Το Επταήμερο του Διόδωρου

Επιτέλους, το 2012 είναι εδώ, µας βρίσκει γεµάτους δύναµη να αναµετρηθούµε µε τα απαισιόδοξα προγνωστικά που µας φόρτωνε συνεχώς το 2011, αυτή η φρικτή, κοµπλεξική χρονιά που φοβάται ότι θα µείνει µόνη στην καταστροφική µοναξιά της. Θέλει παρέα, θέλει µαζί της και το ’12 και το ’13 – αλλά δεν θα της κάνουµε τη χάρη. * Εντάξει, το ευρώ είναι κάτω από 1,30 δολάρια, οι ευρωπαϊκές χώρες δανείζονται µε τσουχτερά επιτόκια, οι µετοχές στο ελληνικό χρηµατιστήριο έχασαν µέσα σε µία χρονιά περισσότερο από 50% της αξίας τους – αλλά αυτές είναι κακές, δεν είναι καταστροφικές ειδήσεις.

Το Επταήμερο του Διόδωρου | tovima.gr
∆εν θα πεθάνουµε ποτέ…


Θα είναι δύσκολο και προκλητικό το 2012

Επιτέλους, το 2012 είναι εδώ, µας βρίσκει γεµάτους δύναµη να αναµετρηθούµε µε τα απαισιόδοξα προγνωστικά που µας φόρτωνε συνεχώς το 2011, αυτή η φρικτή, κοµπλεξική χρονιά που φοβάται ότι θα µείνει µόνη στην καταστροφική µοναξιά της. Θέλει παρέα, θέλει µαζί της και το ’12 και το ’13 – αλλά δεν θα της κάνουµε τη χάρη.

* Εντάξει, το ευρώ είναι κάτω από 1,30 δολάρια, οι ευρωπαϊκές χώρες δανείζονται µε τσουχτερά επιτόκια, οι µετοχές στο ελληνικό χρηµατιστήριο έχασαν µέσα σε µία χρονιά περισσότερο από 50% της αξίας τους – αλλά αυτές είναι κακές, δεν είναι καταστροφικές ειδήσεις.

Υπάρχει, από την άλλη, η καλή είδηση ότι η συµφωνία για τη µείωση του χρέους είναι κοντά: θα έχουν µεγαλύτερες νοµικές και οικονοµικές εξασφαλίσεις οι πιστωτές, θα δώσουν σε αντάλλαγµα µικρότερο επιτόκιο, 4%-5%, και, αν τελικά το PSI ολοκληρωθεί, θα µπορεί να γίνει και η δανειακή σύµβαση µε την ΕΕ και το ∆ΝΤ, να πάρουµε τα επιπλέον 130 δισεκατοµµύρια, να βρεθούµε εκτός κινδύνου.

* Ητοι, το PSI, το φέσωµα των δανειστών µας µε 100 δισ. ευρώ, είναι το κλειδί. Αν το δεχθούν, µετά θα είναι αποκλειστικά δική µας επιλογή αν τον Μάρτιο θα υποστούµε «άτακτη χρεοκοπία», όπως προειδοποίησε ο Λουκάς Παπαδήµος στο πρωτοχρονιάτικο µήνυµά του – που φαίνεται ότι το εµπέδωσε ακόµη και ο Αντώνης Σαµαράς και άφησε τους υπουργούς του να εγκρίνουν το πολυνοµοσχέδιο στο Υπουργικό Συµβούλιο, εκεί όπου ο Παπαδήµος τόνισε: « Ακούω από διάφορες πλευρές για “κόκκινες γραµµές”. Για µένα “κόκκινη γραµµή” είναι η σωτηρία της χώρας και η διασφάλιση ενός ασφαλούς µέλλοντος για τους πολίτες της».

Με το PSI και το πολυνοµοσχέδιο στον δρόµο τους, οι Κασσάνδρες (που επικαλούνται ότι οι δυσάρεστες προφητείες τους επαληθεύονται) επιτέλους θα διαψευστούν – αφού δεν µας εξόντωσες εσύ, δεν θα πεθάνουµε ποτέ, κουφάλα 2011, αυτό είναι το σύνθηµα για το 2012.

Diminishing returns

* Φυσικά, µένει να εφαρµοστεί το πολυνοµοσχέδιο. Και θα έχει επώδυνα µέτρα. Αλλά η εφαρµογή του, όπως και του νέου µνηµονίου για τη δανειακή σύµβαση των 130 δισεκατοµµυρίων που θα υπογραφεί µε την τρόικα, θα είναι ευθύνη της επόµενης κυβέρνησης. Γνωρίζουµε, δύο χρόνια τώρα, πως ψηφίζονται νόµοι που δεν εφαρµόζονται και πάµε από το κακό στο χειρότερο. Μπορούµε να ελπίζουµε ότι κανείς δεν θα έχει πλειοψηφία µετά τις εκλογές και θα κληθεί πάλι ο Παπαδήµος να εφαρµόσει τους σωτήριους νόµους, ηµερολόγιό µου.

* Εντάξει, δεν ξεκίνησαν όλα άριστα: Πέµπτη, παραµονή των Φώτων, και οι ζυγιές των παιδιών δεν φάνηκαν να πουν τα κάλαντα. Αρκετές τα Χριστούγεννα, λιγότερες την Πρωτοχρονιά, εξαφανίστηκαν εντελώς τώρα οι παρέες – στο σπίτι µου, τουλάχιστον· στον δρόµο είδα να κυκλοφορούν δυο-τρεις. Και στην Κεντρική Αγορά, µε πίπιζες και µε νταούλια, πολύ περισσότερες. Η αλήθεια είναι πως δεν περιµένουν τις χρονιάρες µέρες εκεί: κάθε Σάββατο γνήσιες παραδοσιακές µπάντες µε γνησιότατους γύφτους παιανίζουν δηµοτικά άσµατα για να κατεβαίνουν ευκολότερα τα ούζα.

Κουράστηκαν τα παιδιά και δεν ήρθαν; Τους αρκούν όσα κέρδισαν τις δύο πρώτες φορές και δεν µπαίνουν στον κόπο για τρίτη; Ή υπέκυψαν στον νόµο των diminishing returns, µειώθηκαν τόσο τα εισοδήµατά τους µεταξύ Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς ώστε έκριναν ότι δεν άξιζε τον κόπο τρίτη προσπάθεια;

* Μάλλον το τρίτο συµβαίνει, τα πάντα βρίσκονται στη διαδικασία των µειούµενων αποδόσεων εδώ και καιρό. Ολο και µεγαλύτερες προσπάθειες κάνουν όλοι αλλά τα αποτελέσµατα δεν είναι αντάξιά τους. Απεργία πάνω στην απεργία η ΓΣΕΕ και η Α∆Ε∆Υ – περισσότερες απολύσεις πρέπει να γίνουν στο ∆ηµόσιο, να µειωθούν πρέπει οι µισθοί στον ιδιωτικό τοµέα. Αντίσταση κρατούσαν οι υπουργοί στο µνηµόνιο, σκληρότερα µέτρα έρχονταν µε το επόµενο. Ενα, δύο, πολλά Ζάππεια µέγαρα υποσχόταν ο Αντώνης Σαµαράς, καλύβα του Καραγκιόζη κατάντησε η πολιτική του. Μάζευε δίπλα του κηπουρούς και άµισθους συµβούλους ο Γιώργος Παπανδρέου, ο αδελφός του Νίκος έµεινε να τον υποστηρίζει. Επαιζε τον κεντρώο ο Γιώργος Καρατζαφέρης, µια που ο Σαµαράς εισέβαλε µε ορµή στα ακροδεξιά αµπέλια του, τα ποσοστά του µειώθηκαν.

Αποδοτικές επενδύσεις

Αλλά αυτά είναι φαινόµενα του 2011 και το γεγονός πως δεν ήρθαν να µου πουν τα κάλαντα είναι κατάλοιπο του κακορίζικου χρόνου που έφυγε – όλα το 2012 θα είναι καλύτερα, για όλους. Εννοώ, θα έχουµε ελπίδες τη χρονιά που άρχισε, δεν θα περιµένουµε ακόµα χειρότερα, έστω και αν προσωρινά είναι χειρότερα τα πράγµατα – άλλωστε το είπε και αυτό ο Λουκάς Παπαδήµος, πως θα είναι δύσκολο το 2012. Mπορούµε να ελπίζουµε ότι, για παράδειγµα, το ΠΑΣΟΚ θα βρει τον δρόµο του. Φαίνεται πως ο Γιώργος Παπανδρέου συµφώνησε τελικά να αποχωρήσει, να µην επιµείνει στο να µείνει ηγέτης για να ξαναγίνει µετά από δεκαπέντε χρόνια πρωθυπουργός, όπως ο παππούς του. ∆εν ελπίζω πολλά από τους διεκδικητές της θέσης του προέδρου, χρειάζεται να αναδειχθεί νέα γενιά πολιτικών στον χώρο της Κεντροαριστεράς, της σοσιαλδηµοκρατίας, της µεταρρυθµιστικής Αριστεράς, ας µην κολλήσουµε στα ονόµατα. Για την ώρα δεν φαίνεται. Αλλά πρέπει να υπάρχει, είναι δυνατόν να µην υπάρχει;

* Μπορούµε επίσης να ελπίζουµε ότι θα αποδεχθούµε όλοι πως πρέπει να γίνουµε φτωχότεροι για να επιβιώσουµε, όπως είπε ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας Βασίλης Ράπανος – στο κάτω κάτω, όταν οι µετοχές βρίσκονται στο επίπεδο τιµών του 1990, πώς είναι δυνατόν οι µισθοί στον ιδιωτικό τοµέα να µείνουν στα σηµερινά επίπεδα; Οι συντάξεις περικόπηκαν, η ανεργία συνεχώς αυξάνεται, όσοι την έχουν γλιτώσει είναι τυχεροί, στις συγκεκριµένες συνθήκες – δεν πρέπει να καταβάλουν και αυτοί µερίδιο, να δεχθούν µειώσεις µισθών ώστε να µείνουν κερδοφόρες (ή να µειώσουν τις ζηµιές τους) κάποιες εταιρείες και να µην κάνουν και άλλες απολύσεις; ∆εν θα πρέπει οι δικηγόροι, γιατροί, µηχανικοί, µεταφορείς και λοιποί ελεύθεροι επαγγελµατίες να δεχθούν µείωση των προνοµίων τους, επαγγελµατικών και φορολογικών;

Βεβαίως, όσοι διορίστηκαν ρουσφετολογικά στο ∆ηµόσιο, κατά κανόνα µε συµβάσεις ιδιωτικού δικαίου και µε παράκαµψη του ΑΣΕΠ, πολύ δύσκολα θα δεχθούν να µείνουν άνεργοι. Αλλά για κάθε έναν που δεν απολύεται από το ∆ηµόσιο, για να πληρώνονται οι µισθοί του απαιτούνται νέοι φόροι, ήτοι περικοπές µισθών ή απολύσεις στον ιδιωτικό τοµέα. Είναι σωστό αυτό;

∆εν είναι για να κλαίµε, δεν είναι για αγώνες οπισθοφυλακών, δεν είναι για diminishing returns – είναι καιρός για επενδύσεις που θα αποδίδουν το 2012, ηµερολόγιό µου.

Μικρός και αχάριστος

Και τι θα γίνει µε τη φοροδιαφυγή, τη φοροκλοπή, την απληστία των πλουσίων, την αυθαιρεσία των πολιτικών; Είµαι αισιόδοξος: µε δεδοµένο ότι λεφτά δεν υπάρχουν και κανείς δεν µπορεί να υποσχεθεί παροχές, το µόνο που µπορούν να υποσχεθούν τα κόµµατα στους ψηφοφόρους είναι καταπολέµηση αυτών των φαινοµένων. Και επειδή η πολιτική κατάσταση θα είναι ασταθής, λίγο-πολύ θα υποχρεωθούν να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους. Αλλιώς έχουν µπροστά τους ηµέρες δύσκολες οι πολιτικοί, πολύ δύσκολες – και η χώρα µαζί τους.

* Είναι και τα µέντια: η «Ελευθεροτυπία» έκλεισε, 800 άνθρωποι άνεργοι, δεκάδες φωνές δηµοσιογράφων θα σιγήσουν. Το Αλτερ έχει κλείσει ουσιαστικά, οι Γερµανοί της RTL αποχώρησαν από τον Αλφα, ο «Κόσµος του Επενδυτή» κλείνει, η «Εξέδρα των Σπορ» οµοίως – και είµαστε ακόµα στην αρχή. Η «Ελευθεροτυπία» ήταν αντιµνηµονιακή, «Το Βήµα» έδωσε αγώνες υπέρ της εφαρµογής του µνηµονίου, έγραφε και ξανάγραφε πως δεν υπάρχει άλλη λύση – και όµως ο Γιώργος Παπανδρέου κατηγορεί τον εκδότη του ότι η εφηµερίδα τον πολέµησε. Αιτία του πολέµου, υποστηρίζει, ότι η Εθνική Τράπεζα δεν έδωσε δάνειο 10 εκατοµµυρίων στον ∆ΟΛ. Οπως η Πειραιώς δεν έδωσε δάνειο 8 δισ. στην «Ελευθεροτυπία» και έκλεισε.

* Ευτυχώς, την Αγροτική Τράπεζα που έχει χορηγήσει αθροιστικά σε Ν∆ και ΠΑΣΟΚ περίπου 250 εκατοµµύρια δεν ήταν τόσο αχάριστος να την κατηγορήσει ο πρώην πρωθυπουργός – γιατί είναι αχαριστία να κατηγορείς αυτούς που υποστήριξαν την πολιτική σου, έστω και αν είχαν επιφυλάξεις για το πρόσωπό σου. Αλλά όταν σε ενδιαφέρει µόνο ο εαυτούλης σου δεν νιώθεις αχάριστος µε τέτοιες δηλώσεις, νιώθεις ότι εκδικείσαι. Και οι άλλοι καταλαβαίνουν πόσο µικρός είσαι.

* Από τις χιλιάδες εφηµερίδες, περιοδικά, σταθµούς, ιντερνετικά sites που υπάρχουν σήµερα, για κανένα από αυτά δεν είναι σίγουρο ότι θα επιζήσει. Τα ασφαλιστικά και επικουρικά ταµεία των ανθρώπων της ενηµέρωσης έχουν τροµερά προβλήµατα λόγω της µείωσης της διαφήµισης και των αναγνωστών. Μέντια και Ταµεία πληρώνουν αµαρτίες δεκαετιών, αµαρτίες και των ίδιων και των πολιτικών.

Το 2012 θα είναι δύσκολο, πολύ δύσκολο. Τουλάχιστον δεν θα είναι καταστροφικό, δεν θα βρεθούµε µε τη δραχµή, δεν θα γίνουµε Αργεντινή. Ετσι µου φαίνεται. Είναι η χρονιά που πρέπει οι φόβοι του 2011 να γίνουν δύναµη για αλλαγές. Και ο καθένας µας θα κριθεί από τη συνεισφορά του σε αυτόν τον στόχο, ηµερολόγιό µου.

γραμματοκιβώτιοΑν σκεφτόμαστε λογικά, πρέπει ακόμα και για λόγους στοιχειώδους διεθνιστικής αλληλεγγύης να μη δεχθούμε μείωση μισθών «για ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας». Είναι βέβαιο ότι, αν το αποδεχθούμε, την επόμενη ημέρα οι νεοφιλελεύθεροι μουτζαχεντίν θα αποβιβαστούν στην Πορτογαλία (τη μοναδική ευρωπαϊκή χώρα με μικρότερο βασικό σήμερα) με το ίδιο αίτημα («υπάρχουν άλλοι με μικρότερους μισθούς») κ.ο.κ., κ.ο.κ… Καλή χρονιά, εύχομαι υγεία και υπομονή.

Ο εκ Ξάνθης 8

***

Δυσκολεύομαι να κατανοήσω τις επιθέσεις κατά του κ. Νίκου Παπανδρέου για τη φράση του «αυτά είναι του Χαλιμά». Ή εννοεί όσα έλεγε ο αδελφός του ως πρωθυπουργός, τα οποία ήταν σίγουρα του κ. Νίκου ως… Χαλιμά της πολιτικής, ή η φράση προέρχεται από το… χάλι (μας) στο οποίο οδήγησε τη χώρα η πολιτική του. Αρα, πού είναι το λάθος;

Ο Κυθήρων Ευάγριος

***

Αγαπητέ Διόδωρε, κατ’ αρχάς χρόνια πολλά! Αν οι αρμόδιοι θεωρούν ότι θα εκτονωθεί η κοινωνική δυσαρέσκεια μόνο με τη (δίκαιη) προφυλάκιση του Εφραίμ πλανώνται οικτρά. Είναι τόσο μεγάλη η λαϊκή αγανάκτηση ώστε, αν δεν δει η κοινωνία στη φυλακή πρώην υπουργούς , ανώτερους κρατικούς λειτουργούς και επιχειρηματίες, φοβάμαι ότι θα πάρει πλέον την απονομή της δικαιοσύνης στα χέρια της, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Παντελεήμων, Μήλου

***

Διαφωνώ απολύτως και αγανακτώ με τις φιλομνημονιακές αναλύσεις σου. Θεωρώ ότι το μόνο λάθος που έκαναν οι «Αγανακτισμένοι» ήταν που πίστεψαν πως θα έστελναν στον αγύριστο τους «σωτήρες» με μούντζες. Ο δικός μου πόνος; Η εισαγωγή ήδη φορολογημένων κεφαλαίων από εργασία στο εξωτερικό θεωρείται από την Εφορία του Βενιζέλου τεκμήριο εισοδήματος… Κατά τα λοιπά, καλή χρονιά.

Αντωνάκης, @eurolab.gr

***

Γιατί οι αδούλωτοι, ελληνόψυχοι, υπερπατριώτες πανηγυρίζουν για τις «παρεμβάσεις» του Πατριάρχη της Ρωσίας και του ρωσικού Υπεξ; Επειδή είναι για τα πανηγύρια;

Δημήτριος Τσεχίας
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Μυστικά και ψέματα Οι περισσότεροι θα περάσουν τις ημέρες και νύχτες των Χριστουγέννων στην Αθήνα με παρουσίες σε διακριτικά ιδιωτικά δείπνα αλλά... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk