Φαρμακεία: Απειλή από Λοβέρδο για το εμπάργκο στους ασφαλισμένους

Προειδοποιητικό «καμπανάκι» χτυπά ο υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Λοβέρδος στους φαρμακοποιούς, τονίζοντας ότι εάν εξακολουθήσουν να μη χορηγούν φάρμακα στους ασφαλισμένους όλων των ταμείων, τότε το υπουργείο θα προχωρήσει σε κατάργηση των συμφωνιών των ασφαλιστικών ταμείων με τους Φαρμακευτικούς Συλλόγους και στην κατάρτιση μεμονωμένων συμβάσεων με φαρμακεία.

Διχασμένοι είναι πλέον οι φαρμακοποιοί. Το πάγωμα της πίστωσης στους ασφαλισμένους όλων των ταμείων συνεχίζεται και αυτή την εβδομάδα μόνον σε Αθήνα, Πειραιά και Αχαΐα με αποφάσεις των οικείων συλλόγων. Αντίθετα, κανονικά εξυπηρετούνται οι ασφαλισμένοι από τα φαρμακεία της Θεσσαλονίκης και των άλλων πόλεων της χώρας.

Οι φαρμακοποιοί των συλλόγων που εμμένουν στην κινητοποίησή τους ζητούν να πληρωθεί τουλάχιστον το 1/3 των χρεών άμεσα, καθώς από το σύνολο των 350-400 εκατ. ευρώ που οφείλουν τα ταμεία στα φαρμακεία όλης της χώρας, τα 150 εκατ. ευρώ οφείλονται στα φαρμακεία της Αθήνας και του Πειραιά.

Εν τω μεταξύ, προειδοποιητικό «καμπανάκι» χτυπά ο υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Λοβέρδος στους φαρμακοποιούς, τονίζοντας ότι εάν εξακολουθήσουν να μη χορηγούν φάρμακα στους ασφαλισμένους όλων των ταμείων, τότε το υπουργείο θα προχωρήσει σε κατάργηση των συμφωνιών των ασφαλιστικών ταμείων με τους Φαρμακευτικούς Συλλόγους και στην κατάρτιση μεμονωμένων συμβάσεων με φαρμακεία.

Ο κ. Λοβέρδος χαρακτήρισε ως «συνδικαλιστική ενέργεια έξω από τα όρια της δεοντολογίας» την απόφαση των Φαρμακευτικών Συλλόγων που υποχρεώνει τους ασφαλισμένους να καταβάλουν το σύνολο της φαρμακευτικής δαπάνης.

Τόνισε, ότι το θέμα των οφειλών στα φαρμακεία ρυθμίστηκε, καθώς την περασμένη Πέμπτη πληρώθηκαν οι οφειλές του ΟΠΑΔ και του ΙΚΑ, ενώ στις 22 Ιανουαρίου θα καταβληθούν και οι οφειλές του ΟΓΑ και μέχρι τον ερχόμενο Μάρτιο θα τακτοποιηθούν όλες οι υποχρεώσεις των ασφαλιστικών ταμείων.

«Μετά κι από αυτό, αν οι φαρμακοποιοί δεν έχουν σταματήσει τέτοιες ενέργειες, εμείς θα είμαστε στη δυσάρεστη θέση, για όσες περιπτώσεις τέτοιας δυστροπίας υπάρχουν, να προχωρήσουμε σε κατάργηση των συμφωνιών κεντρικά με τους Φαρμακευτικούς Συλλόγους, στους οποίους δίνουμε τα χρήματα για να τα διανείμουν αυτοί στα φαρμακεία και στην κατάρτιση συμβάσεων μεμονωμένα με τα φαρμακεία για να πάψουν κάποιοι να διαχειρίζονται αρμοδιότητες, που έχουν ως σύμβουλοι του ελληνικού κράτους, σε βάρος των ασφαλισμένων» τόνισε ο υπουργός.

Πρόσθεσε ακόμη, ότι υπεγράφη η επαναφορά της έκπτωσης για την καλύτερη συνεργασία των φαρμακοποιών με τις φαρμακαποθήκες, ενώ τους δόθηκε και η δυνατότητα αντικατάστασης φαρμάκων όταν υπάρχει τεχνητή έλλειψη όπως διαπιστώνει ο ΕΟΦ σε συνεννόηση με τους Ιατρικούς Συλλόγους.

Αναφερόμενος στις απεργίες των γιατρών, ο υπουργός τις χαρακτήρισε ως μία απόπειρα που γίνεται σε συνεργασία με τα φαρμακεία για να μη λειτουργήσει ο ΕΟΠΠΥ. Παράλληλα, τόνισε, ότι οι γιατροί που είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΠΥ θα αμείβονται με 1500-1600 ευρώ μηνιαίως και όχι με 700 ευρώ όπως υποστηρίζουν οι ίδιοι.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk