Αντιπαράθεση ΝΔ – Γιαννίτση για τη χρηματοδότηση των κομμάτων

Την αντιπαράθεση του υπουργού Εσωτερικών κ. Τάσου Γιαννίτση και του Γενικού Διευθυντή της Νέας Δημοκρατίας κ. Θανάση Σκορδά πυροδότησαν τα στοιχεία για την κρατική ενίσχυση των πολιτικών κομμάτων. «Ο υπουργός Εσωτερικών κ. Τάσος Γιαννίτσης κατέθεσε στις 19 Δεκεμβρίου 2011 , στη Βουλή των Ελλήνων , τα ακριβή στοιχεία για τη χρηματοδότηση των κομμάτων για το 2011, όπως αυτή είχε προϋπολογισθεί βάσει των κρατικών εσόδων, κατ’ εφαρμογή της νομοθεσίας», αναφέρεται σχετική ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του υπουργείου Εσωτερικών

Την αντιπαράθεση του υπουργού Εσωτερικών κ. Τάσου Γιαννίτση και του Γενικού Διευθυντή της Νέας Δημοκρατίας κ. Θανάση Σκορδά πυροδότησαν τα στοιχεία για την κρατική ενίσχυση των πολιτικών κομμάτων.

«Ο υπουργός Εσωτερικών κ. Τάσος Γιαννίτσης κατέθεσε στις 19 Δεκεμβρίου 2011, στη Βουλή των Ελλήνων, τα ακριβή στοιχεία για τη χρηματοδότηση των κομμάτων για το 2011, όπως αυτή είχε προϋπολογισθεί βάσει των κρατικών εσόδων, κατ’ εφαρμογή της νομοθεσίας», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του υπουργείου Εσωτερικών.

Η ανακοίνωση αυτή εξεδόθη ως απάντηση σε δήλωση του Γενικού Διευθυντή της ΝΔ, στην οποία επισήμανε «είναι τουλάχιστον ανεύθυνο να δίνονται από υπεύθυνες Αρχές λανθασμένα στοιχεία σ’ ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση των κομμάτων». Ο κ. Σκορδάς υποστήριζει ότι για το 2011 η Νέα Δημοκρατία εισέπραξε περίπου 2,5 εκατ. ευρώ λιγότερα από ό,τι το 2010. Συγκεκριμένα το 2010 η Νέα Δημοκρατία εισέπραξε συνολικά 15.056.167, ενώ το 2011 εισέπραξε 12.749.671 ευρώ. Εκ των οποίων τα 11.350.970 ευρώ δεν έφθασαν ποτέ στο ταμείο του κόμματος, καθώς παρακρατήθηκαν για την εξυπηρέτηση υφιστάμενων δανείων.

«Η αναφορά, σε δήλωση του Γενικού Διευθυντή της Νέας Δημοκρατίας κ. Θανάση Σκορδά, στην εκταμίευση προς αυτή €12.749.671», τονίζεται στην ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του υπουργείου Εσωτερικών, «αφορά στις τρεις πρώτες δόσεις της χρηματοδότησης για το 2011 και δεν αναιρεί την ακρίβεια της συνολικής χρηματοδότησης, δεδομένου ότι τα κόμματα, όπως γνωρίζουν, έχουν λαμβάνειν και την τελευταία δόση του 2011».
Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι η εκχώρηση των δόσεων της χρηματοδότησης των κομμάτων στις τράπεζες, λόγω δανείων τους, δεν αφορά το υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο δεν έχει καμιά ανάμειξη στο θέμα αυτό. Υπενθυμίζεται ακόμη ότι ο υπουργός Εσωτερικών κ. Τάσος Γιαννίτσης με επιστολή του στις 21 Δεκεμβρίου 2011 προς την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ζήτησε τη σύγκλησή της προκειμένου τα κόμματα να καταθέσουν τις προτάσεις τους για τροποποιήσεις ή συμπληρώσεις του υφιστάμενου καθεστώτος, ώστε στη συνέχεια να γίνει επεξεργασία των προτάσεων της κυβέρνησης για το θέμα. Σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών ενημερώθηκε από την Επιτροπή ότι η διαδικασία αυτή θα ξεκινήσει και συμφωνήθηκε η πρώτη συνεδρίαση να γίνει στις 24 Ιανουαρίου 2012.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk