Μέρκελ – Σαρκοζί: Να υπογραφεί το Δημοσιονομικό Σύμφωνο μέχρι τον Μάρτιο

Στο πρώτο «ραντεβού» του έτους στο Βερολίνο, Νικολά Σαρκοζί και Ανγκελα Μέρκελ ανέφεραν ότι οι διαπραγματεύσεις για το φρένο χρέους βαίνουν καλώς, δηλώνοντας επίσης έτοιμοι να εξετάσουν την επιτάχυνση της καταβολής κεφαλαίων προς τον Μόνιμο Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) προς ενίσχυση της εμπιστοσύνης στην ευρωζώνη.

Τη λήξη της διαπραγμάτευσης εντός των προσεχών ημερών και την υπογραφή του διακυβερνητικού συμφώνου δημοσιονομικής πειθαρχίας και ενοποίησης το αργότερο έως την 1η Μαρτίου επιδιώκουν οι ηγέτες Γαλλίας και Γερμανίας. Στο πρώτο «ραντεβού» του έτους στο Βερολίνο, Νικολά Σαρκοζί και Ανγκελα Μέρκελ ανέφεραν ότι οι διαπραγματεύσεις για το φρένο χρέους βαίνουν καλώς, δηλώνοντας επίσης έτοιμοι να εξετάσουν την επιτάχυνση της καταβολής κεφαλαίων προς τον Μόνιμο Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) προς ενίσχυση της εμπιστοσύνης στην ευρωζώνη.

Σαρκοζί και Μέρκελ έστειλαν παράλληλα από τη γερμανική πρωτεύουσα αυστηρή προειδοποίηση στην Ελλάδα ότι δεν πρόκειται να δοθεί η επόμενη δόση στη χώρα εάν δεν υπάρξει ραγδαία πρόοδος στο δεύτερο πακέτο βοήθειας, συμπεριλαμβανομένης της εθελοντικής αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους που κατέχουν ιδιώτες.

Κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν μετά το πέρας της συνάντησης, οι Νικολά Σαρκοζί και Ανγκελα Μέρκελ δήλωσαν ότι θέτουν ως προτεραιότητα την ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη καθώς συνεχίζουν τις προσπάθειες αντιμετώπισης της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους.

Ζητούν ταχεία κατάληξη των διαπραγματεύσεων επί του νέου συμφώνου δημοσιονομικής πειθαρχίας με τον γάλλο πρόεδρο να τονίζει πως επιθυμούν να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση τις προσεχείς ημέρες και να υπογραφή η διακυβερνητική συμφωνία το αργότερο έως την 1η Μαρτίου.

Η Ανγκελα Μέρκελ, επανέλαβε πάντως, πως η επίλυση της κρίσης είναι μία διαδικασία «βήμα προς βήμα» και δεν υπάρχει μία μονοδιάστατη λύση.

Αμφότεροι τόνισαν πως είναι έτοιμοι να εξετάσουν μαζί με τις άλλες χώρες σε ποιο βαθμό και πώς μπορεί να επιταχυνθεί η καταβολή των κεφαλαίων στον Μόνιμο Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) με ζητούμενο να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη στην ευρωζώνη.

Ως προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ο γάλλος πρόεδρος επισήμανε πως «συμφώνησαν να ζητήσουν από την ΕΚΤ να κάνει ό,τι μπορεί προκειμένου να λειτουργήσει ο προσωρινός μηχανισμός ευρωστήριξης (EFSF) κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο».

Επισήμαναν ακόμη, πως η Ευρώπη πρέπει να συγκρίνει τις πρακτικές των αγορών και να μάθει από τους καλύτερους, λέγοντας επίσης πως τα ευρωπαϊκά κονδύλια πρέπει να χρησιμοποιηθούν κατά τρόπο που θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk