Ο Σαµαράς επιµένει: Πρώτα οι εκλογές και µετά τα µέτρα

«Πάντα υπάρχει περιθώριο διαπραγµατεύσεων, ακόµη και στις πιο δύσκολες συνθήκες, αρκεί να το πιστεύεις πραγµατικά». Με τη φράση αυτή απαντάει ο κ. Αντ. Σαµαράς σε συνοµιλητές του, όταν του θέτουν υπόψη του το δύσκολο οικονοµικό και πολιτικό περιβάλλον και κυρίως το ασφυκτικό πλαίσιο που βάζει η τρόικα. Οµως η «κόκκινη» γραµµή εξακολουθεί να παραµένει για τη Ν∆ ότι τις διαπραγµατεύσεις µε τους πιστωτές πρέπει να κάνει µια νέα κυβέρνηση, µε νωπή λαϊκή νοµιµοποίηση. Γι’ αυτό ο πρόεδρος …

«Πάντα υπάρχει περιθώριο διαπραγµατεύσεων, ακόµη και στις πιο δύσκολες συνθήκες, αρκεί να το πιστεύεις πραγµατικά». Με τη φράση αυτή απαντάει ο κ. Αντ. Σαµαράς σε συνοµιλητές του, όταν του θέτουν υπόψη του το δύσκολο οικονοµικό και πολιτικό περιβάλλον και κυρίως το ασφυκτικό πλαίσιο που βάζει η τρόικα. Οµως η «κόκκινη» γραµµή εξακολουθεί να παραµένει για τη Ν∆ ότι τις διαπραγµατεύσεις µε τους πιστωτές πρέπει να κάνει µια νέα κυβέρνηση, µε νωπή λαϊκή νοµιµοποίηση. Γι’ αυτό ο πρόεδρος της Ν∆, παρά τις πιέσεις που θα του ασκηθούν και εν όψει της νέας δανειακής σύµβασης, είναι σταθερά προσηλωµένος στην άποψη ότι τα όποια νέα µέτρα πρέπει να τα διαπραγµατευθεί η επόµενη κυβέρνηση. Ο ίδιος ξεκαθαρίζει, και θα το κάνει και στην επόµενη συνάντησή του µε τους εκπροσώπους της τρόικας, ότι η Ν∆ µε τη νέα δανειακή σύµβαση συµφωνεί στην περιγραφή των στόχων, αλλά εµµένει να αρνείται οποιαδήποτε υποχώρηση στη λήψη νέων µέτρων.

«∆εν υπάρχει περίπτωση µε τη νέα δανειακή σύµβαση να λυθούν όλα τα προβλήµατα, ούτε να διορθωθούν τα λάθη που έχουν γίνει» έχει πει σε στενούς του συνεργάτες. Ο κ. Σαµαράς αντιλαµβάνεται την κρισιµότητα των στιγµών και έχει εκφράσει την αγωνία του για την εξέλιξη του προγράµµατος ανταλλαγής οµολόγων (PSI).

Μάλιστα, αυτή την εξέλιξη τη συνδέει και µε την προσφυγή στην κάλπη, αφού ουσιαστικά το PSI είναι η κρίσιµη µεταβλητή και ο ρυθµιστής των εγχώριων πολιτικών εξελίξεων και θα προσδιορίσει και τον χρόνο των εκλογών.

Ο πρόεδρος της Ν∆, από προχθές µε ένα υποθετικό «αν» που είχε µια φράση του για το PSI, πυροδότησε ποικίλα σχόλια και ενίσχυσε τα σενάρια για τον χρόνο των εκλογών και τον σχεδιασµό της Ν∆.

«Αν ολοκληρωθεί επιτυχώς η ανταλλαγή οµολόγων, τότε µέσα σε έναν µήνα µπορεί να έχει ολοκληρωθεί η νέα δανειακή σύµβαση και να πάµε σε εκλογές ως τα τέλη Μαρτίου» ήταν η φράση του στην Εκτελεστική Γραµµατεία του κόµµατος.

Αν και αρχικά πέρασε ασχολίαστη, έµπειρα κοµµατικά στελέχη διέγνωσαν την ανησυχία του κ. Σαµαρά. Εξάλλου, είναι η πρώτη φορά που επισήµως ο πρόεδρος της Ν∆ διατυπώνει µε αυτόν τον τρόπο την αγωνία του για την τύχη του προγράµµατος ανταλλαγής των οµολόγων, αφού µια αρνητική εξέλιξη αλλάζει άρδην τόσο το πολιτικό, οικονοµικό και κοινωνικό περιβάλλον και ανατρέπει τους κοµµατικούς σχεδιασµούς.

«Δεν αντέχει ο τόπος άλλη παράταση»

Η εκτίµηση που κυριαρχεί στην ηγετική οµάδα της Ν∆ είναι ότι ακόµη και οι πιστωτές θέλουν να υπάρξει άµεσα λύση στο πολιτικό πρόβληµα της χώρας.

Ο κ. Σαµαράς επισηµαίνει σε τακτικούς συνοµιλητές του ότι «είναι συµφέρον για τη χώρα να γίνουν εκλογές αφότου ρυθµιστεί τελειωτικά η βιωσιµότητα του ελληνικού χρέους». Ο ίδιος επιµένει πως «µόνο έτσι θα εκφραστεί το φρόνηµα του ελληνικού λαού σε συνθήκες οµαλότητας και χωρίς εκβιαστικά διλήµµατα».

Τα «αγκάθια» της συγκυβέρνησης

Εν αναµονή της τρόικας, η Ν∆ προσπαθεί να βρει τις ισορροπίες της σε µια σειρά καυτών θεµάτων, όπως π.χ. η µείωση των επικουρικών συντάξεων και του κατώτατου µισθού, ενώ ο κ. Σαµαράς, αναφερόµενος στις δυσλειτουργίες στο κυβερνητικό σχήµα, υποστηρίζει ότι «χρειάζεται πιο συστηµατική εργασία στην κυβέρνηση» Στο µείζον θέµα των επικουρικών, η Ν∆ δεν διαφωνεί µε τον εξορθολογισµό τους, αλλά αρνείται τη µείωσή τους, θέτοντας ως κόκκινη γραµµή την προστασία των χαµηλοσυνταξιούχων. Γι’ αυτό ορίζει τα 1.200 ευρώ ως ένα ελάχιστο επίπεδο µηνιαίων αποδοχών – κύρια και επικουρική – κάτω από το οποίο δεν θα δεχθεί περικοπές.

Την ίδια στιγµή, η ηγεσία του κόµµατος έχει κηρύξει την έναρξη του προεκλογικού αγώνα, ενώ αυξάνονται οι φωνές όσων ζητούν πιο ξεκάθαρη οριοθέτηση της θέσης της Ν∆ από µνηµονιακές επιλογές.

«Στόχος πρέπει να είναι η επίτευξη της αυτοδυναµίας» λένε στο επιτελείο του κ. Σαµαρά, αν και αναγνωρίζουν ότι υπάρχει ακόµη δρόµος και ορισµένα επιτελικά στελέχη συζητούν για την επόµενη ηµέρα των εκλογών.

Σε αυτό το πλαίσιο δεν είναι λίγοι που θεωρούν ότι πρέπει να αρχίσει, έστω και θεωρητικά, επεξεργασία «γαλάζιου» σχεδίου για µετά τις εκλογές και συγκεκριµένα σε περίπτωση µη αυτοδυναµίας για κυβέρνηση συνεργασίας – κάποιοι µιλούν για «µεγάλο συνασπισµό» όπως στη Γερµανία – µε τη Ν∆ ρυθµιστή και πρωταγωνιστή τον κ. Σαµαρά.

Παρά την προεκλογική τροχιά στην οποία κινείται η Ν∆, ο σχεδιασµός αναµένεται να ανατραπεί, µε βάση και τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ. Μάλιστα, δεν είναι λίγα τα στελέχη, όπως οι κκ. Κ. Μαρκόπουλος και Γ. Κουµουτσάκος, που πιστεύουν ότι µε βάση τη διαλυτική εικόνα που εµφανίζει το ΠΑΣΟΚ και την αδυναµία – όπως λένε – των κοµµάτων της Αριστεράς να απορροφήσουν εκλογικά ευρύτερες κοινωνικές µάζες, θα ωφεληθεί η Ν∆.

Ο αντιπρόεδρος του κόµµατος κ. ∆. Αβραµόπουλος εµµένει ότι δεν πρέπει να φαίνεται ότι η Ν∆ είναι µόνη της, αλλά πρέπει να πείσει ότι στοχεύει στο σύνολο της κοινωνίας. Γι’ αυτό και επιλέγει πιο ήπιους τόνους και σε µια µετριοπαθή γραµµή διαµηνύει: «Να µην εκπέµπουµε οξύτητα αλλά να στέλνουµε το µήνυµα της ήρεµης δύναµης».

ΜΕ ΤΟ ΒΛΕΜΜΑ ΣΤΗΝ ΚΑΛΠΗ
Ετοιµος να κουνήσει µαντήλι ο Καρατζαφέρης

Με το… ένα πόδι εκτός κυβέρνησης είναι ο ΛΑΟΣ και ο πρόεδρός του κ. Γ. Καρατζαφέρης απευθύνει σαφή προειδοποίηση, απευθυνόµενος κυρίως σε ΠΑΣΟΚ και Ν∆, ότι «σαφώς και θα αποχωρήσει αν δεν σοβαρευτούν». Αν και ο ίδιος λέει σε όλους τους τόνους ότι δεν έχει καµία διάθεση να άρει την εµπιστοσύνη του από την κυβέρνηση Παπαδήµου, είναι σαφές µε βάση και τη στρατηγική του, η οποία ξεδιπλώνεται καθηµερινά, ότι η έξοδος είναι προ των πυλών.

Ο ίδιος ζητεί – και θα το κάνει µε µεγαλύτερη ένταση τις επόµενες ηµέρες – από τα άλλα δύο κόµµατα που συµµετέχουν στην κυβέρνηση, να συζητήσουν όλοι µαζί, υπό τον πρωθυπουργό κ. Λ. Παπαδήµο , µια κοινή στάση, εν όψει της έλευσης της τρόικας στην Αθήνα στις 16 Ιανουαρίου.

Ο κ. Καρατζαφέρης επιµένει στη συνεννόηση για όλα τα ζητήµατα της διαπραγµάτευσης που αφορούν τη νέα δανειακή σύµβαση προκειµένου τα τρία κόµµατα να εµφανιστούν «µονοµπλόκ απέναντι στην τρόικα». Ωστόσο, ο πραγµατικός λόγος για πολλούς είναι πως «ό,τι ήταν να κερδίσει ο ΛΑΟΣ από τη συµµετοχή του στην κυβέρνηση, το έχει λάβει». Ως εκ τούτου, και µε βάση και τα προβληµατικά σηµεία των δηµοσκοπήσεων για τον ΛΑΟΣ, η πιο επωφελής κίνηση για τον ίδιο και το κόµµα του είναι η έξοδος από την κυβέρνηση που προσδιορίζεται για τα µέσα Ιανουαρίου.

Παράλληλα, θέλοντας να δηµιουργήσει και πρόβληµα στη Ν∆ καλεί τον κ. Σαµαρά να διευκρινίσει τον ρόλο του καθώς, όπως λέει, «δεν µπορεί να έχει τους δύο αντιπροέδρους του στην κυβέρνηση και να κάνει αντιπολίτευση». Πολλοί διερωτώνται αν θα τον ακολουθήσει στην απόφασή του κυρίως ο βουλευτής του και υπουργός Υποδοµών κ. Μ. Βορίδης. Σύµφωνα µε πληροφορίες, ο κ. Βορίδης δεν µπορεί να κάνει διαφορετικά και δεν θα δηµιουργήσει προβλήµατα στο κόµµα του.

ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ
«Να διαπραγµατευθούν και οι αρχηγοί»

Να διαπραγµατευθούν για τη νέα δανειακή σύµβαση ο Πρωθυπουργός και οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί που συµµετέχουν στην κυβέρνηση συνεργασίας ζητεί η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη, τονίζοντας πως «αν η Ελλάδα δεν πετύχει τους στόχους της τότε η χρεοκοπία θα έχει την υπογραφή τους». Η κυρία Μπακογιάννη θα καταθέσει εντός των ηµερών τις θέσεις της για τη διαπραγµάτευση που ξεκινά και υποστηρίζει ότι η τρόικα πρέπει να δώσει στην Ελλάδα µια ανάσα και να επιτρέψει να υπάρξει ένα ελάχιστο δίχτυ κοινωνικής προστασίας.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk