Η Ελλάδα «πουλάει» στο εξωτερικό

Την περασμένη Τετάρτη (11 Ιανουαρίου) ανακοινώθηκε επισήμως ότι μετά τη συμμετοχή της στο φεστιβάλ ανεξάρτητων ταινιών Sundance στη Γιούτα των ΗΠΑ, η ταινία «L» του Μπάμπη Μακρίδη θα παιχθεί και στο φεστιβάλ του Ρότερνταμ, ένα από τα πιο έγκυρα «μικρά» φεστιβάλ της Ευρώπης

Η Ελλάδα «πουλάει» στο εξωτερικό | tovima.gr
Την περασμένη Τετάρτη (11 Ιανουαρίου) ανακοινώθηκε επισήμως ότι μετά τη συμμετοχή της στο φεστιβάλ ανεξάρτητων ταινιών Sundance στη Γιούτα των ΗΠΑ, η ταινία «L» του Μπάμπη Μακρίδη θα παιχθεί και στο φεστιβάλ του Ρότερνταμ, ένα από τα πιο έγκυρα «μικρά» φεστιβάλ της Ευρώπης.
Μια μέρα μετά, την Πέμπτη 12 Ιανουαρίου, ανακοινώθηκε ότι ο «Αδικος κόσμος» του Φίλιππου Τσίτου θα συμμετάσχει επίσης στο Ρότερνταμ. Και σαν να μην… έφτανε αυτό, σχεδόν ταυτόχρονα ο «Αδικος κόσμος» θα εγκαινιάσει ως ταινία έναρξης το μεγαλύτερο σκανδιναβικό κινηματογραφικό γεγονός, το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Göteborg που διεξάγεται 27 Ιανουαρίου – 5 Φεβρουαρίου στη Σουηδία.
Μετά τη διπλή βράβευσή του στο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Σαν Σεμπάστιαν στην Ισπανία, όπου απέσπασε τα βραβεία Σκηνοθεσίας και Ανδρικής Ερμηνείας (Αντώνης Καφετζόπουλος) ο «Αδικος κόσμος» συνεχίζει το ταξίδι του στην υπόλοιπη Ευρώπη κι εμείς δεν μπορούμε παρά να του ευχηθούμε να κάνει όσο το δυνατόν περισσότερους σταθμούς γιατί πραγματικά το αξίζει.

{{{ moto }}}

Δεν χρειάζεται να καταγράψουμε για ακόμη μία φορά τις πρόσφατες ελληνικές συμμετοχές στα φεστιβάλ του διεθνούς κινηματογραφικού τοπίου. Χρειάζεται όμως για ακόμη μία φορά να επισημάνουμε ότι από τότε που ο «Κυνόδοντας» του Γιώργου Λάνθιμου άνοιξε τον… ασκό του Αιόλου, η ζήτηση που έχουν οι ελληνικές ταινίες στο εξωτερικό δεν έχει προηγούμενο. Λες και το μόνον που έχει απομείνει ζωντανό σε αυτή τη χώρα είναι ο κινηματογράφος της, ο οποίος μάλιστα στις περισσότερες περιπτώσεις γίνεται με ελάχιστα (ή καθόλου) μέσα (και ας μην αναφερθούμε στην κρατική επιχορήγηση).
Μήπως τελικά αυτό συμβαίνει επειδή ο κινηματογράφος είναι το μέσον που αποτυπώνει με τον έναν ή τον άλλον τρόπο την ελληνική πραγματικότητα, την οποία πολύς ξένος κόσμος θέλει να έχει υπόψη του παρ’ ότι την κατακρίνει;
Ο «Αδικος κόσμος» του Τσίτου, ο οποίος συνεργάστηκε με τη Δώρα Μασκλαβάνου στο σενάριο, θα ανοίξει στην Ελλάδα την Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου, σε διανομή Feelgood Entertainment.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk