Δημήτρης Κουσελάς: «Η χρηματοδότηση των κομμάτων χρειάζεται εξορθολογισμό και εξυγίανση»

Την Πέμπτη 12/1/2012 ο βουλευτής του ΠαΣοΚ μίλησε στην εκπομπή «Πρωϊνές διαδρομές» και στους Βασίλη Αδαμόπουλο και Σωτήρη Ξενάκη (καθημερινά 06.00-08.00)

Για το έλλειμμα

Αν δεν κάνω λάθος, χθες, το βράδυ, οι εκτιμήσεις για το έλλειμμα ήταν ότι θα κλείσει γύρω στο 9,6%. Βασικός ανατρεπτικός παράγοντας, σε σχέση με την αύξηση του ελλείμματος είναι η διάσταση που πήρε η ύφεση. Είχαμε υπολογίσει για φέτος ότι η ύφεση θα κυμανθεί γύρω στο 4,5% και τελικά θα ξεπεράσει στο 5,5 με 6%.{{{ moto }}}

Για την πολιτική του ασκήθηκε

Η πολιτική που ασκήθηκε δεν αντιμετώπισε τις αιτίες των προβλημάτων. Παρεμβάσεις οι οποίες έγιναν, σχετικά με οριζόντιες περικοπές μισθών και συντάξεων ήταν παρεμβάσεις, οι οποίες δεν αντιμετώπιζαν την αιτία των προβλημάτων. Για να αντιμετωπιστεί η αιτία των προβλημάτων χρειάζονται διαρθρωτικές αλλαγές που πρέπει να προχωρήσουν. Προφανώς και διαφωνώ. Αυτή η συνταγή είναι αδιέξοδη.

Για τις κρατικές επιχορηγήσεις των κομμάτων

Πιστεύω ότι θα πρέπει να εξορθολογιστούν οι οικονομικές δαπάνες σε κάθε κατεύθυνση. Όπως η Βουλή μείωσε τις οικονομικές της δαπάνες, έτσι παρόμοια μείωση θα έπρεπε να συμβεί και σε ότι αφορά τη χρηματοδότηση των κομμάτων. Τη στιγμή που παίρνονται τέτοιου είδους μέτρα, δεν μπορεί αλλού να υπάρχουν μειώσεις και μάλιστα δραματικές μειώσεις κι αλλού αυξήσεις. Πρέπει να υπάρξει εξορθολογισμός κι εξυγίανση.{{{ audio1 }}}

Κατεβάστε το ηχητικό εδώ

Για τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου

Θα πρέπει το Πολιτικό Συμβούλιο το οποίο θα συνεδριάσει ,αύριο, να καταλήξει σε μια συνεκτική, ενωτική πρόταση προς το Εθνικό Συμβούλιο. Δεν μπορούμε να πάμε σ ένα Εθνικό Συμβούλιο στο οποίο θα υπάρχουν αντικρουόμενες προτάσεις. Κάτι τέτοιο, στη κρίσιμη χρονική στιγμή που βρίσκεται και η δημοκρατική παράταξη και η χώρα μας ,θα έπαιζε διαλυτικό ρόλο

Το Εθνικό Συμβούλιο θα πρέπει να κάνει τρία πράγματα.

Πρώτον, να υπάρξει ένας ειλικρινής απολογισμός χωρίς ωραιοποιήσεις από τη μια πλευρά, αλλά και χωρίς μηδενισμούς από την άλλη για το τι έγινε μέχρι σήμερα.

Δεύτερον, ν αποφασίσει να υπάρξει επεξεργασία, ενός ρεαλιστικού προγράμματος εξόδου της χώρας από την κρίση Ενός προγράμματος που θα επανατοποθετηθεί σε μια σειρά από προβλήματα που έχουν σχέση με τις αρχές και τις αξίες αλλά και τις πολιτικές μας και την ιδεολογία μας. Γιατί το ΠΑΣΟΚ με τις πολιτικές που ακολουθήθηκαν να σώσει τη χώρα διέρρηξε τις σχέσεις του με τα κοινωνικά στρώματα τις κοινωνικές ομάδες που εξέφραζε.

Τρίτον, τι θα γίνει σε επίπεδο ηγεσίας. Δεν πρέπει να αφήσουμε να αιωρούνται γκρίζες ζώνες. Το Εθνικό Συμβούλιο θα πρέπει να καθορίσει σε ένα σύντομο χρονικό διάστημα την εκλογή προέδρου από τη βάση.

Για υποψηφιότητα Γ Παπανδρέου

Δεν μπορεί κανένας να του απαγορεύσει να θέσει υποψηφιότητα. Αλλά νομίζω ότι αυτό το έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα είναι υποψήφιος.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Αφιερώματα
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk