Μεγαλης κλίμακας φωτοβολταϊκά και ελληνική ύπαιθρος

Μεγαλης κλίμακας φωτοβολταϊκά και ελληνική ύπαιθρος | tovima.gr

Οι συνεχείς τελευταία ανακοινώσεις περί του περιβόητου PROJECT HELIOS το οποίο προωθείται από την κυβέρνηση και ενδιαφερόμενους επιχειρηματικούς κύκλους δεν φαίνεται μέχρι στιγμής να συνοδεύονται από κάποιες συγκεκριμένες προτάσεις εφαρμογής τους εκτός από απλές αναφορές εγκατάστασης φωτο-βολταϊκών σε μεγάλες δημόσιες εκτάσεις ανά την χώρα. Με αυτές τις αναφορές να είναι οι μοναδικές μέχρι στιγμής υπάρχει κίνδυνος τεράστιες εκτάσεις να μεταβληθούν σε «αχανείς καθρεπτίζουσες πεδιάδες» διάσπαρτες σε όλη την επικράτεια χωρίς τον παραμικρό προβληματισμό για τις επιπτώσεις τέτοιας κλίμακας εφαρμογών στην ελληνική ύπαιθρο.

Οι επενδύσεις σαφώς και πρέπει να γίνουν για να βοηθήσουν την ανάπτυξη της χώρας όχι όμως σε βάρος ενός μοναδικής αισθητικής τοπίου και περιβάλλοντος . Η άναρχη και αυθαίρετη εφαρμογή τέτοιων εγκαταστάσεων θα οδηγήσει τεράστιες περιοχές σε αισθητική υποβάθμιση και σταδιακή μετατροπή τους σε μεγάλες ζώνες «βαριάς – βιομηχανικού τύπου -εκμετάλλευσης » της ηλιακής ενέργειας δημιουργώντας de-facto χρήσεις βιομηχανικών ζωνών μέσα σε γεωργικές , δασικές περιοχές. Προβλέπονται τέτοιου είδους και κλίμακας χρήσεις στο Εθνικό Χωροταξικό ?

Το ελληνικό τοπίο είναι εξαιρετικού κάλλους , περιορισμένο, με ποικιλία εναλλαγών στην τοπιογραφία που δύσκολα προσφέρεται για εγκαταστάσεις φωτοβολταικων πάρκων μεγάλης κλίμακας όπως πχ. στην Ισπανία, Γαλλία, Γερμανία, ΗΠΑ κλπ. χωρίς να διαταραχθεί ανεπανόρθωτα . Σημειώνω εδώ την αντίδραση τουριστών σε λεωφορείο που θα διασχίζει μια πεδιάδα η ένα οροπέδιο όπου από την μια πλευρά θα βλέπει μια «θάλασσα» από ελαιόδεντρα η αμπέλια ενώ από την άλλη μια «θάλασσα» από φωτοβολταικους καθρέπτες. Δεν ταιριάζουν τα πάντα παντού.

Εάν και εφόσον συμφωνήσουμε ότι τέτοιες εγκαταστάσεις πρέπει να γίνουν μήπως θα πρέπει να αρχίσουμε να σκεπτόμαστε που, πως και με ποιον τρόπο αυτές θα γίνουν οργανωμένα παρέχοντας έτσι πεδίο για αναγκαίες επενδύσεις με τις λιγότερες όμως δυνατές επιπτώσεις στην αισθητική, τουριστική, παραγωγική και περιβαλλοντική αξία της ελληνικής υπαίθρου ?

Η δυνατότητα να «τακτοποιήσουμε» περιβαλλοντικά και εκ των υστέρων, τις δυσμενείς επιπτώσεις τέτοιων εγκαταστάσεων, ίσως είναι ανέφικτη.

Χρηστος Κασκανης Αρχιτέκτων – Πολεοδόμος MUP

Ποιες οι επιπτώσεις εφαρμογής τέτοιας κλίμακας και μεγέθους Φ/Β εγκαταστάσεων στην ελληνική ύπαιθρο ? Les – Mees – Solar Farm FRANCE Waldpolenz Solar Park GERMANY Photo : renewablepoewrnews.com Photo : eandt.theiet.org

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk