Την προσοχή των κατόχων έξυπνων κινητών εφιστούν οι ειδικοί, καθώς σύμφωνα με νέα βρετανική μελέτη, οι εθισμένοι στα smartphones πολλές φορές ακούνε… δονήσεις-«φαντάσματα».

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Γουόρσεστερ διαπίστωσαν ότι πολλοί χρήστες οι οποίοι δηλώνουν προσκολλημένοι στις αυξημένες δυνατότητες κοινωνικής δικτύωσης που τους προσφέρουν οι συσκευές τους, πολλές φορές φτάνουν στο σημείο να αντιλαμβάνονται ψεύτικες δονήσεις.

Παραισθήσεις λόγω στρες

Στην ενδιαφέρουσα μελέτη έλαβαν μέρος περισσότεροι από 100 εθελοντές (φοιτητές και υπάλληλοι από τον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα) οι οποίοι κλήθηκαν να απαντήσουν ερωτηματολόγια και να υποβληθούν σε ψυχομετρικές μετρήσεις.

Από τα αποτελέσματα φάνηκε ότι τα επίπεδα του στρες που βίωναν οι περισσότεροι από αυτούς συνδέονταν άμεσα με τη συχνότητα με την οποία ήλεγχαν το κινητό τους για τη λήψη νέων μηνυμάτων. Σε πιο προχωρημένες περιπτώσεις μάλιστα, όπου τα επίπεδα του στρες εκτοξεύονταν στα ύψη, εν αναμονή μηνύματος οι εθελοντές φαντάζονταν συχνά δονήσεις.

Επαγγελματική ανεξαρτησία ή ψυχολογική ομηρία;

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι στην περίπτωση των υπαλλήλων, οι περισσότεροι κατέφυγαν στην αγορά ενός smarphone προκειμένου να διευκολύνουν τη διαχείριση των επαγγελματικών τους υποθέσεων. Στην πορεία όμως, οι προηγμένες δυνατότητες των συσκευών φαίνεται ότι αύξησαν ακόμη περισσότερο το άγχος τους να είναι διαρκώς ενημερωμένοι μέσω μηνυμάτων, email ή ακόμη και ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της μελέτης, δρ Ρίτσαρντ Μπόλντινγκ, υποστηρίζει ότι οι εργοδότες θα έπρεπε ίσως να λάβουν υπόψη σοβαρά την επιβάρυνση που προκαλούν τα smartphones στους εργαζόμενους.

«Η αύξηση στη χρήση έξυπνων κινητών πραγματοποιείται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς και δεν αποκλείεται να παρατηρήσουμε μια σχετική αύξηση στα επίπεδα του στρες λόγω της αυξημένης κοινωνικής δικτύωσης που προσφέρουν οι συσκευές αυτές» αναφέρει ο επιστήμονας.

«Οι επιχειρήσεις δεν θα ανθίσουν εάν οι εργαζόμενοι βιώνουν στρες, ανεξαρτήτως από τι προκαλείται αυτό. Για τον λόγο αυτόν, είναι προς όφελός τους να ενθαρρύνουν τους εργαζόμενους να απενεργοποιήσουν τις συσκευές τους, ώστε να περιορίσουν τον όγκο των επαγγελματικών email και μηνυμάτων που στέλνουν εκτός του ωραρίου τους αλλά και να μειώσουν αυτομάτως τον πειρασμό των εργαζομένων να ελέγχουν συνεχώς τις συσκευές τους» καταλήγει ο δρ Μπόλντινγκ.

Τα ενδιαφέροντα ευρήματα αναμένεται να παρουσιαστούν στο πλαίσιο του συνεδρίου Εργασιακής Ψυχολογίας της Βρετανικής Εταιρείας Ψυχολογίας, που πραγματοποιείται στο Τσέστερ, στη Βρετανία.