Επιστήμονες που συμμετέχουν σε μελέτη για τους υπερήλικες αναφέρουν ότι όσοι καταφέρνουν να ζήσουν μέχρι τα 110 έτη το οφείλουν σε κάποια γονίδια που δημιουργούν «ασπίδα» προστασίας στον οργανισμό τους.

Η μελέτη

Τα νέα ευρήματα προέρχονται από τη μελέτη New England Centenarian Study, μια από τις σημαντικότερες εν εξελίξει μελέτες για υπερήλικες. Η μελέτη ξεκίνησε το 1994 και στο πλαίσιο της παρακολουθούνται άτομα που ζουν στην ευρύτερη περιοχή της Βοστόνης και έχουν συμπληρώσει την ηλικία των 100 ετών. Αρχικά η μελέτη είχε ως στόχο την εύρεση στοιχείων για τη νόσο του Αλτσχάιμερ αλλά προοδευτικά οι έρευνες επεκτάθηκαν στη γενικότερη κατάσταση της υγείας των συμμετεχόντων.

Οι επιστήμονες που διεξάγουν τη μελέτη ανέλυσαν ολόκληρο το γονιδίωμα ενός άνδρα και μιας γυναίκας που κατάφεραν να φτάσουν τα 115 έτη ζωής.

Η μάχη των γονιδίων

Η μελέτη του DNA των δύο «σούπερ-εκατοντάχρονων», όπως ονομάζονται όσοι καταφέρνουν να ξεπεράσουν τα 110 έτη, οδήγησε σε δύο πολύ ενδιαφέρουσες αποκαλύψεις. Η πρώτη διαπίστωση ήταν ότι οι δύο μαθουσάλες διέθεταν πλήθος γονιδίων που σχετίζονται άμεσα με ασθένειες.

Ο άνδρας διέθετε 37 γονιδιακές μεταλλάξεις η παρουσία των οποίων αυξάνει σημαντικά την εμφάνιση καρκίνου του εντέρου. Η γυναίκα διέθετε γονίδια που σχετίζονταν άμεσα με εμφάνιση καρδιοπαθειών, καρκίνου και Αλτσχάιμερ.

Η δεύτερη διαπίστωση ήταν ότι οι δύο υπεραιωνόβιοι διέθεταν διάφορα γονίδια που συνδέονται με τη μακροζωΐα, τα οποία σύμφωνα με τους ερευνητές λειτουργούσαν ως «ασπίδες» προστασίας. Τα γονίδια αυτά ωστόσο, δεν εμπόδισαν την εκδήλωση ασθενειών αφού ο άνδρας εκδήλωσε τελικά καρκίνο του εντέρου και η γυναίκα καρδιοπάθεια.

Όμως όπως πιστεύουν οι ερευνητές, τα γονίδια-«προστάτες» τούς βοήθησαν να ξεπεράσουν όλα τα προβλήματα υγείας χωρίς καμία σοβαρή επίπτωση και χωρίς, όπως αποδείχτηκε, να μειωθεί η διάρκεια ζωής τους.

Η έρευνα δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Frontiers in Genetics».