Αντιθέσεις προκάλεσε στη Βουλή το νέο αθλητικό νομοσχέδιο

Η γηπεδική βία, το ντόπινγκ και η διαφθορά είναι οι τρεις μάστιγες του αθλητισμού και για την αντιμετώπισή τους επιβάλλεται η διά νόμου ενίσχυση του ρόλου της Διαρκούς Επιτροπής Αντιμετώπισης της Βίας (ΔΕΑΒ), του Εθνικού Συμβουλίου Καταπολέμησης του Ντόπινγκ (ΕΣΚΑΝ) και της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού (ΕΕΑ), τόνισε ο υπουργός Πολιτισμού κ. Παύλος Γερουλάνος κατά τη συζήτηση του νέου αθλητικού νομοσχεδίου στην Επιτροπή Μορφωτικών υποθέσεων της Βουλής

Η γηπεδική βία, το ντόπινγκ και η διαφθορά είναι οι τρεις μάστιγες του αθλητισμού και για την αντιμετώπισή τους επιβάλλεται η διά νόμου ενίσχυση του ρόλου της Διαρκούς Επιτροπής Αντιμετώπισης της Βίας (ΔΕΑΒ), του Εθνικού Συμβουλίου Καταπολέμησης του Ντόπινγκ (ΕΣΚΑΝ) και της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού (ΕΕΑ), τόνισε ο υπουργός Πολιτισμού κ. Παύλος Γερουλάνος κατά τη συζήτηση του νέου αθλητικού νομοσχεδίου στην Επιτροπή Μορφωτικών υποθέσεων της Βουλής.

Εξέφρασε μάλιστα την άποψη ότι η Πολιτεία θα πρέπει να έχει τα μάτια της ανοιχτά καθώς η διαφθορά στον επαγγελματικό αθλητισμό δεν αφορά πλέον μεμονωμένους παράγοντες, αλλά ολόκληρα δίκτυα τα οποία προηγούνται σε «τεχνογνωσία».

Ο κ. Γερουλάνος επανέλαβε ότι το αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου τελειώνει εκεί που αρχίζει το δημόσιο συμφέρον και κάλεσε τους βουλευτές να μην το επικαλεστούν όταν θα υποβάλλουν τις προτάσεις τους στην κατά άρθρο συζήτηση του νομοσχεδίου. Ωστόσο διαβεβαίωσε ότι πολλές από τις προτάσεις των βουλευτών θα γίνουν δεκτές εφόσον κινούνται στην κατεύθυνση ισχυροποίησης των διατάξεων του νομοσχεδίου. «Θα συζητήσω τα πάντα, αλλά δεν θα δεχθώ καμία απειλή» υπογράμμισε.

Ο εισηγητής του ΠαΣοΚ κ. Σάββας Εμινίδης πρότεινε να επιφορτιστεί η ΔΕΑΒ με την ευθύνη εφαρμογής των διατάξεων του νομοσχεδίου για τη βία και να αφαιρεθεί η διάταξη που καθορίζει τον αριθμό των μελών του ΔΣ των Ομοσπονδιών.

Ο εισηγητής της ΝΔ κ. Γιάννης Ιωαννίδης ζήτησε να τεθεί όριο στον δανεισμό παικτών ώστε να αποκλειστούν φαινόμενα δημιουργίας θυγατρικών ΠΑΕ. Παράλληλα ζήτησε να καταρτιστεί κώδικας δεοντολογίας για τον αθλητικό Τύπο και τους δημοσιογράφους που εργάζονται σε αυτόν, πρόταση η οποία βρήκε σύμφωνο και τον βουλευτή του ΠαΣοΚ κ. Πυθαγόρα Βαρδίκο.

Ο εισηγητής του ΚΚΕ κ. Γιάννης Ζιώγας πρότεινε να μην ισχύσει το ιδιώνυμο για τα αδικήματα που διαπράττουν οι οπαδοί στα γήπεδα, ειδικά σήμερα που ανοίγουν οι πόρτες των φυλακών για χιλιάδες παραβάτες του νόμου. Παράλληλα εξέφρασε την άποψη ότι με τη δημιουργία των Λεσχών οι οπαδοί θα γίνουν ακόμη περισσότερο ελεγχόμενοι από τις ΠΑΕ.

Ο εισηγητής του ΛΑΟΣ κ. Γιώργος Ανατολάκης τόνισε: «Ο νόμος αποτελεί ένα συνονθύλευμα διατάξεων που διακρίνεται από μεγάλη προχειρότητα, θέλοντας να πλαισιώσει τη μοναδική διάταξη την οποία ήθελε να φέρει προκειμένου να μη θεωρηθεί φωτογραφική». Ερωτηθείς ποια διάταξη εννοούσε, ξεκαθάρισε ότι μιλούσε για τους επενδυτές εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ωστόσο, στη συνέχεια της ομιλίας του αναφερόμενος στο σχετικό άρθρο είπε ότι συμφωνεί και ο ίδιος και το κόμμα του με αυτό αλλά όμως θα πρέπει «η κυβέρνηση να μας απαντήσει ποιος το ζήτησε, πώς θα γίνεται ο έλεγχος και ποιες εγγυήσεις θα δοθούν ώστε να διασφαλίζεται ότι οι επενδυτές δεν θα φύγουν».

Επίσης ο κ. Ανατολάκης υποστήριξε ότι αρκετές διατάξεις του νομοσχεδίου συγκρούονται με διατάξεις του Κανονισμού Αγώνων Ποδοσφαίρου της ΕΠΟ. Αναρωτήθηκε μάλιστα πώς θα τιμωρούνται οι ΠΑΕ για επεισόδια που πιθανόν θα δημιουργήσουν οπαδοί τους στην εθνική οδό, όταν ο ΚΑΠ αναφέρει ότι η ευθύνη των ΠΑΕ περιορίζεται στον περιβάλλοντα χώρο του γηπέδου. Ζήτησε επίσης να ξεκαθαριστεί τι θα ισχύει στην περίπτωση που κάποια ΠΑΕ ή ένα μητρικό σωματείο αρνηθούν να δώσουν άδεια ίδρυσης Λέσχης οπαδών.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Τάσος Κουράκης χαρακτήρισε σοβαρό πολιτικό ζήτημα την παράδοση της ασφάλειας των αγώνων σε ιδιωτικές εταιρείες και πρότεινε τη δημιουργία ειδικού αστυνομικού σώματος. Παράλληλα πρότεινε τη δημιουργία ανεξάρτητης αρχής διαιτησίας για το ποδόσφαιρο.

Ο ανεξάρτητος βουλευτής κ. Γιώργος Λιάνης υποστήριξε ότι από τη δεκαετία του 1980 ο αθλητισμός αναπτύχθηκε χωρίς κανέναν σχεδιασμό τονίζοντας: «Η Ελλάδα έκανε περισσότερο αθλητισμό από ό,τι άντεχε και ξόδευε περισσότερα από όσα μπορούσε».

Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΠαΣοΚ κ. Δημήτρης Κρεμαστινός ζήτησε ιδιαίτερη προσοχή στα θέματα μεταβίβασης των ΠΑΕ, εκφράζοντας φόβους ότι με την υπάρχουσα οικονομική κατάσταση «θα έρθουν πολλοί να »επενδύσουν» ντυμένοι σεϊχηδες, ενώ στην πράξη θα είναι σαν τους δικούς μας παράγοντες που βρίσκονται στη φυλακή».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Αθλητισμός
ΒΗΜΑτοδότης
  • Ο γρίφος της Μποτσουάνα Οι αγορές είναι προεξοφλητικοί μηχανισμοί, στην περίπτωση της νέας μετάλλαξης , προεξόφλησαν ξανά το χειρότερο, δηλαδή νέους περιορισμούς στις... ΒΗΜΑτοδότης |
Σίβυλλα
Helios Kiosk