ΒΗΜΑτοδότης

Συνεργάτης μου που παρακολούθησε το Ετήσιο Διεθνές Συνέδριο της Goldman Sachs που έγινε στο Λονδίνο τη Δευτέρα επέστρεψε στην Αθήνα περισσότερο αισιόδοξος απ’ όσο ήταν όταν έφυγε. Τα κορυφαία στελέχη της διεθνούς επενδυτικής τράπεζας, όπως ο επικεφαλής οικονομολόγος κ. Φραντσέσκο Γκαρτζαρέλι, τον διαβεβαίωσαν ότι η Ελλάδα αποκλείεται να αποχωρήσει από την ευρωζώνη μέσα στο 2012

ΒΗΜΑτοδότης | tovima.gr

Συνεργάτης μου που παρακολούθησε το Ετήσιο Διεθνές Συνέδριο της Goldman Sachs που έγινε στο Λονδίνο τη Δευτέρα επέστρεψε στην Αθήνα περισσότερο αισιόδοξος απ’ όσο ήταν όταν έφυγε. Τα κορυφαία στελέχη της διεθνούς επενδυτικής τράπεζας, όπως ο επικεφαλής οικονομολόγος κ. Φραντσέσκο Γκαρτζαρέλι, τον διαβεβαίωσαν ότι η Ελλάδα αποκλείεται να αποχωρήσει από την ευρωζώνη μέσα στο 2012 γιατί σε αυτή την περίπτωση θα ενεργοποιηθεί φαινόμενο ντόμινο που θα μπορούσε να καταστρέψει το ευρώ. Κατά συνέπεια η Ευρώπη θα εξαντλήσει τις προσπάθειες για να χρηματοδοτήσει τη ζημιά από τη (σίγουρη) χρεοκοπία της χώρας έτσι ώστε να μη χρειαστεί η επιστροφή στη δραχμή. Ωστόσο, το γεγονός ότι δεν θα επιστρέψει η Ελλάδα στη δραχμή δεν σημαίνει ότι δεν θα επιστρέψουν οι Έλληνες σε χειρότερες συνθήκες από εκείνες που επικρατούσαν την εποχή της δραχμής αφού η ανεργία θα παραμείνει (στην καλύτερη περίπτωση) πέντε φορές μεγαλύτερη εκείνης του 1990, τα εισοδήματα θα επιστρέψουν στα επίπεδα του 2000 και τα εύκολα δάνεια δεν πρόκειται να επιστρέψουν για πολλά χρόνια.

**

Η φτώχεια θέλει καλοπέραση. Και ο υπουργός που μπορεί καλύτερα να εκφράσει στην πράξη το παραπάνω γνωμικό είναι ο κ. Δ. Αβραμόπουλος. Ο υπουργός Άμυνας, λάτρης των συμβολισμών και της φιέστας, «ανάγκασε» τον κ. Εχούντ Μπάρακ να παρακολουθήσει επίδειξη ειδικών δυνάμεων στο Μεγάλο Πεύκο. Μαζί με τον Δημήτρη ο υφυπουργός Άμυνας κ. Κ. Σπηλιόπουλος. Οι ειδικοί δεν έχουν αποφασίσει αν η εμμονή του κ. Αβραμόπουλου με τα θεάματα είναι κάτι καλό ή κακό. Από τη μια πλευρά οι εντυπώσεις είναι ένα εργαλείο πολιτικής που δεν μπορεί να υποτιμήσει κανείς. Από την άλλη πλευρά όταν κάποιος χειρίζεται αποτελεσματικά τις εντυπώσεις μπορεί να αφεθεί και να αρχίσει να παραμελεί την ουσία…

**

Και όμως ο κ. Θ. Πάγκαλος δεν στερείται αρμοδιοτήτων, όπως λένε οι εχθροί του. Για παράδειγμα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ανέλαβε την ευθύνη να συμμετάσχει στο Ελληνοαραβικό φόρουμ και να υποδεχτεί τον σείχη Αλ Νιγιάν των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. «Τρίτη φορά έρχομαι στην Ελλάδα και αυτή τη φορά βρέχει», είπε ο σείχης. «Η βροχή για την Αττική αποτελεί ευλογία», απάντησε ο κ. Πάγκαλος. «Μακάρι να βρέξει και στη χώρα μου», εξέφρασε την ευχή ο σείχης. Ο καθένας με τον πόνο του.

**

Δεν αρέσουν στον κ. Δ. Κρεμαστινό οι πολλές υποψηφιότητες στο ΠαΣοΚ. Μαθαίνω ότι σε πρόσφατη συνομιλία του με συνεργάτη μου ο βουλευτής ζήτησε οι φιλοδοξούντες να ακούσουν πρώτα τι έχει να πει ο κ. Παπανδρέου και μετά να δηλώσουν την πρόθεσή τους να διασώσουν την παράταξη. Ο κ. Κρεμαστινός εξέφρασε επίσης την απορία του για το πώς γίνεται να κατεβαίνουν υποψήφιοι πρόσωπα με τις ίδιες θέσεις και απόψεις. Προφανώς γιατί η εποχή που οι θέσεις και απόψεις είχαν σημασία είναι πολύ μακρινές και δεν τις θυμάται κανείς.

**

Ο υπουργός Αερίου και Πετρελαίου κ. Γ. Παπακωνσταντίνου (ο οποίος «έκλεψε» τον σχετικό τίτλο από τον αναπληρωτή του κ. Ι. Μανιάτη) συνάντησε την κύπρια ομόλογό του κυρία Πραξούλα Αντωνιάδου. Ο δικός μας ξεπέρασε τη συνηθισμένη του εγκράτεια στα λόγια και εδέχθη να οραματιστεί ένα μέλλον όπου η Κύπρος ενώνεται με την Ελλάδα με θαλάσσιους αγωγούς ενώ τόνισε ότι σύντομα θα δούμε γεωτρύπανα στην Ελλάδα. Αμήν.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk