Ανεβαίνοντας την ξύλινη σκάλα που οδηγεί στα επάνω πατώματα του διατηρητέου κτιρίου συνειδητοποιείς το ύψος των ορόφων  αλλά και πόσο παλαιό είναι το αθηναϊκό κτίσμα στο οποίο βρίσκεσαι. Χτίστηκε περί τα μέσα του 19ου αι. και τότε φιλοξενούσε υφασματέμπορους στο ισόγειο και ράφτες επάνω.
Το τμήμα του ορόφου το οποίο καταλαμβάνει τώρα το αρχιτεκτονικό γραφείο ήταν μοιρασμένο σε πέντε μικρά ραφτάδικα. Τα αποτυπώματα των τοίχων που τα διαχώριζαν διακρίνονται στο παλιό μωσαϊκό δάπεδο, το οποίο συντηρήθηκε και αποκαταστάθηκε. Η ένωσή τους δημιούργησε έναν ενιαίο και διαμπερή χώρο με πολλά και μεγάλα παράθυρα, ελεύθερο προς τα πάνω, ώστε να χαίρεται όλο το ύψος και τη γοητευτική μορφή της ξύλινης στέγης. Είναι πλέον ένας χώρος αρχετυπικός, αυτό που αντιλαμβανόμαστε ως λοφτ.
Η βασική ιδέα των αρχιτεκτόνων Εύας Μανιδάκη και Θανάση Δεμίρη για την οργάνωση και λειτουργία του γραφείου τους ήταν η δυνατότητά του να μετασχηματίζεται. Ετσι, τα περισσότερα έπιπλα έχουν ρόδες ώστε να αλλάζουν θέση εύκολα. Για παράδειγμα, οι τροχήλατες βιβλιοθήκες, που σχεδιάστηκαν κατά τα πρότυπα εκείνων που χρησιμοποιούν οι βιβλιοθηκονόμοι, μπορούν να παρατάσσονται ποικιλοτρόπως, διαχωρίζοντας τον χώρο σε ζώνες.
Ανάλογα ευμετάβλητη είναι η κεντρική πλατφόρμα εργασίας. Πρόκειται για ένα μεγάλο τραπέζι, που σχεδιάστηκε από τους ίδιους και απαρτίζεται από μικρότερες μονάδες, που μπορούν να συνταχτούν με διάφορους τρόπους. Στο τραπέζι αυτό συμβαίνουν όλα. Δηλαδή συναντήσεις με πελάτες, συσκέψεις συνεργατών και εργασία στους υπολογιστές. Ο σχεδιασμός του βασίστηκε στην ιδέα της σκαλωσιάς, δηλαδή το πώς αυτή χρησιμοποιείται και συμβάλλει στην ανέγερση μιας οικοδομής. Με τον ίδιο τρόπο, το τραπέζι αυτό αποτελεί το «στήριγμα» επάνω στο οποίο ξεδιπλώνονται, αναλύονται και συντίθενται όλες οι ιδέες κατά τη δημιουργία ενός αρχιτεκτονικού πρότζεκτ. 

Λίγα λόγια για τους…
Εύα  Μανιδάκη  & Θανάση  Δεμίρη

Η Εύα Μανιδάκη σπούδασε αρχιτεκτονική στο Παρίσι και υποκριτική στη σχολή του θεάτρου Εμπρός. Εργάζεται ως αρχιτέκτων και ως σκηνογράφος. Παράλληλα διδάσκει στην Αρχιτεκτονική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στον Βόλο. Ο Θανάσης Δεμίρης σπούδασε αρχιτεκτονική στις ΗΠΑ, στην Αγγλία και στην Τσεχία. Οι δυο τους συνεργάζονται τα τελευταία δύο χρόνια και το 2008 ίδρυσαν το αρχιτεκτονικό γραφείο Flux Office.