Παπαδήμος – Σαμαράς: Ανταλλαγή απόψεων χωρίς συμφωνία

Την κοινή γραμμή με τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνησή του, ενόψει της έλευσης της τρόικας και τις ασφυκτικές πιέσεις της Ε.Ε. για τη νέα δανειακή σύμβαση, επιδιώκει ο Πρωθυπουργός κ. Λ. Παπαδήμος που συναντήθηκε χθες με τον κ. Αντ. Σαμαρά.

Σε αυτή την «ανοικτή» και χωρίς προαπαιτούμενα συνομιλία, κατά την οποία όμως δεν υπήρξε συμφωνία, αφού κυρίως έγινε ανταλλαγή απόψεων, κυρίαρχη ήταν η αίσθηση ότι πρέπει να υποστηριχθεί η παρούσα κυβέρνηση για να επιτευχθεί το μέγιστο αποτέλεσμα για τη χώρα, ενόψει των διαπραγματεύσεων.

Στη μακρά συνάντησή τους, διάρκειας περίπου 95 λεπτών, ο Πρωθυπουργός συνομίλησε με ειλικρίνεια και με «ανοικτά χαρτιά» με τον πρόεδρο της Ν.Δ. για όλα τα εκκρεμή ζητήματα, χωρίς όμως να υπάρξει κατάληξη και συμφωνία σε κάποιο από αυτά, αφού δεν μπήκανε σε μια λογική…«διαπραγματεύσεων».

Ο κ. Παπαδήμος, που έχει ως ζητούμενο τον καθορισμό μιας κοινής στρατηγικής για τις σκληρές διαπραγματεύσεις που θα ακολουθήσουν την επόμενη εβδομάδα με την τρόικα, θα συνεχίσει τον κύκλο των επαφών του με τους…«κυβερνητικούς εταίρους».

Η συνέχεια θα γίνει σήμερα το απόγευμα στις έξι, με τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ κ. Γ. Καρατζαφέρη, που βρίσκεται ένα βήμα πριν αποχωρήσει από την κυβέρνηση, και θα ολοκληρωθεί το προσεχές Σάββατο με τον πρόεδρο του ΠαΣοΚ κ. Γ. Παπανδρέου.

Διαλλακτικός και με διάθεση συνεργασίας

Εξάλλου, ο κ. Σαμαράς περισσότερο προσήλθε στο Μέγαρο Μαξίμου, έχοντας στόχο να πληροφορηθεί για το τι πραγματικά επιδιώκει και θέλει η τρόικα και μετά να διαμορφώσει αναλόγως και των απαιτήσεων των πιστωτών, τις τελικές του θέσεις, αν και στη συνάντηση, ο κ. Παπαδήμος, είχε την ευκαιρία να ακούσει προτάσεις από την πλευρά της Ν.Δ.

Ο κ. Σαμαράς, που σε πολλά σημεία ήταν διαλλακτικός και χωρίς διάθεση αντιπαράθεσης, ενημερώθηκε για τις επιδιώξεις της τρόικας και σύμφωνα με πληροφορίες διαπίστωσε ότι όσα εγείρουν οι πιστωτές καταγράφονται και σε επιστολή, την οποία είχε στα χέρια του ο Πρωθυπουργός.

Σε μια χρονική στιγμή, κατά την οποία οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των πιστωτών για τους όρους της ανταλλαγής των ομολόγων (PSI+) βρίσκονται στην τελική ευθεία, όπως επιβεβαίωσε χθες και ο αρμόδιος κοινοτικός επίτροπος Όλι Ρεν, η συνομιλία των κκ. Παπαδήμου και Σαμαρά, έγινε σε πολύ καλό κλίμα, παρά τις επιμέρους επιφυλάξεις του προέδρου της Ν.Δ. σε ορισμένα ζητήματα.

Ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε τον κ. Σαμαρά για την πορεία του PSI και μάλιστα του έδειξε και το χρονοδιάγραμμα και το τι ακριβώς πρέπει να γίνει το επόμενο διάστημα. Στο σημείο αυτό έγινε και αναφορά από τον κ. Παπαδήμο για τις υποχρεώσεις που έχει η χώρα και τι πρέπει να γίνει στο άμεσο μέλλον.

Εκλογές μετά το Μάρτιο

Όπως ήταν αναμενόμενο έγινε και συζήτηση για το χρόνο των εκλογών, ο οποίος με βάσει και το χρονοδιάγραμμα, οι κάλπες δεν μπορούν να στηθούν νωρίτερα από τον Απρίλιο, αφού απαιτούνται τουλάχιστον δυο μήνες για να ολοκληρωθούν οι σχετικές διαδικασίες, για το PSI και τη νέα δανειακή σύμβαση.

Βέβαια, αν και έγινε αναφορά στο χρονοδιάγραμμα της κυβέρνησης μέχρι τις εκλογές, δεν προσδιορίστηκε ημερομηνία, ούτε υπήρξε συμφωνία και σε αυτό το σημείο ο κ. Σαμαράς δεν ήταν δογματικός.

Ως εκ τούτου εκλογές νωρίτερα –όπως παραδέχονται και στελέχη των δυο κομμάτων, δεν μπορεί να γίνουν, αλλά και δεν νοείται να συνεχίζεται μια συζήτηση για αυτές, η οποία δεν βοηθάει και τη χώρα και τη συνολική προσπάθεια, αν και από τη Ν.Δ. επιμένουν στη γραμμή για εκλογική αναμέτρηση πριν από το Πάσχα.

Για τη Ν.Δ. η καταληκτική ημερομηνία των εκλογών είναι η 8η Απριλίου (Κυριακή των Βαΐων) και το χρονοδιάγραμμα αυτό εξακολουθεί να αποτελεί και μία από τις κόκκινες γραμμές του κόμματος.

Μάλιστα υψηλόβαθμα κομματικά στελέχη, έλεγαν ότι από τη στιγμή που ο κ. Παπαδήμος μετέδωσε στον κ. Σαμαρά θετικά μηνύματα για την πορεία του PSI, αυτός θεωρείται ένας επιπρόσθετος λόγος που δικαιολογεί τη θέση της ΝΔ για εκλογές πριν από το Πάσχα.

Ένα ακόμα στοιχείο που δείχνει ότι η εκλογική αναμέτρηση οριοθετείται για μετά το Μάρτιο, είναι και η συζήτηση που είχε το μεσημέρι της Δευτέρας, ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλος με την πρόεδρο της Δημοκρατικής Συμμαχίας κυρία Ντόρα Μπακογιάννη. Στη συνομιλία αυτή, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης εξήγησε στην κυρία Μπακογιάννη ότι η Βουλή πρέπει να είναι ανοικτή και να νομοθετεί περίπου έως τις 22-25 Μαρτίου.

Επικουρικές συντάξεις και μισθοί στον ιδιωτικό τομέα

Ο Πρωθυπουργός, με βάσει και τα νέα δεδομένα που υπάρχουν στον προϋπολογισμό, ο οποίος εμφανίζει αποκλίσεις στα έσοδα, κατά 1,3 δις. ευρώ, αλλά και τις προτροπές του γαλλογερμανικού άξονα ότι η πλήρης υλοποίηση των δεσμεύσεων εκ μέρους της Ελλάδας, αποτελεί προϋπόθεση για το νέο πακέτο βοήθειας, συζήτησε με τον κ. Σαμαρά για το θέμα των επικουρικών συντάξεων, το μισθολογικό κόστος κλπ.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. που επέδειξε θετική διάθεση τόσο για τη στήριξη της κυβέρνησης, όσο και για την προσπάθεια εξεύρεσης λύσεων στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση αυτό το διάστημα, εμφανίστηκε αρνητικός να υπάρξει κυβερνητική πρωτοβουλία για τη μείωση του μισθολογικού κόστους στον ιδιωτικό τομέα.

Ο κ. Σαμαράς θα αποδεχθεί τη μείωση του μισθολογικού κόστους, μόνο στην περίπτωση που υπάρξει συμφωνία των κοινωνικών εταίρων, ενώ είναι θετικός να συζητήσει η Ν.Δ. τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους, ένα πεδίο για το οποίο το κόμμα έχει προτάσεις, όπως, π.χ. μειώσεις στις εργοδοτικές εισφορές, στη φορολογία των μισθών, κ.α.

Εξάλλου, ο κ. Σαμαράς, επιμένει πως μια νέα μείωση μισθών θα επιτείνει την ύφεση και θα επιδεινώσει την κατάσταση στην πραγματική οικονομία, αφού θα εξανεμιστούν τα όποια οφέλη στην ανταγωνιστικότητα από τις μειώσεις αποδοχών των εργαζομένων.

Γι’ αυτό και προτείνει διορθωτικές παρεμβάσεις στο πλαίσιο της μείωσης του μισθολογικού κόστους, για να αποτραπεί η κατάργηση του κατώτατου μισθού και του 13ου και 14ου μισθού, αν και στην ηγετική ομάδα υπάρχει και κλίμα για αποδοχή πρότασης για τριετές πάγωμα μισθών.

Ειδικότερα, για τις οριζόντιες μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις, που ο υπουργός Εργασίας έχει χαρακτηρίσει απαραίτητες, η ΝΔ θεωρεί ότι το θέμα έχει άμεση συνάρτηση με την πορεία του PSI και επιμένει πως κόκκινη γραμμή είναι να μην υπάρξουν μειώσεις σε συντάξεις κάτω από 1.200 ευρώ (κύριες και επικουρικές) και ουσιαστικά προκρίνει εάν γίνουν μειώσεις αυτές να αφορούν όσους λαμβάνουν επικουρική άνω των 300 ευρώ.

Μετά τη συνάντηση των κκ. Παπαδήμου και Σαμαρά, η Ν.Δ. επέλεξε να ενημερώσει για το περιεχόμενο της συνομιλίας με την εξής ολιγόλεπτη –κάποιοι τη χαρακτήρισαν διεκπεραιωτική- του εκπροσώπου του κόμματος κ. Ι. Μιχελάκη: «Ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Αντώνης Σαμαράς ενημερώθηκε από τον πρωθυπουργό κ. Λουκά Παπαδήμο για την εξέλιξη του PSI και την πορεία της οικονομίας ενόψει της άφιξης της τρόικας στην χώρα μας. Για τα θέματα αυτά ακολούθησε ανταλλαγή απόψεων».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
  • Ο γρίφος της Μποτσουάνα Οι αγορές είναι προεξοφλητικοί μηχανισμοί, στην περίπτωση της νέας μετάλλαξης , προεξόφλησαν ξανά το χειρότερο, δηλαδή νέους περιορισμούς στις... ΒΗΜΑτοδότης |
Σίβυλλα
Helios Kiosk