Ο «μεταφυσικός» Γιάννης Χρήστου

Διπλή επέτειο γέννησης και θανάτου σηματοδοτεί η 8η Ιανουαρίου για τον Γιάννη Χρήστου. Ο «φιλόσοφος» της μουσικής, ένας άνθρωπος «συναρπαστικός» και «γοητευτικά απρόβλεπτος» σύμφωνα με όσους τον γνώρισαν από κοντά, επέστρεφε στο σπίτι του από τον εορτασμό των 44ων γενεθλίων του το βράδυ εκείνο της 8ης Ιανουαρίου 1970 όταν το νήμα της ζωής του κόπηκε πρόωρα, εξαιτίας ενός μοιραίου τροχαίου ατυχήματος.

Διπλή επέτειο γέννησης και θανάτου σηματοδοτεί η 8η Ιανουαρίου για τον Γιάννη Χρήστου.

Ο «φιλόσοφος» της μουσικής, ένας άνθρωπος «συναρπαστικός» και «γοητευτικά απρόβλεπτος» σύμφωνα με όσους τον γνώρισαν από κοντά, επέστρεφε στο σπίτι του από τον εορτασμό των 44ων γενεθλίων του το βράδυ εκείνο της 8ης Ιανουαρίου 1970 όταν το νήμα της ζωής του κόπηκε πρόωρα, εξαιτίας ενός μοιραίου τροχαίου ατυχήματος.

Σαρανταδύο χρόνια μετά, εντούτοις, το έργο του Χρήστου, ενός από τους σημαντικότερους Ελληνες σύγχρονους συνθέτες, γνωστού για τις μεταφυσικές του ανησυχίες τις οποίες συνέδεε άμεσα με την μουσική, παρέχει πολλές αναφορές για μια εκ νέου δημιουργική συζήτηση.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η εκδήλωση με τίτλο «Γιάννης Χρήστου: Γενάρης του ’26, Γενάρης του’70, Γενάρης του 21ου» που πραγματοποιείται την Κυριακή, 8 Ιανουαρίου, στο Baumstrasse – Δρόμος με Δέντρα στον Βοτανικό (Σερβίων 8).

Με την φροντίδα και την επιμέλεια του Κωστή Ζουλιάτη – μουσικού, ερευνητή και σκηνοθέτη της ταινίας – ντοκυμαντέρ «Anaparastasis: Η ζωή και το έργο του Γιάννη Χρήστου (1926-1970)» η οποία ολοκληρώνεται αυτόν τον καιρό – η εκδήλωση περιλαμβάνει συζήτηση για τον Χρήστου, ακρόαση έργων του, προβολές σπάνιων κινηματογραφικών ντοκουμέντων από παραστάσεις, αλλά κι ένα μικρό απόσπασμα από το ντοκυμαντέρ, σε α΄προβολή.

Ο Γιάννης Χρήστου γεννήθηκε στην Ηλιούπολη του Καΐρου στις 8 Ιανουαρίου 1926. Ο πατέρας του, επιχειρηματίας στο επάγγελμα, ήταν απορροφημένος από την πρακτική αντίληψη της ζωής στην οποία προσανατόλιζε και τον δευτερότοκο γιο του. Η μητέρα του ωστόσο, Κύπρια στην καταγωγή, ενθάρρυνε τα καλλιτεχνικά του σχέδια.

Αρχικά σπούδασε σε αγγλικό σχολείο της Αλεξάνδρειας ενώ μελέτησε φιλοσοφία στο Καίμπριτζ της Αγγλίας. Παράλληλα με τις σπουδές του αυτές οι οποίες αποδείχτηκαν καθοριστικές για την μετέπειτα δημιουργία του, ο Γιάννης Χρήστου σπούδασε και μουσική. Εκείνο μάλιστα το διάστημα ήρθε σε επαφή με τις αρχές του συνθέτη Αλμπαν Μπεργκ με τον οποίο μάλιστα αρκετοί αναγνωρίζουν κάποιες αντιστοιχίες ύφους κυρίως στα πρώτα του έργου.

Μεγάλη επίδραση στην όλη διαμόρφωση της προσωπικότητάς του άσκησε ο μεγαλύτερος αδελφός του Ευάγγελος, τον οποίο ο Γιάννης Χρήστου θεωρούσε πνευματικό του οδηγό. Το 1956, παντρεύτηκε την Θηρεσία Χωρέμη με την οποία απέκτησε τρία παιδιά: την Μαρίνα, την Αλεξάνδρα και τον Ευάγγελο.

Το 1960 εγκαταστάθηκε μόνιμα στην Ελλάδα όπου η παρουσία του στην εγχώρια μουσική ζωή υπήρξε καθοριστική. Η δημιουργία του – την οποία διέπουν κάποιες «σταθερές» αναγνωρίσιμες σε ολόκληρη την διάρκειά της- χωρίζεται σε τρεις κατηγορίες: σκηνική μουσική, άλλα έργα καθώς και χαμένες συνθέσεις…

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτισμός
ΒΗΜΑτοδότης
  • Ο γρίφος της Μποτσουάνα Οι αγορές είναι προεξοφλητικοί μηχανισμοί, στην περίπτωση της νέας μετάλλαξης , προεξόφλησαν ξανά το χειρότερο, δηλαδή νέους περιορισμούς στις... ΒΗΜΑτοδότης |
Σίβυλλα
Helios Kiosk