«Από τη στιγμή που έχουμε αναλάβει το πολιτικό κόστος με τη συμμετοχή μας στην κυβέρνηση, δεν καταλαβαίνουμε το λόγο να αποχωρήσουμε εμείς, εάν ο ΛΑΟΣ άρει την εμπιστοσύνη του».
Με τη φράση αυτή να κυριαρχεί στο εσωτερικό της ηγετικής ομάδας της ΝΔ ο πρόεδρός της κ. Αντ. Σαμαράς εμφανίζεται, κατά τους συνομιλητές του, αποφασισμένος να παραμείνει το κόμμα του στην κυβέρνηση και να μην αλλάξει στάση μετά από μια ενδεχόμενη αποχώρηση του προέδρου του ΛΑΟΣ κ. Γ. Καρατζαφέρη.
«Η στάση μας δεν ετεροκαθορίζεται από τι θα κάνει ένας άλλος πολιτικός φορέας με τον οποίο δεν έχουμε και σχέση» λένε τακτικοί συνομιλητές του κ. Σαμαρά και επιμένουν, ότι η ΝΔ θα συνεχίσει να στηρίζει την κυβέρνηση, χωρίς όμως να υπάρξουν και υποχωρήσεις σε θέματα που ενδεχομένως να της κοστίσουν και εκλογικά.
Ένα από αυτά τα θέματα είναι και η μείωση του μισθολογικού κόστους, για την οποία η ΝΔ δεν συμφωνεί και δεν εμφανίζεται διατεθειμένη να συναινέσει σε σχετική νομοθετική ρύθμιση, εάν δεν υπάρξει συμφωνία των κοινωνικών εταίρων, ενώ είναι αντίθετη στην μείωση των επικουρικών συντάξεων και στη λήψη νέων εισπρακτικών μέτρων.
Βέβαια, όλα θα κριθούν από την απευθείας διαπραγμάτευση που θα έχουν κυβέρνηση και κόμματα μεταξύ τους και με την τρόικα. Σύμφωνα, με τα όσα έχουν συζητηθεί στο επιτελείο του κ. Σαμαρά, η τελική στάση της ΝΔ θα εξαρτηθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό και από τις διαθέσεις των πιστωτών.
Εξάλλου, όπως λένε σε όλους τους τόνους από την πλευρά της ΝΔ, είναι προς το συμφέρον της χώρας να προχωρήσει ομαλά η διαδικασία του PSI, προκειμένου να καταστεί βιώσιμο το χρέος.
Παράλληλα, υπάρχουν αρκετά κορυφαία στελέχη που λένε ότι η ΝΔ έχει πάρει ήδη πολιτικό κόστος, στηρίζοντας την αποστολή αυτής της κυβέρνησης με συγκεκριμένες προτάσεις, όπως στο φορολογικό, στην απελευθέρωση των επαγγελμάτων και στις επικουρικές.
Σε αυτό το κλίμα, αυξάνονται τα στελέχη που λένε ότι είναι προτιμότερο τα «σκληρά» μέτρα να αποφασισθούν αυτή την χρονική περίοδο, με το επιχείρημα πως το πολιτικό κόστος επιμερίζεται κυρίως στο ΠαΣοΚ, δευτερευόντως στον ΛΑΟΣ και λιγότερο στη ΝΔ.
Μάλιστα, διευκρινίζουν, όσοι είναι υπέρμαχοι της συγκεκριμένης άποψης, ότι είναι προτιμότερο να προχωρήσουν κάποια θέματα τώρα, αντί να αναγκαστεί μια νέα κυβέρνηση, αυτή τη φορά της ΝΔ, να ληφθούν μέτρα και να βρεθεί ο κ. Σαμαράς με την έναρξη του κυβερνητικού του βίου, απέναντι σε ένα μεγάλο τμήμα του κοινωνικού συνόλου.
«Όποιες άλλες κινήσεις θεωρώ ότι δεν μπορούν να μπαίνουν στο τραπέζι και κάνουν κακό» είναι η άποψη του εκπροσώπου της ΝΔ κ. Ι. Μιχελάκη που επιμένει, δίνοντας και το στίγμα της ηγετικής ομάδας, ότι οι όποιες παρεμβάσεις χρειαστούν για την περίοδο 2013-2015 θα πρέπει να γίνουν από την επόμενη κυβέρνηση, αφού όλες οι εφαρμοστικές πολιτικές θα ολοκληρωθούν μέχρι τα τέλη Ιουνίου.
«Αυτή η λογική μιας κυβέρνησης εξ ουρανού που στηρίζει η Βουλή για έναν συγκεκριμένο χρόνο δεν μπορεί να επεκτείνει τη ζωή της πέραν αυτού που η δημοκρατία και η λογική επιβάλλει» τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ κ. Ν. Δένδιας και συμπλήρωσε (Ρ/Σ 9): «Η ελληνική κοινωνία πρέπει να έχει λόγο. Απορώ ειλικρινά πώς πάρα πολλοί άνθρωποι δεν το αντιλαμβάνονται αυτό. Αν η ελληνική κοινωνία θέλει να καταστραφεί, δεν μπορούμε να της στερήσουμε το δικαίωμα να το πράξει».

Το ζητούμενο για τη ΝΔ είναι μέχρι ποιου σημείου θα αντέξουν οι «κόκκινες γραμμές» της, καθώς κλιμακώνεται και η πίεση από τα στελέχη του «αντιμνημονιακού» μετώπου εντός του κόμματός της.
Γι’ αυτό η προσπάθεια που θα καταβληθεί το προσεχές διάστημα θα έχει την εξής στόχευση από την πλευρά της ηγετικής ομάδας: τα «επώδυνα» μέτρα να «χρεωθούν» στο ΠαΣοΚ, κατηγορώντας το για αποτυχία διακυβέρνησης και όποιες ευέλικτες κινήσεις της τρόικας (π.χ. αποτροπή της μείωσης των επικουρικών ή ορισμός πλαφόν στις περικοπές) να «πιστωθεί» στη ΝΔ.
ΛΑΟΣ: «Έχουμε συνειδησιακό πρόβλημα»
Η στάση του ΛΑΟΣ έναντι της κυβέρνησης του κ. Λ. Παπαδήμου εξακολουθεί να προκαλεί έντονες συζητήσεις και τα ερωτηματικά παραμένουν για το τι ακριβώς θα κάνει ο πρόεδρός του κ. Γ. Καρατζαφέρης.

«Έχουμε συνειδησιακό πρόβλημα. Δεν μπορούμε να πείσουμε τον κόσμο μας που αδυνατεί ακόμα να καταλάβει γιατί στηρίζουμε ακόμα αυτή την κυβέρνηση» λέει έμπειρο κοινοβουλευτικό στέλεχος του ΛΑΟΣ για να δείξει το μούδιασμα της κομματικής βάσης.

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ επέμεινε και στη χθεσινή του συνάντηση με τον κ. Παπαδήμο στη θέση του για να συγκληθεί άμεσα συμβούλιο πολιτικών αρχηγών, ώστε να διαμορφωθεί ενιαίο μέτωπο απέναντι στην τρόικα.

Η τελική στάση του κ. Καρατζαφέρη θα εξαρτηθεί από την κίνηση του κ. Παπαδήμου για το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών, την οποία δεν θα «σαμποτάρει» ο κ. Σαμαράς, αν και από τη ΝΔ λένε ότι τα διακριτά όρια των στόχων της μεταβατικής κυβέρνησης είναι ήδη προκαθορισμένα και μη διαπραγματεύσιμα.