Τρεις ευκαιρίες για την ελληνική αγορά

Η αλλαγή στην επενδυτική συµπεριφορά, σε συνδυασµό µε την επιβολή ριζικών αλλαγών στη δηµοσιονοµική διαχείριση πολλών κρατών αλλά και την ανάδειξη ανταγωνιστικών επενδυτικών ευκαιριών σε χώρες της Ανατολής προκαλεί σηµαντικές αλλαγές στη ρευστότητα του παραδοσιακού χρηµατοπιστωτικού τοµέα. Στο νέο αυτό πλαίσιο γίνεται επιτακτική η ανάγκη ανάδειξης µηχανισµών αναπτυξιακής αξιοποίησης των διαθέσιµων επενδυτικών κεφαλαίων και έτσι οι χρηµατιστηριακές αγορές στρέφονται πιο έντονα προς την εκπλήρωση του ρόλου τους σαν µηχανισµοί άντλησης κεφαλαίων.

Τρεις ευκαιρίες για την ελληνική αγορά | tovima.gr

Η αλλαγή στην επενδυτική συµπεριφορά, σε συνδυασµό µε την επιβολή ριζικών αλλαγών στη δηµοσιονοµική διαχείριση πολλών κρατών αλλά και την ανάδειξη ανταγωνιστικών επενδυτικών ευκαιριών σε χώρες της Ανατολής προκαλεί σηµαντικές αλλαγές στη ρευστότητα του παραδοσιακού χρηµατοπιστωτικού τοµέα.

Στο νέο αυτό πλαίσιο γίνεται επιτακτική η ανάγκη ανάδειξης µηχανισµών αναπτυξιακής αξιοποίησης των διαθέσιµων επενδυτικών κεφαλαίων και έτσι οι χρηµατιστηριακές αγορές στρέφονται πιο έντονα προς την εκπλήρωση του ρόλου τους σαν µηχανισµοί άντλησης κεφαλαίων.

Το Χρηµατιστήριο Αθηνών, µέσα σε αυτό το περιβάλλον που διαµορφώνεται στη διεθνή κεφαλαιαγορά, διαθέτει τρεις σηµαντικές δυνατότητες τις οποίες θα πρέπει να καταφέρει να εκµεταλλευτεί µε θετικό τρόπο:

Πρώτον την εξωστρέφεια της αγοράς µας που εξακολουθεί να είναι έντονη, όπως αποδεικνύουν τα ποσοστά συµµετοχής των ξένων επενδυτών στην κεφαλαιοποίηση του ελληνικού Χρηµατιστηρίου που βρίσκεται κοντά στο 50%, ενώ ταυτόχρονα το δίκτυο πρόσβασης στα διεθνή επενδυτικά κεφάλαια που έχουµε σαν αγορά επέτρεψε την άντληση κεφαλαίων που φτάνουν τα 30 δισ. τα τελευταία 6 χρόνια.

∆εύτερον τη συνεχή παρουσία της χώρας στον παγκόσµιο οικονοµικό τύπο, που – έστω και µε όχι πάντα θετικό τρόπο – επιτυγχάνει τη διείσδυση της αγοράς µας στη διεθνή επενδυτική κοινότητα. Και τρίτον το πρόγραµµα αποκρατικοποιήσεων, στο οποίο επικεντρώνουν το ενδιαφέρον τους τόσο τα διεθνή επενδυτικά κεφάλαια αλλά και τα διεθνή δίκτυα διαχείρισης των κεφαλαίων αυτών. Στόχος µας θα πρέπει να είναι να αξιοποιήσουµε το ενδιαφέρον αυτό και προς τοµείς της πραγµατικής οικονοµίας όπως η Εκµετάλλευση Ακινήτων, η Ναυτιλία, ο Τουρισµός, οι Ανανεώσιµες Πηγές Ενέργειας, η ∆ιαχείριση των Αποβλήτων, αλλά και τα Μεταποιηµένα Αγροτικά Προϊόντα. Οι αξιόλογες προτάσεις στους τοµείς αυτούς εφόσον ακολουθούν τους κανόνες και τα πρότυπα που έχουν επιβληθεί στις κεφαλαιαγορές παγκοσµίως µπορούν να προσεγγίσουν άνετα επενδυτικά κεφάλαια.

Εύχοµαι και πιστεύω ότι το 2012 θα µειωθεί η αβεβαιότητα ως προς το οικονοµικό περιβάλλον, µε την ολοκλήρωση των διαδικασιών που αφορούν στο PSI και τον προσδιορισµό των αναγκών ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, και όλοι οι συµµετέχοντες στην ελληνική χρηµατιστηριακή αγορά θα µπορέσουν να αξιοποιήσουν όλες τις παραπάνω δυνατότητες.

Ο κ. Σ. Λαζαρίδης είναι πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Αθηνών και διευθύνων σύμβουλος της ΕΧΑΕ.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
  • Ο γρίφος της Μποτσουάνα Οι αγορές είναι προεξοφλητικοί μηχανισμοί, στην περίπτωση της νέας μετάλλαξης , προεξόφλησαν ξανά το χειρότερο, δηλαδή νέους περιορισμούς στις... ΒΗΜΑτοδότης |
Σίβυλλα
Helios Kiosk