Τα σενάρια για το ΠαΣοΚ και ο κίνδυνος συντριβής

Τα σενάρια για το ΠαΣοΚ και ο κίνδυνος συντριβής | tovima.gr

Τετάρτη το κρίσιμο πολιτικό συμβούλιο του κινήματος με τα στελέχη του κινήματος να «βράζουν». Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του ΠαΣοΚ που το τοπίο είναι θολό και δεν γίνεται καμία προσπάθεια από τη σημερινή ηγεσία να ξεκαθαρίσει πολιτικά. Το κίνημα πάει προς το Εθνικό Συμβούλιο. Σ’ αυτό αναμένεται τα πράγματα να οξυνθούν έντονα. Ο λόγος η διετής πολιτική που οδήγησε σε πολλά αδιέξοδα και η συμπεριφορά συνεργατών του κ. Παπανδρέου, που, όπως αναφέρουν πολλά από τα στελέχη που πρόκειται να συμμετάσχουν στο Εθνικό Συμβούλιο, εξόργισαν πολλούς από τους απλούς πολίτες που είδαν το εισόδημά τους και το βιοτικό τους επίπεδο να συρρικνώνεται έντονα, αλλά και τους ίδιους γιατί επί δύο χρόνια λοιδορήθηκαν και απαξιώθηκαν οι κομματικοί θεσμοί.

Το πρώτο σενάριο που ενισχύεται πλέον από πολλά στελέχη είναι να ασκηθούν πιέσεις προς τον απερχόμενο Πρόεδρο του ΠαΣοΚ να κινήσει άμεσα τις διαδικασίες και μέσα στο Φεβρουάριο το πολύ και να εκλεγεί ο επόμενος πρόεδρος από τη βάση με ανοιχτή εκλογή. Το θετικό από αυτό το σενάριο είναι ότι θα συσπειρωθεί το κίνημα με τη νέα και άφθαρτη ηγεσία, όμως είναι πιθανό το ενδεχόμενο η διαδικασία να βουλιάξει, να μην προσέλθουν οι οπαδοί λόγω της αρνητικής συγκυρίας και το αποτέλεσμα, όποιο και αν είναι, να μην είναι απολύτως νομιμοποιημένο. Όλα αυτά μπορούν να οδηγήσουν το ΠαΣοΚ σε εκλογική συντριβή και διάσπαση γιατί πολύ απλά όταν δεν υπάρξει προσέλευση το αποτέλεσμα θα θεωρηθεί μη αντιπροσωπευτικό και η εσωστρέφεια θα παραμείνει.

Το δεύτερο σενάριο είναι αυτό που θα εισηγηθεί ο κ .Παπανδρέου, δηλαδή η παράταση της σημερινής κατάστασης μέχρι το Μάιο, ώστε να γίνουν οι εκλογές στη Σοσιαλιστική Διεθνή και έπειτα να προχωρήσουν οι διαδικασίες σε επίπεδο κόμματος. Πως όμως θα οδηγηθεί το κίνημα σε εκλογές υπό αυτές τις συνθήκες; Η κατάσταση είναι ρευστή και λογικά μ’ αυτό το σενάριο ή θα πρέπει να παραταθούν οι εκλογές μετά το καλοκαίρι ή θα πρέπει να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές και στην ηγεσία του ΠαΣοΚ να βρίσκεται ο κ. Παπανδρέου, με πιθανότατο το ενδεχόμενο ήττας. Δίνει μεν μια παράταση στα εσωκομματικά όμως σε Εθνικό επίπεδο το πρόβλημα θα είναι μεγάλο.

Το τρίτο σενάριο είναι να οριστεί ηγέτης από το Εθνικό συμβούλιο μέχρι τις Εθνικές εκλογές, ώστε να πάει το κόμμα σε εκλογές και ότι προκύψει. Είναι ένα σενάριο με λίγες πιθανότητες όμως δεν αποκλείεται από στελέχη του ΠαΣοΚ. Ποιος θα είναι όμως ο άνθρωπος που θα αναλάβει μια τέτοια ευθύνη. Ίσως κάποιος που θα θέλει να βγάλει το σημερινό Πρόεδρο από την δύσκολη κατάσταση.

Το τέταρτο σενάριο και πλέον ανατρεπτικό είναι ο κ. Παπανδρέου να πάρει πίσω αυτό που είπε στην τελευταία συνεδρίαση και να ζητήσει εκ νέου την εμπιστοσύνη του Εθνικού Συμβουλίου και την ψήφο των οπαδών του κινήματος. Είναι ένα ακραίο σενάριο μεν όμως πολλές φορές έχει επαληθευτεί ο κ. Παπανδρέου να προχωρά σε ενέργειες που πολιτικά δεν συνηθίζονται.

Πολλοί θεωρούν ότι παρά τα προβλήματα που έχουν ανακύψει και τα αρνητικότατα δεδομένα, το ΠαΣοΚ είναι ένα κίνημα που θα επαναφέρει τα ποσοστά του και την εμπιστοσύνη του Ελληνικού λαού. Πιο γρήγορα ίσως απ’ ότι πολλοί περιμένουν. Αυτό που τονίζουν οι περισσότεροι είναι ότι πρέπει να διασφαλιστεί η ενότητα. Το ΠαΣοΚ βρίσκεται στην πιο κρίσιμη καμπή της ιστορίας του και είναι πολύ επικίνδυνο στις επόμενες εκλογές να υποστεί ισχυρή συντριβή. Όμως όπως λένε στελέχη που βρίσκονται στο ΠαΣοΚ από το 1974 είναι λογικό το κίνημα να ολοκληρώσει έναν κύκλο και να προχωρήσει με νέα στελέχη και νέες ιδέες σε νέα μετερίζια…

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk