Η είδηση ότι μετριάζεται η βουλιμία των διεθνών καταναλωτών για τα κινεζικά προϊόντα δίνει ώθηση στις ευρωπαϊκές μετοχές και στις τιμές των εμπορευμάτων, καθώς οι επενδυτές προϋποθέτουν ότι η νομενκλατούρα του Πεκίνου θα υποτιμήσει το γουάν. Εν τω μεταξύ, μεγάλες είναι οι διακυμάνσεις της ισοτιμίας του ευρώ έναντι κυρίως του δολαρίου ενόψει της αποψινής συνάντησης Μέρκελ-Λαγκάρντ και εν γένει των πρωτοβουλιών της Ευρώπης για την υπέρβαση της κρίσης.

Επειτα από περίπου μία ώρα συναλλαγών όλοι ανεξαιρέτως οι γενικοί δείκτες στις ευρωπαϊκές αγορές – του Χρηματιστηρίου της Αθήνας μη εξαιρουμένου – ενισχύονταν. Στο Λονδίνο ο FTSE-100 ενισχυόταν κατά 1,03%, στο Παρίσι ο CAC-40 ενισχυόταν κατά 1,63% και στη Φραγκφούρτη ο DAX ενισχυόταν κατά 1,42%. Ακόμη μεγαλύτερα ήταν τα κέρδη στις αγορές της Μαδρίτης και του Μιλάνου (ο ΙΒΕΧ και ο ΜΙΒ ενισχύονταν κατά 1,64% και κατά 2,14% αντιστοίχως).

Ιλιγγιώδεις έχουν γίνει εν τω μεταξύ οι διακυμάνσεις της ισοτιμίας ευρώ/δολαρίου. Το πρωί το ευρωπαϊκό νόμισμα είχε φθάσει στα πρόθυρα των 1,28 δολαρίων (στα 1,2797 δολάρια συγκεκριμένα), αλλά ξαφνικά κατά τις 10 το πρωί έκανε μια θεαματική βουτιά μέχρι τα 1,2743 δολάρια.

Οι κυρίες Μέρκελ και Λαγκάρντ θα θέσουν επί τάπητος απόψε το ελληνικό ζήτημα και ενδεχομένως θα καταλήξουν σε μιαν απόφαση για το ενδεδειγμένο ύψος (ή μάλλον… βάθος) του κουρέματος των ελληνικών ομολόγων, δεδομένου ότι ανώτατοι αξιωματούχοι του ΔΝΤ (Ολιβιέ Μπλανσάρ) έχουν διαπιστώσει δημοσίως ότι απαιτείται οι ιδιώτες πιστωτές της Ελλάδας να δεχθούν απομείωση των ομολόγων μεγαλύτερη του 50%, προκειμένου να καταστεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος.

Η ανησυχητική εξέλιξη, σε ό,τι αφορά τις ειδήσεις από την Κίνα, που όμως δεν επηρεάζει τις αγορές κεφαλαίων, έχει να κάνει με την αναπάντεχα μεγάλη μείωση του ρυθμού αύξησης των κινεζικών εισαγωγών, κάτι που προοιωνίζεται ακόμη μεγαλύτερη επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης της κινεζικής οικονομίας και βεβαίως μειωμένη απορρόφηση των ευρωπαϊκών και αμερικανικών προϊόντων στην κινεζική αγορά.

Αν όμως η κινεζική αγορά μειώσει το ρυθμό απορρόφησης των ευρωπαϊκών και αμερικανικών προϊόντων, τότε οι προοπτικές κερδοφορίας των ευρωπαϊκών και των αμερικανικών επιχειρήσεων περιορίζονται και ως εκ τούτου το αγοραστικό ενδιαφέρον για ευρωπαϊκές και αμερικανικές μετοχές θα υποχωρήσει.

Επιπλέον, αν η κινεζική ηγεσία ευνοήσει την υποχώρηση του γουάν, που έχει ενισχυθεί κατά 8% έναντι του δολαρίου από τον Ιούνιο του 2010 που ο πρωθυπουργός Γουέν Ζιαμπάο αποφάσισε τη χαλάρωση της σύνδεσής του με το αμερικανικό νόμισμα, θα καταστούν ακριβότερα τα εισαγόμενα προϊόντα στην Κίνα και επομένως οι προοπτικές για την κερδοφορία των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων και των μετοχών τους δεν είναι οι καλύτερες.

Εν πάση περιπτώσει, μάλλον θετικές είναι οι εξελίξεις σήμερα και από τις αγορές ομολόγων. Να σκεφθεί κανείς ότι μέχρι και η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου υποχώρησε κατά 11 μονάδες βάσης στο 35,55%. Οριακή υποχώρηση σημειώνει η απόδοση του ιταλικού 10ετούς ομολόγου, που παραμένει όμως στην επενδυτικώς απαγορευτική ζώνη άνω του 7% (διαμορφώθηκε στο 7,16% συγκεκριμένα). Οριακή άνοδο μιας μονάδας βάσης σημείωσε η απόδοση του ισπανικού 10ετούς ομολόγου, που διαμορφώθηκε στο 5,57%.

Οι τιμές του πετρελαίου, του χαλκού και του χρυσού, τέλος, ενισχύονται στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων.