«Κρατιόµαστε από ένα κλαράκι»

Ξάφνιασε πολλούς την περασµένη Κυριακή ο Πρόεδρος της Δηµοκρατίας, όταν µετά την ανταλλαγή των πρωτοχρονιάτικων ευχών πλησίασε τους δηµοσιογράφους και τους µίλησε για τον πόλεµο που δέχεται ο Παπαδήµος. Ορισµένοι χαρακτήρισαν την παρέµβασή του αντιθεσµική. Οι περισσότεροι στη ΝΔ ενοχλή θηκαν επειδή αναγνώρισαν στην περιγραφή του τη «φωτογραφία» του κ. Αντ. Σαµαρά. Ο ΣΥΡΙΖΑ επιτέθηκε ανοιχτά στον κ. Κ. Παπούλια, υποστηρίζοντας ότι στηρίζει τα συµφέροντα του µεγάλου κεφαλαίου.

Ξάφνιασε πολλούς την περασµένη Κυριακή ο Πρόεδρος της Δηµοκρατίας, όταν µετά την ανταλλαγή των πρωτοχρονιάτικων ευχών πλησίασε τους δηµοσιογράφους και τους µίλησε για τον πόλεµο που δέχεται ο Παπαδήµος. Ορισµένοι χαρακτήρισαν την παρέµβασή του αντιθεσµική. Οι περισσότεροι στη ΝΔ ενοχλή θηκαν επειδή αναγνώρισαν στην περιγραφή του τη «φωτογραφία» του κ. Αντ. Σαµαρά. Ο ΣΥΡΙΖΑ επιτέθηκε ανοιχτά στον κ. Κ. Παπούλια, υποστηρίζοντας ότι στηρίζει τα συµφέροντα του µεγάλου κεφαλαίου. Οταν του επισηµαίνουν οι συνεργάτες του την κριτική που δέχεται, εκείνος δηλώνει ότι αδιαφορεί πλήρως για τους επικριτές του, υπενθυµίζοντας ότι όσοι τον κατηγορούν τώρα για υπέρβαση του ρόλου του τού έχουν ζητήσει στο παρελθόν και οι ίδιοι να τον υπερβεί. «Οι ίδιοι δεν µου ζητούσαν να παραιτηθώ για να γίνουν πρόωρες εκλογές;» αναρωτιέται τώρα που είναι φανερό πόσο καταστροφικές θα ήταν οι εκλογές το φθινόπωρο που πέρασε.

Κάθε εβδοµάδα που περνάει, η αγωνία του κ. Κάρολου Παπούλια για το µέλλον της χώρας αυξάνεται, διαπιστώνοντας ότι ακόµη και µια κυβέρνηση που στηρίζεται από τρία κόµµατα και διαθέτει πλειοψηφία 250 εδρών στη Βουλή δεν µπορεί να επιταχύνει τα βήµατά της προς τις µεταρρυθµίσεις και τη δηµοσιονοµική εξυγίανση. Και η αγωνία του αυτή είναι που τον παροτρύνει µερικές φορές να εξωτερικεύει τις σκέψεις του, σε στιγµές που κανένας από το πολιτικό σύστηµα δεν το αναµένει.

«Το εύκολο για µένα θα ήταν να πάρω την κάπα µου και να πάω στον καθαρό αέρα του βουνού, αλλά έχω το δικαίωµα;» λέει συχνά στους συνοµιλητές του, οι οποίοι τον προειδοποιούν καµιά φορά ότι εµφανίζεται σαν να στηρίζει απροκάλυπτα την κυβέρνηση. «Πρώτα µε έλεγαν δεκανίκι του Καραµανλή, µετά δεκανίκι του Παπανδρέου, τώρα δεκανίκι του Παπαδήµου» παρατηρεί, προσθέτοντας ότι δεν µπορεί όσοι τα υποστήριζαν να είχαν πάντα δίκιο.

Και θυµίζει ότι κριτική για την ασκούµενη οικονοµική πολιτική έχει ασκήσει από την πρώτη στιγµή της υπαγωγής της χώρας στον Μηχανισµό Στήριξης, καταθέτοντας και συγκεκριµένες προτάσεις, όπως για παράδειγµα τη µετατροπή της φοροδιαφυγής σε ιδιώνυµο αδίκηµα, την αντιµετώπιση των εισοδηµάτων που δεν µπορούν να δικαιολογηθούν (εφόσον γίνουν διασταυρώσεις) µε τις διατάξεις για το ξέπλυµα βρώµικου χρήµατος και τη βαριά φορολόγηση της µεγάλης περιουσίας.

Ο κ. Παπούλιας αιφνιδίασε ακόµη και τους στενότερους συνεργάτες του όταν αποφάσισε την περασµένη Κυριακή να µιλήσει µε τους δηµοσιογράφους µπροστά στις ανοιχτές τηλεοπτικές κάµερες. Και για όσους εκπλήσσονται που µίλησε για πόλεµο κατά του Παπαδήµου, επισηµαίνει: «Δεν είναι φανερό ότι κάποιοι δεν θέλουν να ορθοποδήσει η χώρα αναζητώντας ευκαιρίες στα συντρίµµια;». Εχοντας ζήσει τα χρόνια της Κατοχής ο Κάρολος Παπούλιας θυµάται µε κάθε λεπτοµέρεια τον τρόπο λειτουργίας του µαυραγοριτισµού εκείνης της εποχής και βρίσκει αναλογίες στις επιδιώξεις που έχουν σήµερα όσοι επενδύουν στην επιστροφή στο εθνικό νόµισµα. Μιλάει τακτικά µε τραπεζίτες, πολιτικά πρόσωπα, οικονοµικούς παράγοντες και κοινοτικούς οι οποίοι γνωρίζουν σε βάθος το παιχνίδι που, όπως πιστεύει, παίζεται στο παρασκήνιο γύρω από το ενδεχόµενο µιας άτακτης χρεοκοπίας.

Ο Πρόεδρος της ∆ηµοκρατίας ανησυχεί για το εθνικό µέλλον. Γνωρίζει ότι το δεύτερο πακέτο δανεισµού βρίσκεται στον αέρα, ότι το πρόγραµµα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους παρουσιάζει δυσκολίες και ότι οι εκπρόσωποι της τρόικας θα έρθουν στην Αθήνα µετά τα µέσα του Ιανουαρίου για να επιδώσουν σκληρά τελεσίγραφα.

Εχει ενηµερωθεί από τον Πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονοµικών, από κορυφαίους τραπεζίτες και κοινοτικούς αξιωµατούχους ότι η στιγµή είναι πραγµατικά κρίσιµη. «Κρατιόµαστε από ένα κλαράκι» είναι µια φράση που χρησιµοποιεί όλο και συχνότερα το τελευταίο διάστηµα, προσθέτοντας: «Αν σπάσει το κλαράκι, θα γκρεµοτσακιστούµε». Αποψή του είναι, όπως ανέφερε και στο πρωτοχρονιάτικο µήνυµά του, ότι οι οριζόντιες περικοπές και ο πολλαπλασιασµός των φόρων δεν οδηγούν πουθενά. Εκτιµά, δηλαδή, ότι πρέπει να παραχθούν άµεσα µετρήσιµα αποτελέσµατα στη δηµοσιονοµική προσαρµογή για να µπορεί η ελληνική πλευρά να διεκδικήσει µε αξιώσεις αλλαγή της συνταγής. Και βέβαια θεωρεί αδιαπραγµάτευτη την παραµονή της χώρας στην ευρωζώνη – «αυτή είναι η κόκκινη γραµµή» σηµειώνει σε κάθε ευκαιρία που του δίνεται.

Ο κ. Κ. Παπούλιας διαβάζει τουλάχιστον πέντε ευρωπαϊκές εφηµερίδες την ηµέρα και παρακολουθεί πολύ προσεκτικά τις εξελίξεις στην ΕΕ. ∆ιαπιστώνει ότι η κυρίαρχη αντίληψη για τη διαχείριση της κρίσης, µε τη σφραγίδα του Βερολίνου, είναι εσφαλµένη, γιατί η λιτότητα φέρνει ύφεση και η ύφεση λιτότητα, εγκλωβίζοντας τις κοινωνίες σε έναν φαύλο κύκλο διαρκούς υποβάθµισης του βιοτικού επιπέδου. Εχει τακτικότατες επαφές µε τον Πρωθυπουργό και επισηµαίνει µε κάθε ευκαιρία την ανάγκη στήριξής της από τα κόµµατα τα οποία συναίνεσαν στο εγχείρηµα. Οπως µας µεταφέρουν συνοµιλητές του, είχε πλήρη επίγνωση των αντιδράσεων που θα προκαλούσε η παρέµβασή του. «Θα µε πουν µνηµονιακό» προέβλεπε, χωρίς να δείχνει ότι τον ανησυχεί η θύελλα που θα σηκωνόταν..

Τον τελευταίο καιρό ο κ. Παπούλιας δέχεται µια ερώτηση από τους συνοµιλητές του, συχνότερα από οποιαδήποτε άλλη: Τι θα πράξει ο ίδιος αν η κυβέρνηση Παπαδήµου καταρρεύσει προτού ολοκληρωθεί ο ειδικός σκοπός της. Η απάντησή του είναι λακωνική: «Απαθής δεν θα µείνω».


ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική