ΠαρΑβυσσος

ΠαρΑβυσσος | tovima.gr

«Ένα αγόρι λιποθύμησε στο σχολείο», «επανέρχονται τα συσσίτια», «κόβουν κι άλλο τις συντάξεις», «νέα μέτρα προτείνει το υπουργ…» και εκεί ο μέσος Έλληνας σβήνει την τηλεόραση, γνωρίζοντας ήδη από πριν το τέλος της πρότασης του δημοσιογράφου. Πολλές φορές αναρωτιέμαι αν η οικονομική κρίση συνέβαινε στον ίδιο βαθμό, αλλά σε ένα διαφορετικό κράτος, πχ Φιλανδία, πώς θα την αντιμετώπιζε εκεί ο κόσμος. Να υπογραμμίσουμε δε ότι στη Φιλανδία δεν χρειάζεται το χαράτσι της αντίστοιχης ΔΕΗ, για να αυτοκτονήσει κανείς. Ήδη τα ποσοστά των αυτοχείρων είναι πολύ μεγαλύτερα συγκριτικά με όλες τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές πόλεις.

Γίνεται προσπάθεια από το εθνικό Υπουργείο Υγείας (ή όπως αλλιώς ονομάζεται) αν δεν προσεγγίσουμε το έλλειμμα στο 3%, τουλάχιστον να φτάσουμε τα ποσοστά αυτοκτονιών σε εκείνα του ελλείμματος. Αν και μένω αρκετούς μήνες στο Βερολίνο, η ατμόσφαιρα που κυριαρχεί σχετικά με την χώρα μας είναι ενοχικού χαρακτήρα. Οι Γερμανοί (του Βερολίνου πάντα) διστάζουν να ρωτήσουν πώς είναι τα πράγματα στην Ελλάδα, αποφεύγουν κάθε συζήτηση για το θέμα αυτό ή είναι πάρα πολύ διακριτικοί, έχοντας για έναν ανεξήγητο (;) λόγο τύψεις. Γνωρίζουν ότι βρίσκονται στη θέση των δανειστών, που ορισμένες φορές αγγίζει τα όρια της τοκογλυφίας. Ξέρουν τις πιέσεις που ασκεί η Ευρώπη (κυρίως η Γερμανία ως ο κυριότερος δανειστής). Αναρωτιούνται ακόμη και οι ίδιοι τι θα γίνει τελικά.

Τι θα γίνει όμως τελικά; Θα επιστρέψουμε στη δραχμή; Στο τάλαντο; Στον φοίνικα; Θα γράφουμε πάνω σε πέτρες και θα ανακηρύξουμε σε εθνικούς ήρωες τους Flintstones; Συνταγματικά – νομικά – η Κυβέρνηση Παπαδήμου (γενική υποκειμενική, όχι γενική κτητική, καθώς κυβερνά ο κύριος Παπαδήμος αλλά η Κυβέρνηση δεν είναι δική του) μπορεί να εξαντλήσει τα χρονικά όρια της Κυβέρνησης Παπανδρέου, όπως και τις αντοχές του ελληνικού λαού. Το αν θα αλλάξει πρώτα ο λαός ή η σύνθεση της Κυβέρνησης, (ουσιαστικά να αλλάξουν οι θέσεις στο Κοινοβούλιο – ενδεχομένως και το ύφασμα από την πολλή χρήση με κονδύλια που θα πληρώσουν οι Έλληνες πολίτες), παραμένει ένα κρίσιμο ερώτημα. Διότι υπάρχει Κυβέρνηση, όταν υπάρχει και λαός, για να εκλέξει και να κυβερνηθεί.

Ο ελληνικός λαός έχει αντέξει πάρα πολλά και πάρα πολύ και πιστεύω, πέρα από το γεγονός ότι τυχαίνει να είμαι Έλληνας, πως κανένα άλλο έθνος στον κόσμο δεν θα υπέμενε τόσα πολλά χωρίς το βεβιασμένο χαμόγελο του Έλληνα, επιχειρηματία ή ανέργου, που νοιάζεται για αυτή τη χώρα και έχει μάθει να ζει μέσα στην κρίση, εξαιτίας της κρίσης, περιμένοντας να έρθει η Τελευταία Κρίση, για να τον λυτρώσει. Και δεν εστιάζω μόνο στη μεσαία τάξη που το Κράτος προσπαθεί να εξολοθρεύσει, ούτε στην κατώτερη που αυτή τη στιγμή δεν την έχει μόνο εξολοθρεύσει, αλλά και ανακυκλώσει. Μιλάω και για τους ανθρώπους εκείνους, που επιχειρούν να ξετυλίξουν το επιχειρηματικό τους δαιμόνιο, να κάνουν εταιρίες, να προσφέρουν ανάπτυξη σε αυτό τον τόπο.

Μα αναρωτιέται κανείς: φορολογούνται οι άνεργοι; Πώς πληρώνει την έκτακτη εισφορά ένας άνθρωπος με εισόδημα 600 Ευρώ μηνιαίως; Ίσως αυτά που γράφω να ακούγονται ως προεκλογική καμπάνια αριστερού κόμματος, αλλά δεν είναι σε καμία περίπτωση αυτός ο στόχος μου. Στην χώρα υπάρχουν δύο παράλληλες πραγματικότητες. Αυτή του παραδείσου και αυτή της αβύσσου. Κάποιοι, που ενδεχομένως συνεχίζουν να φοροδιαφεύγουν, μένουν ανεπηρέαστοι από την φορολογική κρίση και επειδή το κράτος δεν έχει ικανούς φοροεισπρακτικούς μηχανισμούς αντιμετώπισης μένουν και ατιμώρητοι. Από την άλλη, υπάρχει η οικογένεια με 2 παιδιά (με 3 και 4 δεν θέλει κανείς – ή δεν αντέχει – να φανταστεί τι γίνεται) που έχοντας για εισόδημα συνολικά 1.700 Ευρώ πρέπει να συντηρήσει 4 άτομα. Είναι τραγικό να μιλάμε για τέτοιες καταστάσεις και ακόμη χειρότερες το 2012 και όμως μιλάμε. Το ζήτημα είναι για πόσο ακόμη.

Άβυσσος ή παράδεισος είναι τελικά αυτή τη στιγμή η Ελλάδα; Κάποιες σκέψεις εκθέτω. Ίσως και τα δύο. Ίσως μόνο το ένα με τη μορφή του άλλου. Και τα δύο πάντως εκτάσεις είναι. Το θέμα είναι να βρίσκονται εκτός ζώνης, μήπως και δεν φορολογηθούν.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk