Τουλάχιστον ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του και 20 τραυματίστηκαν την Τρίτη το πρωί όταν ποδοπατήθηκαν επειδή δημιουργήθηκε συνωστισμός έξω από το πανεπιστήμιο του Γιοχάνεσμπουργκ, όπου χιλιάδες φοιτητές είχαν συγκεντρωθεί για να εγγραφούν στα μαθήματα της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς του 2012.

Το συμβάν προκλήθηκε όταν μεγάλος αριθμός φοιτητών προσπάθησε να μπει στα γραφεία την τελευταία ημέρα των εγγραφών, σύμφωνα με ανακοίνωση του πανεπιστημίου.

«Ενας άνθρωπος έχασε τη ζωή του», δήλωσε ο εκπρόσωπος Χέρμαν Εστερχίζεν, ενώ όπως είπε η διευθύντρια της υπηρεσίας εγγραφών Μέρι Μίλερ ακόμη 20 άνθρωποι τραυματίστηκαν, εκ των οποίων οι δύο βαριά.

Έντονες επικρίσεις είχαν ήδη διατυπωθεί από πέρυσι, όταν η αποδιοργάνωση του συστήματος εγγραφών και η έλλειψη θέσεων στις πανεπιστημιακές σχολές είχαν προκαλέσει τεράστιες ουρές αναμονής την αντίστοιχη περίοδο του 2011.

Η εφημερίδα «Times» κυκλοφόρησε την Τρίτη με πηχυαίο τίτλο: «180.000 τελειόφοιτοι δεν θα μπορέσουν να εγγραφούν στο πανεπιστήμιο», διευκρινίζοντας ότι 74.000 αιτήσεις εγγραφής στις 85.000 απορρίφθηκαν από το μοναδικό πανεπιστήμιο του Γιοχάνεσμπουργκ.

Από τη Δευτέρα χιλιάδες νέοι, συχνά συνοδευόμενοι από τους γονείς τους, είχαν σχηματίσει ουρές με την ελπίδα να μπορέσουν να εγγραφούν στα μαθήματα της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς, η οποία αρχίζει τον Ιανουάριο στη Νότια Αφρική μετά τις θερινές διακοπές στη χώρα του νότιου ημισφαιρίου.