ΥΠΟ ΕΠΙΤΗΡΗΣΗ

* * Τα εσωκοµµατικά του ΠΑΣΟΚ πρωταγωνιστούν στην πολιτική επικαιρότητα µε την έλευση του νέου έτους. Και όπως φαίνεται η εσωκοµµατική αντιπαράθεση έχει και παράπλευρες εκδηλώσεις. Υστερα από πολλούς µήνες σιωπής, επιτελείς του υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας φαίνεται ότι «ηράσθησαν σφόδρα» τη δηµοσιότητα. ΄ Ετσι, το µεσηµέρι της περασµένης Τρίτης σε µια άτυπη συνάντηση µε τους διαπιστευµένους δηµοσιογράφους µε «βολή κατά ριπάς» εξαπέλυσαν οµοβροντία καταγγελιών εις βάρος του µηχανισµού – κυρίως του ελεγκτικού – του υπουργείου Οικονοµικών. Το ελάχιστο που ειπώθηκε ήταν η έλλειψη συνεργασίας. Και τα θέµατα δεν ήταν «ό,τι κι ό,τι» – το παρεµπόριο και το λαθρεµπόριο των καυσίµων αποτελούν βασικούς πυλώνες της «µαύρης οικονοµίας» στη χώρα µας. Και βεβαίως οι αντιδράσεις ήταν αναµενόµενες.

ΥΠΟ ΕΠΙΤΗΡΗΣΗ | tovima.gr
Οι καταγγελίες…

* * Τα εσωκοµµατικά του ΠΑΣΟΚ πρωταγωνιστούν στην πολιτική επικαιρότητα µε την έλευση του νέου έτους. Και όπως φαίνεται η εσωκοµµατική αντιπαράθεση έχει και παράπλευρες εκδηλώσεις. Υστερα από πολλούς µήνες σιωπής, επιτελείς του υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας φαίνεται ότι «ηράσθησαν σφόδρα» τη δηµοσιότητα.

΄ Ετσι, το µεσηµέρι της περασµένης Τρίτης σε µια άτυπη συνάντηση µε τους διαπιστευµένους δηµοσιογράφους µε «βολή κατά ριπάς» εξαπέλυσαν οµοβροντία καταγγελιών εις βάρος του µηχανισµού – κυρίως του ελεγκτικού – του υπουργείου Οικονοµικών.

΄ Το ελάχιστο που ειπώθηκε ήταν η έλλειψη συνεργασίας. Και τα θέµατα δεν ήταν «ό,τι κι ό,τι» – το παρεµπόριο και το λαθρεµπόριο των καυσίµων αποτελούν βασικούς πυλώνες της «µαύρης οικονοµίας» στη χώρα µας. Και βεβαίως οι αντιδράσεις ήταν αναµενόµενες. * *

…και οι λεπτομέρειες

* * Μεγαλύτερο ενδιαφέρον στην προκειµένη περίπτωση από τα όσα αναφέρθηκαν είχαν οι καταγγελίες εις βάρος του Σ∆ΟΕ για την επιµονή του να µη συγκροτηθεί «ενιαίο επιχειρησιακό κέντρο» κατά της «µαύρης οικονοµίας». Αξιοσηµείωτη ωστόσο λεπτοµέρεια είναι το γεγονός ότι επικεφαλής του Σ∆ΟΕ είναι ο κ. Γιάννης ∆ιώτης, επιστήθιος φίλος και συνεργάτης του υπουργού και υποψήφιου προέδρου του ΠΑΣΟΚ κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη!

΄ Εξίσου αξιοσηµείωτη θεωρείται και η πληροφορία ότι το γνωστό «βαλιτσάκι» της ΕΥΠ έχει πιάσει δουλειά εις βάρος υψηλόβαθµων στελεχών ∆ηµοτικής Αστυνοµίας µεγάλων δήµων – µε την επισήµανση ότι «ο Πειραιάς είναι καθαρός».

΄ Πάντως την περασµένη Τετάρτη ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης κ. Σωκράτης Ξυνίδης, εκ των βασικών συνεργατών του απερχόµενου προέδρου του ΠΑΣΟΚ κ. Γιώργου Παπανδρέου, εθεάθη στο γραφείο του… κ. ∆ιώτη. Και έκτοτε οι γραµµές εσίγησαν… * *

Η άνοδος…

* * Νοµίζαµε ότι είχαν παραδώσει τα όπλα, αλλά κάναµε λάθος. Ο λόγος για τα λόµπι του Χρηµατιστηρίου. Αν κάποιος κοιτάξει την πορεία της µετοχής της Dionic θα καταλάβει τι εννοούµε.

΄ Η εταιρεία λογισµικού µε έδρα το Μενίδι έχει σταδιακά µετατραπεί σε έναν όµιλο εταιρειών µε δραστηριότητες στην ενέργεια, στις ηλεκτρονικές πωλήσεις και προσφάτως στον χώρο των online & offline ψυχαγωγικών παιχνιδιών σε συνεργασία µε την Audiovisual.

΄ Eνα… story υπήρχε δηλαδή, αλλά σίγουρα όχι ικανό να συντελέσει σε άνοδο της µετοχής κατά 165% µέσα στο 2011, όταν ο Γενικός ∆είκτης κατά την ίδια περίοδο κατέγραψε απώλειες 52%.

΄ Η εταιρεία σύµφωνα µε τα στοιχεία του 9µήνου, εκτός του ότι ήταν ζηµιογόνος, είχε και υψηλό δανεισµό σε σχέση µε τον τζίρο της αλλά και τα ΕΒΙΤDΑ. Θα µπορούσε βέβαια να ισχυριστεί κάποιος ότι η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας ύστερα και από αυτή την άνοδο ήταν σχεδόν ίση µε ταίδια κεφάλαια του οµίλου. * *

…και η πτώση

* * Ξαφνικά, στις τέσσερις πρώτες συνεδριάσεις του 2012 ο τίτλος σηµειώνει την απόλυτη πτώση µε -30% (limit down) και από 1,06 ευρώ στις 30 ∆εκεµβρίου 2011 έχει διαµορφωθεί στα 0,255 ευρώ, καταγράφοντας σωρευτικές απώλειες 76%. ΄ Στη συνεδρίαση της Τετάρτης υπήρχε µάλιστα ανεκτέλεστο εντολών στο limit down 4,3 εκατοµµυρίων µετοχών ή το 15% του συνόλου της εταιρείας (!). Ολα δείχνουν ότι κάποιος κρίκος στην αλυσίδα έσπασε και, όπως γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις, υπάρχει συνωστισµός στην έξοδο. ΄ Η διοίκηση της Dionic έπειτα από σχετικό ερώτηµα του ΧΑ για την πορεία της µετοχής απάντησε ότι καµία ουσιαστική επιχειρηµατική εξέλιξηδεν υπήρξε και χαρακτήρισε «απρόσµενη» την πτώση της µετοχής. * *

Μπλόκο της ΤΤΕ

* * Νέο τρόπο για να αυξήσει τους δείκτες κεφαλαιακής της επάρκειας βρήκε η Εθνική Τράπεζα, η οποία υπέβαλε πρόταση για την επαναγορά καλυµµένων και υβριδικών τίτλων που είχε εκδώσει στο παρελθόν σε τιµές χαµηλότερες της ονοµαστικής τους, αλλά υψηλότερες αυτών που ισχύουν σήµερα στην αγορά, προκειµένου να προσελκύσει το ενδιαφέρον των επενδυτών.

΄ Αν επαναγοραστεί το 100% των συγκεκριµένων τίτλων, το όφελος θα αντιστοιχεί σε µια αύξηση κεφαλαίου της τάξης των 660 εκατ. ευρώ, ενισχύοντας τον δείκτη βασικών ιδίων κεφαλαίων (Core Tier 1) της τράπεζας κατά 100 µονάδες βάσης περίπου.

΄ Ενα ρεαλιστικότερο σενάριο πάντως είναι να υπάρξει ένα τελικό όφελος µεταξύ 400 – 500 εκατ. ευρώ. Ανάλογη πρόταση για επαναγορά των τίτλων που έχουν εκδώσει στο παρελθόν υπέβαλαν, σύµφωνα µε πληροφορίες, και άλλες δύο µεγάλες τράπεζες.

΄ Ωστόσο, η Τράπεζα της Ελλάδος «µπλόκαρε» τις συγκεκριµένες κινήσεις, καθώς τα δύο πιστωτικά ιδρύµατα δεν διέθεταν τα απαραίτητα κεφάλαια για την πραγµατοποίηση των εν λόγω συναλλαγών. Τα κεφάλαια που χορηγούνται από τους έκτακτους µηχανισµούς στήριξης του Ευρωσυστήµατος δεν µπορούν να χρησιµοποιηθούν για αυτόν τον σκοπό.

΄ Αντίθετα, η Εθνική Τράπεζα έχει «καβάντζα» διαθέσιµα, τα οποία χρησιµοποιεί για να περιορίσει τις κεφαλαιακές ανάγκες που θα προκύψουν εφέτος από το «κούρεµα» των οµολόγων και τις προβλέψεις που θα διενεργήσει βάσει της σχετικής διαγνωστικής µελέτης του οί-κου της BlackRock. * *
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk