Αν. Διαμαντοπούλου: Πρώτα κούρεμα και σύμβαση, μετά αναζήτηση ηγεσίας

Ανακωχή στα εσωκομματικά του ΠαΣοΚ και εκκίνηση των διαδικασιών για την ανάδειξη νέας ηγεσίας μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας του PSI και την ψήφιση της δανειακής σύμβασης, αλλά πάντως πριν από τις εθνικές εκλογές, ζητεί με επιστολή της προς τον κ. Γ. Παπανδρέου και τον γραμματέα του ΠαΣοΚ κ. Μ. Καρχιμάκη, η υπουργός Παιδείας κυρία Αννα Διαμαντοπούλου.

Ανακωχή στα εσωκομματικά του ΠαΣοΚ και εκκίνηση των διαδικασιών για την ανάδειξη νέας ηγεσίας μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας του PSI και την ψήφιση της δανειακής σύμβασης, αλλά πάντως πριν από τις εθνικές εκλογές, ζητεί με επιστολή της προς τον κ. Γ. Παπανδρέου και τον γραμματέα του ΠαΣοΚ κ. Μ. Καρχιμάκη, η υπουργός Παιδείας κυρία Αννα Διαμαντοπούλου.

Στην επιστολή της επαναλαμβάνει ότι πρέπει να διευκολυνθεί με κάθε τρόπο ο κ. Λ. Παπαδήμος για την ολοκλήρωση του έργου του και να έχει κάθε δυνατότητα ανασύνθεση της κυβέρνησης, όποτε και όπως εκείνος το επιθυμεί.

«Είναι λοιπόν σαφές κατά την άποψή μου, ότι πρέπει να σταματήσει κάθε προεκλογική αναφορά, και σύμφωνα με το Σύνταγμα και το δημόσιο συμφέρον ο Πρωθυπουργός να διευκολύνεται στην ανασύνθεση της Κυβέρνησης όποτε και όπως χρειαστεί, να διαπραγματεύεται και να αποφασίζει, με την δημιουργική συμμετοχή και στήριξη των κομμάτων. Ολων. Το μέλλον των παιδιών μας δικαιούται μια ανακωχή»
, σημειώνει η κυρία Διαμαντοπούλου.

Προτείνει δε για την εσωκομματική διαδικασία τα εξής:

– Εάν για οποιοδήποτε λόγο προκύψουν εκλογές ξαφνικά – που σημαίνει δυσμενείς εξελίξεις για τη χώρα – πάμε στις εκλογές με νέο αρχηγό εκλεγμένο από την Κοινοβουλευτική Ομάδα, αφού είναι δεδομένη η σχετική δέσμευση του Γιώργου Παπανδρέου.

– Το Εθνικό Συμβούλιο να συνέλθει αμέσως μετά την ψήφιση της δανειακής σύμβασης και ολοκλήρωση της διαδικασίας για το PSI, για την υποβολή και στη συνέχεια ανακήρυξη των υποψηφίων Προέδρων, για τους οποίους υπάρχει ασυμβίβαστο με την άσκηση υπουργικών καθηκόντων.

Αναλυτικά η επιστολή της κυρίας Διαμαντοπούλου έχει ως εξής:

«Αυτή την ώρα, ως Ελληνες και Ελληνίδες οφείλουμε να αναδείξουμε τα συλλογικά μας πλεονεκτήματα και αρετές. Ολοι γνωρίζουμε ότι οι επόμενοι λίγοι μήνες θα επηρεάσουν καταλυτικά τα ζητήματα της εθνικής μας κυριαρχίας, της δημοκρατίας, της ανάπτυξης της χώρας, της ζωής και της επιβίωσης του κάθε πολίτη χωριστά.

Η Ελλάδα πρώτα, η Ελλάδα μόνο, δηλαδή οι άνθρωποι, η ιστορία και η προοπτική της.

Αισθάνομαι αμηχανία να συμμετέχω σε ένα πολιτικό παίγνιο μεταξύ κομμάτων, με μικροσχεδιασμούς και υπολογισμούς εκλογικών ποσοστών, με επιδιώξεις πυρείων νικών, την ώρα της κρίσης με προφανή τον κίνδυνο όλα να αποβούν σε βάρος της χώρας μου.

Ομως κανείς δεν μπορεί απλά να διαχωρίσει τη θέση του, να ψέξει τους άλλους (κόμματα και πρόσωπα) χωρίς την ίδια στιγμή να καταθέσει εναλλακτική πρόταση που θα προσβλέπει σε άμεσο ζωτικό αποτέλεσμα (αποτροπή της χρεοκοπίας) και προοπτική (δρομολόγηση της ανάπτυξης).

Το διακύβευμα τους επόμενους λίγους μήνες είναι η εξασφάλιση μιας δανειακής σύμβασης-μαμούθ και η μείωση του χρέους σε συμφωνία με τον ιδιωτικό τομέα. Είναι δηλαδή η δυνατότητα διάσωσης από την χρεοκοπία. Είναι η υλοποίηση μεταρρυθμίσεων και αλλαγών που εξασφαλίζουν την δίκαιη κατανομή ευκαιριών, την δίκαιη κατανομή του πλούτου, και την ισορροπία ανάμεσα στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Αυτές που ξέραμε ότι επιβάλλονται αλλά δεν τολμήσαμε.

Το διακύβευμα είναι να διασώσουμε ένα κράτος Πρόνοιας για τους πραγματικά αδύναμους, ιδιαίτερα μέσα στην κρίση και όχι την κατασπατάληση της Πρόνοιας από «έχοντες και επιτήδειους».

Η δημιουργία και η συντήρηση ενός μόνιμου προεκλογικού κλίματος και ο σχεδιασμός με βάση την ανάγκη μιας εκλογικής αναμέτρησης επιτείνει την αβεβαιότητα, αποτρέπει σχεδιασμό σε εύλογο βάθος χρόνου, λειτουργεί αποτρεπτικά στην επίτευξη στόχων. Είναι συνταγή αποτυχίας. Είναι απλά καταστροφική.

Είναι λοιπόν σαφές κατά την άποψή μου, ότι πρέπει να σταματήσει κάθε προεκλογική αναφορά, και σύμφωνα με το Σύνταγμα και το δημόσιο συμφέρον ο Πρωθυπουργός να διευκολύνεται στην ανασύνθεση της Κυβέρνησης όποτε και όπως χρειαστεί, να διαπραγματεύεται και να αποφασίζει, με την δημιουργική συμμετοχή και στήριξη των κομμάτων. Ολων. Το μέλλον των παιδιών μας δικαιούται μια ανακωχή.

Κανένα κόμμα δεν μπορεί λόγω των δικών του προβλημάτων ή αναζητήσεων να προκαλεί ανασφάλεια, αναταραχή αλλά και αδράνεια στη λειτουργία της Κυβέρνησης. Ειδικά το ΠαΣοΚ στην πορεία του οποίου έχουμε άμεσο λόγο και είναι το πλειοψηφούν κόμμα στη Βουλή, δεν μπορεί να πέσει στην παγίδα, και από κριτής της κακής στάσης της ΝΔ στη λειτουργία της Κυβέρνησης, να βρεθεί απολογούμενο διότι βασικά στελέχη του στην Κυβέρνηση ασχολούνται και με τα εσωκομματικά μας, κάτι που ελάχιστα ενδιαφέρει την κοινωνία μας, τους πολίτες που υποφέρουν.

Η πατρίδα είναι πάνω από το κόμμα, το κόμμα πάνω από τα πρόσωπα. Σήμερα έχουμε μια νεα πραγματικότητα στο ΠαΣοΚ. Προφανώς, δεν είναι ούτε δίκαιο, ούτε έντιμο ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ να αποτελέσει το εξιλαστήριο θύμα για όλα όσα έχουν συμβεί.

Το ΠαΣοΚ οφείλει άμεσα έναν ουσιαστικό απολογισμό του τεράστιου έργου του, αλλά και των λαθών και των παραλείψεων του. Εναν επαναπροσδιορισμό των προτεραιοτήτων και των δεσμεύσεων του, σε συνθήκες κρίσης κοινωνικής, διοικητικής και οικονομικής.

Για να γίνουν αυτά θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι κυρίαρχοι εθνικοί στόχοι, τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα, αλλά και όλες οι επιμέρους παράμετροι. Λάθος εκτίμηση των πολιτικών δεδομένων και της εμπλοκής του ΠαΣοΚ σε αυτά, ή λάθος ανάλυση των πραγματικών δεδομένων στο κόμμα, θα μπορούσε να οδηγήσει σε ευτελισμό διαδικασιών, προσώπων και εν τέλει να δώσει τη χαριστική βολή σ´αυτόν τον μεγάλο πολιτικό φορέα.

Με σεβασμό στο Καταστατικό, πρέπει να υπάρξει από το Εθνικό Συμβούλιο πολιτική κατεύθυνση, αδιαμφισβήτητη διαδικασία και αναγεννητική προοπτική. Πρέπει να αναθερμανθούν οι οργανώσεις, που αποτελούν τον πυρήνα συγκρότησης του σώματος του Συνεδρίου, και απαραίτητο στοιχείο κάθε διαδικασίας.

Πρέπει να υπάρξουν ίδιες δυνατότητες και ευκαιρίες για την προβολή θέσεων όλων των υποψηφίων για την ηγεσία, χωρίς διακρίσεις. Η Ιπποκράτους είναι για όλους.

Εάν για οποιοδήποτε λόγο προκύψουν εκλογές ξαφνικά – που σημαίνει δυσμενείς εξελίξεις για τη χώρα – πάμε στις εκλογές με νέο αρχηγό εκλεγμένο από την Κοινοβουλευτική Ομάδα, αφού είναι δεδομένη η σχετική δέσμευση του Γιώργου Παπανδρέου.

Καταθέτω αυτή την πρόταση ενόψει του Εθνικού Συμβουλίου θεωρώντας σημαντικό το ότι ο Πρόεδρος του ΠαΣοΚ έκανε σαφές ότι δεν θέλει ο ίδιος να ηγηθεί στις εθνικές εκλογές, και θεωρώντας επίσης σημαντικό ότι η εκλογή της νέας ηγεσίας αυτήν τη περίοδο πρέπει να έχει χαρακτηριστικά που θα υπηρετούν πάνω απ´όλα την αποτελεσματική λειτουργία της Κυβέρνησης, δηλαδή το εθνικό συμφέρον, όπως περιγράφτηκε στην αρχή.

Εκτιμώ ως αναγκαιότητα την ύπαρξη μιας και μόνο συνθετικής πρότασης προς το Εθνικό Συμβούλιο γιατί το τελευταίο χτύπημα για το ΠαΣοΚ και τη δημοκρατική παράταξη θα ήταν η δημιουργία «Πράσινων και Βένετων» και μάλιστα για θέματα διαδικασιών για την κατάληψη μιας κενής αυτή τη στιγμή, περιεχομένου εξουσίας.

Μετά τα όσα παραπάνω ανέφερα, σε σχέση με την πολιτική συγκυρία αλλά και τις διαδικασίες εκλογής νέας ηγεσίας στο ΠαΣοΚ, θεωρώ ότι αποτελεί μείζονα πολιτική παρέμβαση για τη δοκιμαζόμενη χώρα μας, στην απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου να εμπεριέχονται τα εξής:

1. Το ΠαΣοΚ έχει ως μείζονα στόχο την παραμονή της χώρας στο ευρώ και την Ευρωπαϊκή Ενωση. Η εξασφάλιση της οικονομικής σταθερότητας της χώρας, αποτελεί προϋπόθεση διασφάλισης της κοινωνικής συνοχής με τη δημιουργία συνθηκών ανάπτυξης.

2. Το ΠαΣοΚ με πλήρη αίσθηση του εθνικού συμφέροντος και πατριωτικού καθήκοντος, στηρίζει χωρίς επιφυλάξεις την κυβέρνηση του Λουκά Παπαδήμου για όσο χρόνο είναι αναγκαίος για να φέρει η κυβέρνηση σε αίσιο πέρας το έργο που έχει αναλάβει και ταυτίζεται με τη σωτηρία της πατρίδας.

3. Επιβάλλονται συνθήκες αποδοτικής λειτουργίας. Ο Πρωθυπουργός να έχει την ευχέρεια κάθε επιλογής για το κυβερνητικό σχήμα, και οι υπουργοί αναπόσπαστοι από άλλες υποχρεώσεις να είναι αφοσιωμένοι στα καθήκοντά τους. Η εμμονή σε τακτή ημερομηνία εκλογών και η καλλιέργεια προεκλογικού κλίματος ουσιαστικά υποσκάπτει την αποτελεσματική λειτουργία της κυβέρνησης και την επίτευξη του εθνικού στόχου.

4. Μετά τη δεδηλωμένη πρόθεση του προέδρου Γιώργου Παπανδρέου, να μην είναι υποψήφιος για την πρωθυπουργία της χώρας, ούτε να διεκδικήσει εκ νέου την Προεδρία του ΠαΣοΚ, πρέπει άμεσα να κινηθούν οι διαδικασίες ανάδειξης νέου προέδρου και οργάνων του κινήματος, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από το Καταστατικό.

5. Το Πολιτικό Συμβούλιο και ο Γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου (ή επί τούτου επιτροπή) αναλαμβάνουν την ευθύνη άμεσης επαναδραστηριοποίησης των οργανώσεων, εκκίνησης πολιτικού διαλόγου στη βάση του κινήματος, ανανέωσης του μητρώου μελών, στοιχεία που αποτελούν στοιχειώδεις προϋποθέσεις για μια απρόσκοπτη εκλογική διαδικασία και ένα αδιαμφισβήτητο αποτέλεσμα. Επίσης, εξετάζεται ο τρόπος συμμετοχής δικαστικών αντιπροσώπων στην εκλογική διαδικασία.

6. Το Εθνικό Συμβούλιο θα συνέλθει αμέσως μετά την ψήφιση της δανειακής σύμβασης και ολοκλήρωση της διαδικασίας για το PSI, για την υποβολή και στη συνέχεια ανακήρυξη των υποψηφίων προέδρων, για τους οποίους υπάρχει ασυμβίβαστο με την άσκηση υπουργικών καθηκόντων. Θα προβλεφθεί η διάθεση γραφείων σε όλους τους υποψηφίους στα κεντρικά Γραφεία του ΠαΣοΚ στην Ιπποκράτους, και θα γίνει κάθε προεργασία για τη διασφάλιση διαφάνειας στις δαπάνες με ανάρτηση στην ιστοσελίδα του κόμματος και για την ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας σε σύντομο χρόνο, με πρώτο σταθμό τη διεξαγωγή Εθνικής Συνδιάσκεψης ιδεολογικοπολιτικού περιεχομένου για την επανεκτίμηση του στίγματος της παράταξης».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk