Ελεύθερες οικονομικές ζώνες και κατάργηση του καμποτάζ

Την δημιουργία ελεύθερων ζωνών, την καθιέρωση σήματος ελληνικών προιόντων και υπηρεσιών, καθώς και τη κατάργηση του καμποτάζ, προβλέπει μεταξύ των άλλων πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας που εισηγήθηκε ο υπουργός κ. Μιχ. Χρυσοχοΐδης και εγκρίθηκε σήμερα από το υπουργικό συμβούλιο

Την δημιουργία ελεύθερων ζωνών, την καθιέρωση σήματος ελληνικών προιόντων και υπηρεσιών, καθώς και τη κατάργηση του καμποτάζ, προβλέπει μεταξύ των άλλων πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας που εισηγήθηκε ο υπουργός κ. Μιχ. Χρυσοχοΐδης και εγκρίθηκε σήμερα από το υπουργικό συμβούλιο.
Συγκεκριμένα με το άρθρο 41 του νομοσχεδίου θεσμοθετούνται ελεύθερες ζώνες όπου θα μπορούν να εγκαθίστανται μεταποιητικές κι εμπορικές επιχειρήσεις αλλά και θα διακινούνται εμπορεύματα χωρίς φόρους και δασμούς. Σύμφωνα με τις διατάξεις οι χώροι και οι προϋποθέσεις σύστασης των ελεύθερων ζωνών κι αποθηκών καθορίζονται με απόφαση του υπουργού Οικονομικών.

Ολόκληρο το σχέδιο νόμου

Οπως διευκρινίστηκε από το υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας «η εν λόγω ρύθμιση αφορά σε εκσυγχρονισμό της υφιστάμενης Εθνικής Τελωνειακής Νομοθεσίας και της υφιστάμενης σχετικής πρόβλεψης για την ύπαρξη και λειτουργία ελεύθερων ζωνών και ελεύθερων αποθηκών όπου ισχύει ειδικό τελωνειακό καθεστώς. Δεν αφορά σε καμία περίπτωση σε ζώνες ελεύθερης οικονομικής δραστηριότητας όπου επιτρέπονται αποκλίσεις από το εργασιακό καθεστώς που ισχύει στη χώρα μας. Η αλλαγή που προωθείται αφορά αποκλειστικά στη δυνατότητα που θα δίνεται από το νόμο στον Υπουργό Οικονομικών να επιτρέπει υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις σε εξαγωγικές επιχειρήσεις να εκτελούν ελαφρές μεταποιητικές δραστηριότητες εντός των συγκεκριμένων χώρων ώστε να επανεξάγουν τα προϊόντα χωρίς αυτά να υφίστανται κόστη εκτελωνισμού».

Ολόκληρη η αιτιολογική έκθεση

Εξάλλου, σε δήλωση του ο κ. Χρυσοχοΐδης επισημαίνει ότι «η δημιουργία ενός περιβάλλοντος φιλικού στην επιχειρηματικότητα και τις νέες και υγιείς επενδύσεις, αποτελεί όρο και προϋπόθεση για την επιβίωση της ελληνικής επιχειρηματικότητας, της ελληνικής οικονομίας». Και προσθέτει πως «με τις ρυθμίσεις των δύο τελευταίων χρόνων, η χώρα μας ήδη παρουσιάζει για πρώτη φορά στα τελευταία χρόνια, μια σαφή βελτίωση στους διεθνείς δείκτες που μετρούν το επιχειρηματικό περιβάλλον. Δεν σταματάμε εδώ. Απαιτούνται ακόμα πιο γενναία και αποφασιστικά μέτρα, αλλά κυρίως συντονισμός και συνεργασία ολόκληρης της διοίκησης, να διασφαλιστεί η αποτελεσματικότητα των παρεμβάσεών μας».
Και καταλήγει λέγοντας ότι «ένα τέτοιο βήμα, μια τέτοια μεγάλη τομή είναι η πρωτοβουλία μας για μια «Φιλική Ελλάδα στις επιχειρήσεις». Η Ελλάδα χαράζει και σκοπεύει να ακολουθήσει τα επόμενα χρόνια ένα δρόμο μεταρρυθμίσεων προς όφελος ενός βιώσιμου και σταθερού επιχειρηματικού περιβάλλοντος. Με την πλήρη και οριστική άρση του καμποτάζ για την ενίσχυση της κρουαζιέρας, με τη σύσταση ενός σύγχρονου ΚΕΠ αδειοδοτήσεων για όλες τις μεσαίες και μεγάλες επενδύσεις, με τη δημιουργία ενός νέου ευέλικτου τύπου εταιρίας για την στήριξη της νεανικής επιχειρηματικότητας και με την επιτάχυνση των μεγάλων αναπτυξιακών επιλογών της χώρας μέσω της δραστικής μείωσης της γραφειοκρατίας π.χ. στις αρχαιολογικές εργασίες».
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk