Νέα αντιπαράθεση φαίνεται να ξεκινάει στο χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης της χώρας. Κι αυτό γιατί δεν «προχωράει» τελικά το σενάριο της παράτασης στην ημερομηνία που έθετε ο νέος Νόμος Πλαίσιο των ΑΕΙ για την εκλογή των νέων συμβουλίων τους.

Με το δεδομένο, λοιπόν, ότι η ημερομηνία που θέτει ο νόμος λήγει το Σάββατο, 15 του μήνα και όπως είναι φυσικό κανένα Πανεπιστήμιο δεν προλαβαίνει να εκλέξει τα πρώτα μέλη των νέων Συμβουλίων διοίκησης του, παραμένει αναπάντητο το ερώτημα εάν θα κοπεί η χρηματοδότηση τους από την ερχόμενη εβδομάδα, όπως έχει απειλήσει τις νυν διοικήσεις τους η υπουργός Παιδείας κυρία Αννα Διαμαντοπούλου.

Η υπουργός Παιδείας μάλιστα, κάλεσε σήμερα τα Πανεπιστήμια να προχωρήσουν άμεσα στην προκήρυξη εκλογών. Οπως είπε τόσο η ίδια όσο και ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας «πιστεύουμε και υποστηρίζουμε ότι πρέπει να υλοποιηθεί ο νόμος σε όλα τα επίπεδα».
«Ορισμένα Πανεπιστήμια έχουν ήδη ορίσει και προχωρήσει στις εκλογές , ας προχωρήσουν και τα υπόλοιπα». Πάντως τις εκλογές έχουν κάνει ως σήμερα μόνο δύο ΤΕΙ (Καλαμάτας και Σερρών) και κανένα πανεπιστήμιο.

Το θέμα συζητήθηκε σήμερα, Δευτέρα, κατά την συνάντηση του διευρυμένου προεδρείου της Συνόδου πρυτάνεων με τον αναπληρωτή υπουργό Παιδείας κ. Κ. Αρβανιτόπουλο. Οι πρυτάνεις ζήτησαν «αποκατάσταση της νομιμότητας» στο χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης και της δημοκρατικής ομαλότητας, ενώ πρόσθεσαν ότι δεν μπορούν να κάνουν σχεδιασμό για την ερχόμενη χρονιά με τα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί.

Ο κ. Αρβανιτόπουλος, από την πλευρά του ζήτησε ένα περιθώριο χρόνου μέχρι την Τετάρτη ώστε να καταλήξει σε μια συγκεκριμένη πρόταση προς τα πανεπιστήμια για απεμπλοκή από την κρίση.
Οι πρυτάνεις ζήτησαν ακόμη την έγκριση του προϋπολογισμού των Πανεπιστημίων από τις συγκλήτους και όχι από τα συμβούλια διοίκησης, όπως ορίζει ο νέος νόμος.

Oπως δήλωσαν σήμερα οι εκπρόσωποι τους, η συνάντηση τους με τον κ. Αρβανιτόπουλο έγινε σε θετικό κλίμα, ενώ πρόσθεσαν ότι ευελπιστούν πως θα παραταθεί ή θα αποδεσμευθεί η ημερομηνία διεξαγωγής των συμβουλίων διοίκησης, από τον προϋπολογισμό.
«Συνεχίστηκε σε καλό κλίμα το θέμα της επίλυσης των προβλημάτων των πανεπιστημίων», δήλωσε συγκεκριμένα ο προεδρεύων της Συνόδου πρυτάνεων, πρύτανης του πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Τρ. Αλμπάνης στο τέλος της συζήτησης που έγινε με τον κ. Αρβανιτόπουλο.

«Κυρίως συζητήθηκε το θέμα των οικονομικών προβλημάτων και ιδιαίτερα το θέμα του προϋπολογισμού και της 15ης Ιανουαρίου. Είπαμε να «ξεμπλοκαριστεί» το ζήτημα του προϋπολογισμού από τις εκλογές των μελών των συμβουλίων», πρόσθεσε ο κ. Αλμπάνης. «Περιμένουμε να ληφθεί πρωτοβουλία για να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα. Προτείναμε λύσεις για εκείνα τα πανεπιστήμια δεν θα έχουν συμβούλια διοίκησης ως τις 15 Ιανουαρίου», συνέχισε.

Ο πρύτανης του Αριστοτέλειου Θεσσαλονίκης, κ. Γ. Μυλόπουλος, δήλωσε πως είναι λυπηρό ότι η υπουργός Παιδείας επιμένει να ασκεί εκπαιδευτική πολιτική με απειλές και εκβιασμούς. Είναι απορίας άξιο πώς μια υπουργός Παιδείας αδιαφορεί για τα πραγματικά προβλήματα των ΑΕΙ ασχολούμενη αποκλειστικά με την επιβολή της δικής της πολιτικής ατζέντας.

Πρόσθεσε ότι ο νέος Νόμος Πλαίσιο όχι μόνο δεν αντιμετωπίζει τα πραγματικά οικονομικά και ακαδημαϊκά προβλήματα των πανεπιστημίων, αλλά συχνά και τα επιδεινώνει.

«Απόδειξη των προβλημάτων που έχει δημιουργήσει η εφαρμογή του νέου νόμου, είναι ότι σε κανένα πανεπιστήμιο δεν έχουν γίνει εκλογές με αποτέλεσμα να απειλείται η δημόσια χρηματοδότησή τους. Αν τα πανεπιστήμια σήμερα χρειάζονται κάτι για να μπορέσουν να επιτελέσουν το έργο τους, αυτό είναι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης της πολιτείας και η επαναφορά τους σε συνθήκες ακαδημαϊκής ομαλότητας».

Συνάντηση με ΟΛΜΕ
Η κυρία Διαμαντοπούλου είχε όμως συνάντηση και με τους εκπροσώπους της ΟΛΜΕ για το νομοσχέδιο σχετικά με το Νέο Λύκειο.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το εάν σε μια μεταβατική κυβέρνηση μπορούν να συζητούνται μεγάλα θέματα όπως αλλαγές στο Λύκειο, η υπουργός απάντησε:

«Ο χρόνος δεν παγώνει, η χώρα προχωρά, τα ζητήματα είναι τεράστια. Μια κυβέρνηση που έχει διακομματική συμφωνία είναι το ιδανικό περιβάλλον για να προωθηθούν θέματα Παιδείας. Εύχομαι και ελπίζω να υπάρχει αυτή η συναίνεση».