Ο θάνατος του δικτάτορα της Λιβύης, Μουαμάρ Καντάφι, δεν έφερε ανακούφιση μόνο στους εκατοντάδες χιλιάδες καταπιεσμένους πολίτες της αφρικανικής χώρας που ασφυκτιούσαν κάτω από τον ζυγό του, επί 42 συναπτά έτη: ικανοποίησε και τους Λίβυους μουσικούς, οι οποίοι είχαν, για πολλά χρονια, «χάσει» τη φωνή τους κάτω από το καθεστώς λογοκρισίας που τους είχε επιβάλλει.

Πλέον, οι Λίβυοι ράπερ και θιασώτες της (μέχρι πρότινος δυτικότροπης, άρα «επάρατης») χιπ χοπ ξαναβρήκαν τη χαμένη τους μουσική οντότητα και ειναι πια ελεύθεροι να εκφραστούν χωρίς την κρατική παρεμβατικότητα.
Μια από τις μπάντες που δραστηριοποιούνται ξανά, μετα την βίαιη πτώση του δικτάτορα ειναι οι GAB Crew, μια μουσική ραπ κολεκτίβα που είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στους Λίβυους της νέας γενιάς, ειδικά αυτούς που είναι καλωδιωμένοι, διαμέσου διαδικτύου, με τα παγκόσμια μουσικά τεκταινόμενα.

«Πριν την επανάσταση που έριξε τον Καντάφι, η μουσική αποτελούσε απλώς ένα χόμπι που είχαμε, καθώς βρισκόταν υπό καθεστώς λογοκρισίας»,
τονίζει ο Σιράζ Καμάλ Τζεράφα, ένα μέλος του συγκροτήματος που «ραπάρει» στη σκηνή με το ψευδώνυμο «Lantern» (Φανάρι). «Αν έβαζες στους στίχους σου μια οποιαδήποτε αναφορά σε πολιτικά ή κοινωνικά θέματα, την επόμενη στιγμή θα βρισκόσουν πίσω από τα σίδερα της φυλακής. Ή, στη χειρότερη των περιπτώσεων, νεκρός», εξηγεί ο 28χρονος μουσικός, προσθέτοντας πως «στην αρχή τραγουδούσαμε στα αγγλικά, προκειμένου να αποφύγουμε τη λογοκρισία και η θεματολογία μας ήταν μόνο για διασκέδαση, κορίτσια και νυχτερινή ζωή. Αλλά αυτό τωρα άλλαξε».
Μαζί με τον Χαμάντ Αραμπί έγραψαν τον περασμένο Μάρτιο το τραγούδι «H Λιβύη αιμορραγεί σαν εμάς» που έγινε το άτυπο soundtrack της επανάστασης, ανάμεσα στα πιο νεανικά στρώματα του πληθυσμού. «Όταν το γράφαμε, σκεφτόμουν «οκ, ίσως είναι το τελευταίο πράγμα που θα κάνω, αφού μπορεί να με συλλάβουν και να με σκοτώσουν», αλλά τελικά το τραγουδήσαμε», λεει ο 25χρονος Αραμπί ή «Brown Sugar» (Μαύρη Ζάχαρη), όπως είναι το καλλιτεχνικό του ψευδώνυμο.
«Πλέον είμαστε ελεύθεροι, αλλά δεν έχουμε μάθει πως είναι να ζει κανείς σαν ελεύθερος πολίτης, οπότε μαθαίνουμε σιγα σιγα να το κάνουμε κι αυτό», τονίζει το τρίτο μέλος της μπάντας, ο 23χρονος φοιτητής Καρίμ Σακέρ, καταλήγοντας «προσπαθούμε να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα».