Κρητικός γκιουλαμάς

Υλικά για 6 άτομα

500 γρ. συκωτάκια κοτόπουλου, ψιλοκομμένα
½ φλ. βούτυρο ή μαργαρίνη
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
2 φλ. ζωμό κότας, σπιτικό, από βιολογικό κύβο ή ψυγείου
1 φλ. ρύζι καρολίνα
2 κ.σ. σταφίδες, ξανθές
1 πρέζα γαρίφαλο
1 πρέζα μοσχοκάρυδο
1 πρέζα κύμινο
1 γερή πρέζα κανέλα
½ φλ. καρυδόψιχα, χονδροσπασμένη
½ φλ. κουκουνάρια
1 πακέτο φύλλα χωριάτικα
λίγο βούτυρο λιωμένο, για τα φύλλα

Εκτέλεση

Σε κατσαρόλα με άφθονο νερό που κοχλάζει ζεματάμε τα συκωτάκια για περίπου 10 λεπτά. Τα στραγγίζουμε σε ένα σουρωτήρι. Σε αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το βούτυρο, ρίχνουμε τα συκωτάκια, τα αλατοπιπερώνουμε και τα σοτάρουμε για 10 λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά και τα αφήνουμε στην άκρη.

Σε μια μικρή κατσαρόλα ζεσταίνουμε τον ζωμό κοτόπουλου και μόλις αρχίσει να βράζει ρίχνουμε το ρύζι. Σκεπάζουμε και αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά για περίπου 12 λεπτά, ώσπου να πιει όλο το ζουμί και να μαλακώσει. Κατεβάζουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τα συκωτάκια, τις σταφίδες, τα μπαχαρικά, την καρυδόψιχα, τα κουκουνάρια, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε καλά.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Βουτυρώνουμε ένα ταψί. Στρώνουμε τον πάτο και τα πλαϊνά του σκεύους με 6 φύλλα καλά βουτυρωμένα. Βάζουμε τη μισή γέμιση και την καλύπτουμε με 2 φύλλα βουτυρωμένα. Συνεχίζουμε με την υπόλοιπη γέμιση και σκεπάζουμε την πίτα με τα υπόλοιπα φύλλα. Δεν παραλείπουμε να τα βουτυρώσουμε, καθώς και όλη την επιφάνεια της πίτας. Τη χαράζουμε, τη ραντίζουμε με λίγο νερό και την ψήνουμε για 1 ώρα.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Αφιερώματα
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk