Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: σκληρή έκθεση προόδου για την Τουρκία

Ιδιαίτερη σκληρή και επικριτική είναι η έκθεση προόδου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Τουρκία. Συγκεκριμένα ασκείται κριτική στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της δημοκρατίας αλλά και σε θέματα δικαιοσύνης.

Ιδιαίτερη σκληρή και επικριτική είναι η έκθεση προόδου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Τουρκία.

Συγκεκριμένα ασκείται κριτική στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της δημοκρατίας αλλά και σε θέματα δικαιοσύνης.

Κατά την διάρκεια, μάλιστα, της πρώτης συζήτησης στην επιτροπή των εξωτερικών υποθέσεων, ετέθη από την επικεφαλής της ευρωομάδας του ΠΑΣΟΚ, Μαριλένας Κοππά, το ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Η Τουρκία, πρέπει να αποφασίσει τι δρόμο θέλει να ακολουθήσει», τόνισε η Μαριλένα Κοππά, θέτοντας για πρώτη φορά επισήμως, από ελληνικής πλευράς το ζήτημα της ποινικής δίωξης κατά του ηγέτη της τουρκικής αξιωματικής αντιπολίτευσης αλλά και της φυλάκισης 100 δημοσιογράφων. «Η κυβέρνηση Ερντογάν ενισχύθηκε όσο καμία άλλη από την Ε.Ε. Η Τουρκία οφείλει να αποδείξει το ειλικρινές των προθέσεων της», τόνισε με νόημα η Μαριλένα Κοππά.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, εγκαλεί ουσιαστικά για μια ακόμη φορά την γείτονα χώρα, για θέματα ελληνικού ενδιαφέροντος, όπως για παράδειγμα, σε σχέση με το Κυπριακό, υποστηρίζοντας την διαπραγμάτευση υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, ζητά από την Τουρκία να αποσύρει τα στρατεύματα από την Κύπρο, να παραδώσει την Αμμόχωστο στον ΟΗΕ.

Ζητά, επίσης, από την Τουρκία να ενισχύσει την υποστήριξη της στην επιτροπή αγνοούμενων της Κύπρου, εκφράζει την απογοήτευση της για τις Τουρκικές δηλώσεις για πάγωμα των σχέσεων με την Κυπριακή Δημοκρατία για το Β’ εξάμηνο του 2012 κατά την διάρκεια της Κυπριακής προεδρίας και τονίζει ότι η Ε.Ε. στηρίζεται στις αρχές της ειλικρινούς συνεργασίας και αλληλεγγύης ανάμεσα στα κράτη μέλη. «Η Τουρκία», τονίζεται χαρακτηριστικά στην έκθεση προόδου, «ως υποψήφιο κράτος- μέλος οφείλει να διασφαλίσει ομαλές σχέσεις με την Ε.Ε. και όλα τα κράτη-μέλη».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk