Ετος ανατροπών το 2012

Χρονιά αλλαγών το 2012 σε όλον τον κόσµο. Αλλαγές σε ηγετικά πρόσωπα, αλλαγές σε πολιτικές κατευθύνσεις, αλλαγές ίσως και στις διεθνείς ισορροπίες. Προς το καλύτερο; Μάλλον όχι. Προς µια περισσότερο «λογική» διεθνή ατµόσφαιρα, σε περιστολή των κινδύνων µιας πολεµικής έκρηξης; Σε αντιµετώπιση της κρίσης που συγκλονίζει τις οικονοµίες όλων των χωρών και θρυµµατίζει το κοινωνικό µοντέλο που διαµορφώθηκε µετά τον Β’ Παγκόσµιο Πόλεµο; Αγνωστο. Ποιοι είναι οι ηγέτες που κανονίζουν την πορεία κρατών και λαών; Οι ηγέτες είναι « το πρόβληµα της Ευρώπης» δηλώνει η Χέλε Τόρνινγκ-Σµιτ («Το Βήµα»), πρωθυπουργός της ∆ανίας, η οποία προεδρεύει στην ΕΕ το πρώτο εξάµηνο του 2012.

Χρονιά αλλαγών το 2012 σε όλον τον κόσµο. Αλλαγές σε ηγετικά πρόσωπα, αλλαγές σε πολιτικές κατευθύνσεις, αλλαγές ίσως και στις διεθνείς ισορροπίες. Προς το καλύτερο; Μάλλον όχι. Προς µια περισσότερο «λογική» διεθνή ατµόσφαιρα, σε περιστολή των κινδύνων µιας πολεµικής έκρηξης; Σε αντιµετώπιση της κρίσης που συγκλονίζει τις οικονοµίες όλων των χωρών και θρυµµατίζει το κοινωνικό µοντέλο που διαµορφώθηκε µετά τον Β’ Παγκόσµιο Πόλεµο; Αγνωστο. Ποιοι είναι οι ηγέτες που κανονίζουν την πορεία κρατών και λαών; Οι ηγέτες είναι « το πρόβληµα της Ευρώπης» δηλώνει η Χέλε Τόρνινγκ-Σµιτ («Το Βήµα»), πρωθυπουργός της ∆ανίας, η οποία προεδρεύει στην ΕΕ το πρώτο εξάµηνο του 2012. Ασφαλώς έχει υπόψη της την « αδυναµία συνεννόησης» που εκφράζει δηµοσίως ο Νικολά Σαρκοζί για τις σχέσεις του µε τον βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάµερον είτε τις σχέσεις Ρώµης – Βερολίνου µετά την « παρέµβαση στα εσωτερικά της Ιταλίας», για την οποία κατηγορεί την καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ όλη η αντιπολίτευση της χώρας. Ο ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορµπάν στιγµατίζεται από τον πρόεδρο Βαν Ροµπάι ως πρόσωπο που « δεν θέλει να ανήκει στον ευρύ χώρο των δηµοκρατικών ιδεών» και ο βούλγαρος οµόλογός του Μπόικο Μπορίσοφ δεν χαιρετά καν τους διπλωµάτες των σκανδιναβικών χωρών, τους οποίους ονοµάζει « συνοδοιπόρους» των κοµµουνιστών. Οσο για τις σχέσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν µε τους ηγέτες της Γερµανίας, της Γαλλίας, της Ισπανίας και το προεδρείο της Επιτροπής, αυτές χαρακτηρίστηκαν από τον «Sπegel» « αιωρούµενες στο κενό».

Με τις αλλαγές στις ηγεσίες τα πράγµατα είναι κάπως καλύτερα αλλά υπάρ χει αβεβαιότητα. Στον ευρωπαϊκό χώρο µας χρονικά η πρώτη αλλαγή γίνεται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Στις 17 Ιανουαρίου τερµατίζεται η θητεία στην προεδρία του συντηρητικού Πολωνού Γκέρι Μπουζάκ και τη θέση του καταλαµβάνει ο 57χρονος γερµανός σοσιαλιστής Μάρτιν Σουλτς, το πρόσωπο που τον περασµένο Σεπτέµβριο οµόφωνα υπέδειξε η Προοδευτική Συµµαχία Σοσιαλιστών και ∆ηµοκρατών, της οποίας είναι πρόεδρος από το 2009. Γνωστός και από το επεισόδιο µε τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι – ο οποίος τον ονόµασε « καπό των Ες Ες» δηµιουργώντας µία ακόµη κρίση στις σχέσεις Ρώµης – Βερολίνου –, ο Σουλτς έχει δώσει «σηµεία ταυτότητας» µε τις θέσεις που υποστηρίζει στο ζήτηµα των υπερχρεωµένων κρατών της ευρωζώνης, στον ρόλο που πρέπει να έχει η ΕΕ στους χειρισµούς διεθνών προβληµάτων (Παλαιστινιακό, Ιράν, Αραβική Ανοιξη, συνεργασία µε Ρωσία και Κίνα) κτλ.

∆ύο βρετανοί ευρωβουλευτές, η φιλελεύθερη Νταϊάνα Γουόλις και ο συντηρητικός Νιρίζ Ντεβά, οι οποίοι έθεσαν υποψηφιότητα για πρόεδροι, δεν έχουν καµία πιθανότητα. Αποτελεί «θεσµική παράδοση» στο Ευρωκοινοβούλιο την προεδρία για τα πρώτα δυόµισι χρόνια της θητείας του να έχει εκπρόσωπος του κόµµατος που έχει πλειοψηφία και τα άλλα δυόµισι χρόνια ο εκπρόσωπος του δεύτερου σε µέγεθος κόµµατος.

∆ΙΑΣΚΕΨΗ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
Προβλήµατα πίσω από την… ειρήνη

Στα µέσα Μαΐου στο Σικάγο συνέρχεται διάσκεψη κορυφής του ΝΑΤΟ. Στην ηµερησία διάταξη δεν υπάρχει θέµα για κάποιο νέο δόγµα ή κάτι που θα προκαλούσε διαφωνίες και συγκρούσεις µεταξύ των ηγετών, ούτε και θέµα νέων περικοπών, εκλογής και τοποθέτησης στρατιωτικών αρχηγών, όπως στις δύο προηγούµενες νατοϊκές διασκέψεις. Υπάρχει όµως το γενικό θέµα των «µέτρων για την ενίσχυση της παγκόσµιας ειρήνης» στο οποίο «κρύβονται» προβλήµατα τα οποία έχουν φέρει σε χειµερία νάρκη αρκετά προγράµµατα της Συµµαχίας. Ο πρόεδρος Μπαράκ Οµπάµα θέλει να εξασφαλίσει την τυπική έστω συναίνεση των εταίρων του σε δύο ζητήµατα: όσον αφορά το µέλλον και τον ρόλο των δυνάµεων του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν και την αντιπυραυλική «ασπίδα», η οποία δεν έχει γίνει αποδεκτή από το σύνολο της Συµµαχίας. Με εξαίρεση τους Ανατολικοευρωπαίους, όλοι οι άλλοι σύµµαχοί του, ακόµη και ο Βρετανός Ντέιβιντ Κάµερον, ζητούν την αποχώρηση του ΝΑΤΟ από το Αφγανιστάν. Η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ «δεν έχει ακόµη πειστεί για την αξία» της «ασπίδας», ενώ ο πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί «έχει ως νέο πολιτικό στόχο» του τον περιορισµό των στρατιωτικών αποστολών της Συµµαχίας.

Η υποβάθµιση της Ευρώπης από την Αµερική – επί του παρόντος µόνο πολιτικά – και η στροφή της προς τον Ειρηνικο-Ινδικό χώρο, το πρόβληµα της «πυρηνικής απειλής» από το Ιράν στο οποίο το ΝΑΤΟ δεν έχει διατυπώσει ως σήµερα συγκεκριµένη στρατηγική και η αποτυχία µιας κοινής συµµαχικής πολιτικής στο Παλαιστινιακό και στην Αραβική Ανοιξη θα συζητηθούν στο κεφάλαιο των «γενικών µέτρων ειρήνης» . Οι «Financial Times» προβλέπουν οξύτατες συζητήσεις σε ό,τι αφορά τις σχέσεις ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΙΣραήλ και δεν αποκλείουν νέο αδιέξοδο.

Τα τέσσερα από τα πέντε µόνιµα µέλη του Συµβουλίου Ασφαλείας έχουν προεδρικές εκλογές και δύο τουλάχιστον είναι βέβαιο ότι θα αλλάξουν πρόεδρο και πιθανότατα πολιτική κατεύθυνση. Πρώτα η Ρωσία µε εκλογές τον Μάρτιο αποµακρύνει τον Ντµίτρι Μεντβέντεφ και στέλνει στο Κρεµλίνο τον Βλαντίµιρ Πούτιν. Εναν µήνα αργότερα ο Νικολά Σαρκοζί δεν έχει πολλές πιθανότητες να παραµείνει πρόεδρος, καθώς ο σοσιαλιστής Φρανσουά Ολάντ προηγείται σταθερά και σηµαντικά στις δηµοσκοπήσεις. Στην Κίνα αλλάζει όλη η πολιτική και η κοµµατική ηγεσία. Ο πρόεδρος και γενικός γραµµατέας του ΚΚΚ Χου Ζιντάο συµπληρώνει δεκαετία στα πόστα του και τον Νοέµβριο παραδίδει στον 58χρονο αντιπρόεδρο Ξι Ζινπίνγκ. Τη θέση του πρωθυπουργού καταλαµβάνει ο Λι Κεκιάνγκ και οι αλλαγές επικυρώνονται τον Μάρτιο 2013 από την ολοµέλεια του Λαϊκού Κοινοβουλίου.

ΑΛΛΑΓΕΣ
Το ενδιαφέρον σε Παρίσι και Πεκίνο

Αρχές Νοεµβρίου γίνονται και οι προεδρικές εκλογές στην Αµερική. Η επανεκλογή του Μπαράκ Οµπάµα θα εξαρτηθεί από δύο παράγοντες: την προσωπικότητα του Ρεπουµπλικανού αντιπάλου του και την έκβαση της «µάχης εναντίον της ανεργίας». Αν αντίπαλός του είναι πρόσωπο µε ακραίες αντιλήψεις και προγράµµατα, οι λεγόµενοι ανεξάρτητοι θα τροµάξουν και θα συνταχθούν πάλι µε τον Οµπάµα. Αν η υποχθόνια κρίση εξακολουθήσει να κρατά ανέργους το 9% του εργατικού δυναµικού της χώρας, στον Λευκό Οίκο θα επανέλθουν οι Ρεπουµπλικανοί.

Τι σηµαίνουν αυτές οι αλλαγές στις ηγεσίες; Η προσοχή στρέφεται κυρίως στο Παρίσι και στο Πεκίνο. Τα εσωτερικά προβλήµατα θα απορροφήσουν τη δραστηριότητα των δύο νέων ηγετών.

Η οικονοµική κρίση θα αµφισβητήσει στη Γαλλία το τρίτο «Α» της εκτίµησης των οίκων αξιολόγησης διογκώνοντας τα κοινωνικά προβλήµατα που ήδη αντιµετωπίζει η χώρα.

Η νέα κινεζική ηγεσία είναι άγνωστη στο εξωτερικό. Ασφαλώς δεν πρόκειται να αποµακρυνθεί από τις κατευθύνσεις της οικονοµικής και της αµυντικής πολιτικής που ακολουθεί το Πεκίνο από τη δεκαετία του ’90. Εχουν όµως προκύψει «νέες καταστάσεις» στην περιοχή όπου η Κίνα αναπτύσσει δραστηριότητα.

Την ερχόµενη εβδοµάδα γίνονται εκλογές στην Ταϊβάν και είναι σοβαρές οι πιθανότητες να επικρατήσει ο υποψήφιος που θέλει το «πάγωµα» των σχέσεων µε το Πεκίνο και την προώθηση της «ανεξαρτησίας» του νησιού.

Η αβεβαιότητα για τις εξελίξεις στη Βόρεια Κορέα που προκάλεσε ο αιφνίδιος θάνατος του Κιµ Γιονγκ Ιλ και η ανάληψη της εξουσίας από τον «άκαπνο» γιο του είναι µέγας πονοκέφαλος για την κινεζική ηγεσία, καθώς το βορειοκορεατικό εσωτερικό µέτωπο δεν είναι τόσο αρραγές όσο φαίνεται. Η νέα κινεζική ηγεσία (κάτω ο Ξι Ζινπίνγκ) θα αναζητήσει στενότερη συνεργασία µε την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα καθώς η αµερικανική πολιτική στρέφεται προς την Απω Ανατολή και νέες ισορροπίες εκκολάπτονται και οι δύο χώρες αποκτούν τώρα µεγαλύτερο κύρος και δυνατότητες να επηρεάσουν την όλη δυτική στρατηγική στον ευρύτερο ασιατικό χώρο.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk