Στις 16 Ιανουαρίου ξεκινά η περίοδος των εκπτώσεων

H περίοδος των χειμερινών εκπτώσεων ξεκινά την Δευτέρα 16 Ιανουαρίου και ολοκληρώνεται την Τρίτη 28 Φεβρουαρίου. Η εκτίμηση του εμπορικού κόσμου είναι ότι οι μειώσεις των τιμών θα φτάσουν σε αρκετές περιπτώσεις μέχρι και το 70%, προκειμένου να προκαλέσουν το ενδιαφέρον των καταναλωτών, οι οποίοι λόγω κρίσης είναι πολύ φειδωλοί στις αγορές τους.

H περίοδος των χειμερινών εκπτώσεων ξεκινά την Δευτέρα 16 Ιανουαρίου και ολοκληρώνεται την Τρίτη 28 Φεβρουαρίου.

Η εκτίμηση του εμπορικού κόσμου είναι ότι οι μειώσεις των τιμών θα φτάσουν σε αρκετές περιπτώσεις μέχρι και το 70%, προκειμένου να προκαλέσουν το ενδιαφέρον των καταναλωτών, οι οποίοι λόγω κρίσης είναι πολύ φειδωλοί στις αγορές τους. Αρνητικά δε στην διάθεσή τους για ψώνια εκτιμάται ότι θα λειτουργήσει και η συζήτηση που έχει ανοίξει για περαιτέρω μειώσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα.

Για κάποιους καταστηματάρχες η περίοδος των εκπτώσεων αποτελεί την τελευταία ελπίδα, προκειμένου να αποφύγουν το λουκέτο. Αρκετές όμως είναι και οι περιπτώσεις καταστηματαρχών που περιμένουν με τις εκπτώσεις να ρευστοποιήσουν το στοκ τους για να προχωρήσουν στη συνέχεια στο κλείσιμο της επιχείρησης εξαιτίας της οικονομικής κρίσης που επικρατεί στην αγορά.

Στα ήδη οξυμένα προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει η εμπορική επιχείρηση προστίθεται η νέα πίεση που ασκείται στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα.

«Για μια ακόμη φορά και με ταχυδακτυλουργικό τρόπο επιχειρείται ένα νέο τελειωτικό χτύπημα στην ελληνική κοινωνία και την σκληρά δοκιμαζόμενη αγορά με την ισοπέδωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα με την εξαφάνιση του 13ου και 14ου μισθού» σημειώνει χαρακτηριστικά ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιά σε ανακοίνωσή του.

Οι έμποροι του Πειραιά υπογραμμίζουν ότι, χωρίς να γίνεται καμία σοβαρή προσπάθεια για να περιμαζευτεί η δημόσια σπατάλη, «ψηφίζονται καταστροφικά νομοσχέδια που χτυπούν αλύπητα τους ευάλωτους συνταξιούχους, διώκουν τους απαραίτητους σε οργανικές θέσεις δημόσιους υπαλλήλους και επιβαρύνουν περαιτέρω τους μικρομεσαίους, δημιουργώντας έναν απίστευτο φαύλο κύκλο που οδηγεί τη χώρα σε βαθιά και μη αναστρέψιμη ύφεση».

Τι πρέπει να προσέχουν οι καταναλωτές

Ο Εμπορικός Σύλλογος Αθήνας στις οδηγίες του προς τις εμπορικές επιχειρήσεις συστήνει να δείξουν ιδιαίτερη προσοχή στα εξής:

– Η αναγραφή διπλής τιμής, δηλαδή της παλαιάς (συνήθως διαγραμμένης) και της νέας τιμής όλων των ειδών που πωλούνται με έκπτωση είναι υποχρεωτική σε εμφανή σημεία του καταστήματος και οπωσδήποτε στα σημεία όπου αυτά εκτίθενται.

– Η αναγραφή ποσοστού έκπτωσης ανήκει στη διακριτική ευχέρεια της επιχείρησης. Εάν αναγραφεί ποσοστό, πρέπει να προσδιορίζεται ότι πρόκειται για έκπτωση (π.χ. «20% έκπτωση»)

– Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στην ακρίβεια των εκπτωτικών αναγγελιών προς τον πελάτη. Η κάθε παροχή πρέπει να ταυτίζεται και να ανταποκρίνεται προς την αναγγελία, οικονομικά, ποσοτικά και ποιοτικά.

– Εάν διαπιστωθεί παράβαση του νόμου ή παραπλάνηση των καταναλωτών, οι ποινές και τα πρόστιμα είναι βαρύτατα.

Οσοι παραβαίνουν τις διατάξεις του νόμου διώκονται ποινικά και τιμωρούνται με φυλάκιση, ενώ, επιπλέον, τους επιβάλλεται πρόστιμο μέχρι ποσού ίσου με το 0,5% του ετήσιου κύκλου εργασιών που πραγματοποιούν, το οποίο, σε περίπτωση υποτροπής, μπορεί να αυξάνεται μέχρι το 3% του ετήσιου κύκλου εργασιών της συγκεκριμένης επιχείρησης. Το πρόστιμο επιβάλλεται με απόφαση του οικείου Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας.

Αν οι εκπτώσεις είναι ανακριβείς ή παραπλανητικές ως προς το ποσοστό τους ή ως προς την ποσότητα των προσφερόμενων με έκπτωση προϊόντων ή ενέχουν οποιασδήποτε μορφής απόκρυψη ή παραπλάνηση, επιβάλλεται, με απόφαση του οικείου Νομάρχη, διοικητικό πρόστιμο χιλίων (1.000) μέχρι εκατό χιλιάδων (100.000) ευρώ, ανάλογα με τη βαρύτητα και τη συχνότητα της παράβασης.

Σύμφωνα με τις τροποποιήσεις του ν. 3769/2009, υπενθυμίζεται ότι επιτρέπονται οι προσφορές και οι προωθητικές ενέργειες μέχρι την παραμονή της έναρξης των επίσημων εκπτώσεων. Όσον αφορά τους καταναλωτές, ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών συστήνει να επιλέγουν τα προϊόντα που προτίθενται να προμηθευτούν, ύστερα από έρευνα της αγοράς και με γνώμονα τη ποιότητά και τη σχέση τελικής τιμής έκπτωσης και να μη παρασύρονται από τη δημοσιοποίηση υψηλών ποσοστών εκπτώσεων.

Προσφορές

Στο μεταξύ, όπως δείχνουν τα πράγματα, η αγορά δεν περιμένει την επίσημη έναρξη και ήδη προχωρά σε μειώσεις τιμών έως και 50% σε είδη ένδυσης και υπόδησης, ηλεκτρονικές συσκευές, είδη σπιτιού κ.ά.

Οι μειώσεις σε ορισμένα είδη, όπως η ένδυση και η υπόδηση, αναμένεται να φθάσουν έως και το 70%, ενώ στα εποχικά η πτώση των τιμών ίσως είναι ακόμα μεγαλύτερη.

Στα είδη σπιτιού, οι εκπτώσεις θα προσεγγίσουν κατά μέσο όρο το 40% και το 50% σε ηλεκτρικές συσκευές και έπιπλα.

Από την Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου ανακοινώθηκε, «με αφορμή την έντονη δημοσιότητα περί δήθεν πρόωρης έναρξης των επίσημων εκπτώσεων», ότι σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου 802/1978 (άρθρο 15), οι χειμερινές εκπτώσεις έτους 2012 θα αρχίσουν τη Δευτέρα 16 Ιανουαρίου και θα λήξουν την Τρίτη 28 Φεβρουαρίου.

«Οι χειμερινές εκπτώσεις τυπικά και σύμφωνα με το νόμο μπορεί να αρχίζουν την ερχόμενη Δευτέρα, ουσιαστικά όμως δεν έχουν σταματήσει ούτε μια ημέρα, αφού στην πλειονότητά τους τα εμπορικά καταστήματα σε όλη τη χώρα και καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, χρησιμοποιούν γενναίες προσφορές διαρκείας για να προσελκύσουν τους καταναλωτές», δήλωσε ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου Β. Κορκίδης.

«Το υπάρχον πλαίσιο λειτουργίας της αγοράς φαίνεται ξεκάθαρα ότι ξεπεράστηκε, έκανε τον κύκλο του, χωρίς να εξυπηρετεί πλέον κανένα και θα πρέπει να αναθεωρηθεί με πολύ προσοχή, επανακαθορίζοντας σε μια νέα βάση τους σωστούς τρόπους που θα προσεγγίζουν τις σημερινές ανάγκες και κυρίως τις περιορισμένες δυνατότητες του Έλληνα καταναλωτή» προσέθεσε.

«Αναφορικά με την επιχειρούμενη απελευθέρωση των εκπτώσεων και των προσφορών, χωρίς περιορισμούς, θα ξεκινήσουμε μαζί με τις καταναλωτικές οργανώσεις να εξετάσουμε όλες τις προτάσεις που έχουμε συγκεντρώσει από Εμπορικούς Συλλόγους απ’ όλη την Ελλάδα, ώστε να καταλήξουμε σε αποφάσεις που θα πάρουμε, όμως εμείς για εμάς και όχι άλλοι για εμάς», τόνισε.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk