Πωλητήρια σε τιµές ευκαιρίας!

Ποδοσφαιριστές πολλών οµάδων είναι επί µήνες απλήρωτοι. Παράγοντες που θα άντεχε το πορτοφόλι τους να καλύψουν ζηµιές των ΠΑΕ αναζητούνται (εντός και εκτός συνόρων) αλλά δεν βρίσκονται. Αυξήσεις µετοχικού κεφαλαίου ανακοινώνονται χωρίς να υλοποιούνται. Μητρικοί σύλλογοι προσφεύγουν στο Πρωτοδικείο για διορισµό διοικήσεων στις ΠΑΕ. Οµάδες βγάζουν στο σφυρί κορυφαίους παίκτες προκειµένου να µειώσουν τα έξοδά τους. Εν ολίγοις,…

Ποδοσφαιριστές πολλών οµάδων είναι επί µήνες απλήρωτοι. Παράγοντες που θα άντεχε το πορτοφόλι τους να καλύψουν ζηµιές των ΠΑΕ αναζητούνται (εντός και εκτός συνόρων) αλλά δεν βρίσκονται. Αυξήσεις µετοχικού κεφαλαίου ανακοινώνονται χωρίς να υλοποιούνται. Μητρικοί σύλλογοι προσφεύγουν στο Πρωτοδικείο για διορισµό διοικήσεων στις ΠΑΕ. Οµάδες βγάζουν στο σφυρί κορυφαίους παίκτες προκειµένου να µειώσουν τα έξοδά τους. Εν ολίγοις, η οικονοµική κρίση βρίσκεται πλέον εντός των τειχών της Σούπερ Λίγκας. Οσο για τα πρωταθλήµατα Β’ και Γ’ Εθνικής, οδηγούνται µαθηµατικά σε διάλυση. Και ενώ το ελληνικό επαγγελµατικό ποδόσφαιρο άρχισε να πουλάει παίκτες και µετοχές σε τιµή ευκαιρίας για να επιβιώσει, οι ιθύνοντες – µε πρώτη την υπερκείµενη θεσµική αρχή ΕΠΟ – συνεχίζουν να βαυκαλίζονται περιµένοντας ότι η περιλάλητη αγορά θα ρυθµίσει τα κακώς κείµενα.

Τρεις είναι οι πηγές εσόδων των οµάδων. Εισιτήρια, µάρκετινγκ (χορηγίες, διαφηµιστικές πινακίδες, φανέλες, κασκόλ, καπέλα και διάφορα άλλα σουβενίρ), τηλεοπτικά δικαιώµατα. Οι εισπράξεις από τα εισιτήρια τον τελευταίο χρόνο έχουν πτωτική τάση. Η διαφήµιση έχει εξανεµισθεί. Το σήµα των οµάδων ως εµπορική αξία εξανεµίζεται, καθώς όλο και λιγότεροι οπαδοί αγοράζουν προϊόντα της οµάδας τους. Οι χορηγίες από τον ΟΠΑΠ περιορίζονται. Τα έσοδα από τα τηλεοπτικά δικαιώµατα επί του παρόντος παραµένουν σταθερά µόνο για το πρωτάθληµα της Σούπερ Λίγκας.

Από τις 16 ΠΑΕ που συγκροτούν τον συνεταιρισµό της Λίγκας, τρεις (ΠΑΟΚ, Πανιώνιος, ΟΦΗ) διοικούνται ήδη µε διορισµένα ∆Σ. Προ των πυλών του Πρωτοδικείου βρίσκεται επίσης η ΑΕΚ και ενδεχοµένως ο Παναθηναϊκός, αν δεν καταφέρουν να βρουν επενδυτές πρόθυµους να καλύψουν τα µεγάλα ελλείµµατά τους. Στο Πρωτοδικείο οδηγούνται οι ΠΑΕ που αδυνατούν να συγκροτήσουν Γενική Συνέλευση για τον λόγο ότι οι µέτοχοί τους βαρέθηκαν ή αδυνατούν να πληρώσουν.

Η διορισµένη διοίκηση από το Πρωτοδικείο είναι προσωρινή, αποφασίζει µόνο για τα επείγοντα θέµατα, δεν ευθύνεται για παραλείψεις, εκκρεµότητες, χρέη προηγούµενων διοικήσεων και τα µέλη της δεν κινδυνεύουν µε άνοιγµα και δέσµευση προσωπικών λογαριασµών. Νοµικά, οι διορισµένες διοικήσεις µπορούν να ανανεώσουν τη θητεία τους µία ή δύο φορές, καθώς µία από τις υποχρεώσεις που αναλαµβάνουν είναι να οδηγήσουν την ΠΑΕ σε εκλογές. Παρά ταύτα, ο ΠΑΟΚ διοικείται από διορισµένα ∆Σ επί σειρά ετών…

Φευγάτοι επενδυτές

Τα τελευταία χρόνια αυξάνεται ο αριθµός των οµάδων υψηλού κόστους αλλά µε ιδιοκτήτες που δεν (θέλουν να) πληρώνουν άλλο… Ο κ. Κώστας Τσακίρης την εποχή που ήταν µεγαλοµέτοχος του Πανιωνίου κάλυπτε τα ελλείµµατα της ΠΑΕ για να µην υπαχθεί στο άρθρο 48 του Πτωχευτικού Κώδικα του Νόµου 2190/1922. Το ίδιο ισχύει για τον Αστέρα Τρίπολης που τη σεζόν 2010-2011 ενέγραψε ζηµιές 768.802 ευρώ, τον Παναιτωλικό που µπήκε µέσα πέρυσι 3.124.933 ευρώ, τον Εργοτέλη που δήλωσε ζηµιές χρήσεως 1.719.819 ευρώ ή τον Ολυµπιακό που κατέγραψε ζηµιές 39.559.057 ευρώ.

∆ιαφορετική είναι η κατάσταση στον Παναθηναϊκό ο οποίος κατέγραψε πέρυσι ζηµιές 15.100.000 ευρώ, την ΑΕΚ (14.330.896) και τον ΠΑΟΚ (2.837.057), που έχουν βάλει πωλητήριο και αναζητούν επενδυτή. Συνολικά τη σεζόν 2010-11 τα έσοδα των 16 ΠΑΕ της Σούπερ Λίγκας ανήλθαν σε περίπου 180 εκατ. ευρώ και τα έξοδα σε 260 εκατ. ευρώ – τουτέστιν συνολική ζηµία 80 εκατ. ευρώ. Σύµφωνα µε το άρθρο 47 του Πτωχευτικού Κώδικα, όταν οι ζηµιές ξεπεράσουν το κεφάλαιο οι ΠΑΕ υποχρεούνται σε αύξηση µετοχικού κεφαλαίου (ΑΜΚ) ως το ύψος των ζηµιών. Αν δεν το πράξουν συντρέχουν λόγοι διάλυσής τους. Ο ΠΑΟΚ έχει εξαγγείλει ΑΜΚ κατά 21,25 εκατ. ευρώ, ο Παναθηναϊκός κατά 15 εκατ. ευρώ και η ΑΕΚ κατά 10 εκατ. ευρώ. Επί του παρόντος δεν υπήρξε ανταπόκριση, ούτε από τους παλαιούς µετόχους.

Στάση πληρωμών

Ως τώρα οι συνέπειες για τις οµάδες που δεν κάλυπταν τις ζηµιές τους δεν ήταν µεγάλες. Είτε γιατί οι κρατικοί ελεγκτικοί µηχανισµοί έκλειναν τα µάτια είτε επειδή η Επιτροπή Επαγγελµατικού Αθλητισµού και η ΕΠΟ που είναι αρµόδιες για τη χορήγηση άδειας συµµετοχής στο πρωτάθληµα αποδέχονταν καλή τη πίστει τα στοιχεία που τους προσκόµιζαν. Αν δηλαδή κάποια ΠΑΕ προσκόµιζε υπεύθυνη δήλωση των παικτών της ότι είναι πληρωµένοι, ουδείς ζητούσε παραστατικά και αποδείξεις.

Το ότι δηµοσιεύµατα (και όχι µόνο) θέλουν τις ΠΑΕ ΑΕΚ, ΟΦΗ, Αρης, Πανιώνιος, ΠΑΟΚ, Παναθηναϊκός να χρωστούν δεδουλευµένα µηνών στους παίκτες τους ενδεχοµένως δεν οφείλεται µόνο στην προσωρινή έλλειψη ρευστότητας αλλά και στην αδυναµία των ελεγκτικών µηχανισµών να προστατεύσουν τους απλήρωτους ποδοσφαιριστές.

Η UEFA καραδοκεί

Κάπου εδώ εµφανίζεται η UEFA, η οποία από την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο απαιτεί µηνιαίες οικονοµικές καταστάσεις από τις ΠΑΕ απειλώντας ότι αν ως τις 31 Μαρτίου δεν έχουν καλύψει πιθανά ελλείµµατα δεν θα λάβουν άδεια συµµετοχής στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Ηδη προειδοποίησε τις ΠΑΕ ΠΑΟΚ, Παναθηναϊκός και ΑΕΚ ότι αν δεν προχωρήσουν σε ΑΜΚ ή σε µείωση του µπάτζετ θα αντιµετωπίσουν πρόβληµα αδειοδότησης. Οι τρεις προαναφερόµενες ΠΑΕ, όπως επίσης ο Πανιώνιος και ο ΟΦΗ, βρίσκονται σε αναζήτηση επενδυτή και έχουν στραµµένη την προσοχή τους στα πετροδολάρια της Μέσης Ανατολής.

Το πρόβληµα είναι όµως ότι κανένας σοβαρός επιχειρηµατίας δεν θα έρθει να επενδύσει τα χρήµατά του στο ελληνικό ποδόσφαιρο, εκτός αν προσδοκά οικονοµική συνεργασία µε το κράτος. Να αγοράσει δηλαδή το πρώην αεροδρόµιο του Ελληνικού, τη ∆ΕΗ, το λιµάνι της Θεσσαλονίκης και οτιδήποτε πουλιέται και υπόσχεται εγγυηµένα κέρδη.

Ελλειψη πλάνου

Συµπερασµατικά, το ενδεχόµενο να προσαρµοστεί το ελληνικό ποδόσφαιρο στα νέα οικονοµικά δεδοµένα, µε λιγότερες ΠΑΕ, µικρότερα ρόστερ, απαγόρευση – έστω και προσωρινά – των εισαγωγών παικτών, ισοσκελισµένα έσοδα – έξοδα και µε έµφαση στην παραγωγική διαδικασία, επί του παρόντος δεν απασχολεί σοβαρά την ΕΠΟ, ούτε τους φορείς που έχει υπό την εποπτεία της. Η βασική πολιτική της ΕΠΟ ουσιαστικά εξαντλείται από τη µία στο να επιβάλλει εξοντωτικές (χρηµατικές) ποινές στις οµάδες για τις οπαδικές ή και παραγοντικές παρεκτροπές και από την άλλη στο να πιέζει το υπό κατάρρευση Ελληνικό ∆ηµόσιο για χορηγίες.

ΑΔΕΙΑΖΟΥΝ ΤΑ ΜΠΑΤΖΕΤ
Πουλάνε τα «ασηµικά» για να επιβιώσουν

Επειτα από τριετή αναζήτηση επενδυτή ο ΠΑΟΚ αναγκάστηκε να βγάλει στο σφυρί τα «ασηµικά» του για να επιβιώσει. Πούλησε τον πορτογάλο επιθετικό Αντελίνο Βιεϊρίνια στη γερµανική Βόλφσµπουργκ αντί 3,5 εκατ. ευρώ, έλυσε τη συνεργασία του µε τον χιλιανό αµυντικό Πάµπλο Κοντρέρας µε όφελος 200.000 ευρώ και δεν λέει «όχι» ακόµη και σε ενδεχόµενη παραχώρηση του ∆ηµήτρη Σαλπιγγίδη . Ο Παναθηναϊκός την ύστατη στιγµή προσπαθεί να αποτρέψει τη µετακόµιση του Σωτήρη Νίνη (µένει ελεύθερος το καλοκαίρι) στην ιταλική Πάρµα. Το περασµένο καλοκαίρι είχε πουλήσει τον Τζιµπρίλ Σισέ στη Λάτσιο, ενώ αναζητεί τρόπους να διατηρήσει την οµάδα ανταγωνιστική µε δανεικούς παίκτες και µικρότερο µπάτζετ.

Η κατάσταση στην ΑΕΚ µπορεί να χαρακτηριστεί τραγική, καθώς τους επόµενους τρεις µήνες για να καλύψει τις τρέχουσες υποχρεώσεις χρειάζεται 3-4 εκατ. ευρώ, ενώ οι παίκτες της διαµαρτύρονται έχοντας αρκετούς µήνες να εισπράξουν δόσεις συµβολαίων. Ο Πανιώνιος έλυ σε τα ακριβά συµβόλαια µε τον Ουρουγουανό Εστογιανόφ και τον Ισπανό Σίτο Ριέρα, παραχώρησε στη γαλλική Ντιζόν τον Κουµουρτζί και αναζητεί τρόπους να µειώσει ή να σπάσει τα συµβόλαια του Γεωργιανού Κβιρκβέλια και του Σουηδού Γιόνσον.

Το ίδιο ισχύει και για τον Αρη που άφησε ελεύθερο τον Ρουµάνο Γιάκοµπ, ενώ προσπαθεί να ξεφορτωθεί το κλειστό διετές συµβόλαιο (1,1 εκατ. ευρώ) του Καστίγιο.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Αθλητισμός
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk