούς σε οκτώ τράπεζες.

Πρόκειται για δύο μόνο περιπτώσεις από τις 380 και πλέον που αποκάλυψε η έρευνα για το «πόθεν έσχες» που ενεργεί στις ένοπλες ρωσικές δυνάμεις ο στρατιωτικός εισαγγελέας Σεργκέι Φριντίνσκι κατ’ εντολήν του προέδρου Ντμίτρι Μεντβέγεφ.
«Ουσιαστικά σε κάθε κλάδο οι στρατιωτικοί και το πολιτικό προσωπικό έχει άδηλους πόρους και πάρα πολλοί έχουν δημιουργήσει επιχειρήσεις με κεφάλαια αδήλωτης προέλευσης», δήλωσε ο κ. Φριντίνσκι. Δυστυχώς, πρόσθεσε, δεν επιβάλλεται καμιά σοβαρή ποινή και «όσοι τιμωρούνται απλώς απολύονται αν είναι πολιτικοί υπάλληλοι ή μετατίθενται αν είναι στρατιωτικοί».
Με προεδρικό διάταγμα που τέθηκε σε ισχύ τον περασμένο Φεβρουάριο όλοι οι πολιτικοί και τα διευθυντικά πρόσωπα κρατικών οργανισμών όφειλαν να καταθέσουν δηλώσεις με λεπτομερή γνωστοποίηση των περιουσιακών στοιχείων τους τα οποία θα παρέμεναν μυστικά.

Μόνο το 70% των υπόχρεων είχε συμμορφωθεί ως τις 31 Δεκεμβρίου, όταν έληξε η προθεσμία. Το προσωπικό μεγάλων κρατικών επιχειρήσεων και οργανισμών, όπως η Αεροφλότ, η Ομοσπονδιακή Εταιρεία Μεταλλευμάτων, οι Ρωσικοί Σιδηρόδρομοι κ.ά. είναι μεταξύ εκείνων που δεν είχαν υποβάλει δηλώσεις.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος