BHMAτοδότης

Ωρες ευθύνης στο ΠαΣΟΚ. Στις 12 Ιανουαρίου θα συνεδριάσει για τρίτη φορά µέσα σε δύο εβδοµάδες το Πολιτικό Συµβούλιο. Την πρώτη φορά ο διαλογισµός κράτησε 12 ώρες και τη δεύτερη 8, κάτι που σηµαίνει ότι σε περίοδο εθνικής κρίσης ο κ. Γ. Παπανδρέου και οι µεγαλόσχηµοι του Κινήµατος έχασαν 20 ώρες µέσα σε µία εβδοµάδα για να συζητήσουν για το φύλο των αγγέλων. Αυτό βεβαίως µπορεί να είναι καλό, αφού – αν κρίνουµε από τις επιδόσεις της τελευταίας διετίας – όσο περισσότερο παραµένουν µακριά από τα κυβερνητικά τους καθήκοντα τόσο το καλύτερο για την έκβαση των υποθέσεων που χειρίζονται.

BHMAτοδότης | tovima.gr

Ωρες ευθύνης στο ΠαΣΟΚ. Στις 12 Ιανουαρίου θα συνεδριάσει για τρίτη φορά µέσα σε δύο εβδοµάδες το Πολιτικό Συµβούλιο. Την πρώτη φορά ο διαλογισµός κράτησε 12 ώρες και τη δεύτερη 8, κάτι που σηµαίνει ότι σε περίοδο εθνικής κρίσης ο κ. Γ. Παπανδρέου και οι µεγαλόσχηµοι του Κινήµατος έχασαν 20 ώρες µέσα σε µία εβδοµάδα για να συζητήσουν για το φύλο των αγγέλων. Αυτό βεβαίως µπορεί να είναι καλό, αφού – αν κρίνουµε από τις επιδόσεις της τελευταίας διετίας – όσο περισσότερο παραµένουν µακριά από τα κυβερνητικά τους καθήκοντα τόσο το καλύτερο για την έκβαση των υποθέσεων που χειρίζονται.

***

Οι προεδρικοί θαυµαστές ενθουσιάζονται ακόµη και όταν ο κ. Παπανδρέου αποφασίζει να αναλύσει την ευρωπαϊκή και τη διεθνή πολιτική την 7η ώρα του Πολιτικού Συµβουλίου, η οποία εξελίσσεται περασµένα µεσάνυχτα. «Μόνο ο Γιώργος µπορεί να µιλήσει στους ξένους, οι δελφίνοι δεν ξέρουν ούτε λέξη αγγλικά» έλεγαν θαυµαστές του προέδρου στο καφενείο της Ιπποκράτους απαντώντας σε δηµοσιογράφους που εκτιµούσαν ότι ο κ. Παπανδρέου το παρατράβηξε. ∆εν αντιλαµβάνονταν βέβαια πως η τραγωδία του ΠΑΣΟΚ είναι ακριβώς ότι έχουν απόλυτο δίκιο.

***

Νέα σύγκρουση µεταξύ του υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Χρ. Παπουτσή και του υφυπουργού Ανάπτυξης κ. Αδ. Γεωργιάδη βρίσκεται σε εξέλιξη τις τελευταίες δεκαπέντε ηµέρες, την οποία προσπαθεί να κρατήσει µυστική ο υπουργός Επικρατείας κ. Γ. Σταυρόπουλος. Από τις 20 ∆εκεµβρίου ο κ. Παπουτσής αρνείται να υπογράψει διάταγµα για τη λειτουργία των οικονοµικών υπηρεσιών του παλαιού υπουργείου Ναυτιλίας, µε αποτέλεσµα οι υπάλληλοι να κινδυνεύουν να µείνουν απλήρωτοι τον Ιανουάριο. Γιατί δεν το υπογράφει; Μα γιατί δεν αναγνωρίζει ότι υπάρχουν ακόµη υπάλληλοι σε ένα υπουργείο που καταργήθηκε. Κι όµως, οι υπάλληλοι αυτοί είναι πάνω από 500 και µαθαίνω ότι ετοιµάζονται να περικυκλώσουν το Μαξίµου που επί δεκαπέντε ηµέρες δεν έχει απαιτήσει την υπογραφή του υπουργού.

***

Μια και µιλάµε για τον Αδωνη, έγινε και η αφορµή για άγριο καβγά µεταξύ των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ στην Κορινθία, του κ. Πάνου Μπεγλίτη και της κυρίας Κατερίνας Φαρµάκη. Ο κ. Γεωργιάδης υπέγραψε πρόσφατα την υπαγωγή του Λιµενικού Ταµείου Κορίνθου στον δήµο. Η κυρία Φαρµάκη είπε δηµόσια «µπράβο» στον υφυπουργό, επικρίνοντας παράλληλα τον πρώην υπουργό και συνάδελφό της που είχε µπλοκάρει το ζήτηµα. Εκτιµώ ότι οι σχέσεις Φαρµάκη – Μπεγλίτη θα βελτιωθούν ακόµη περισσότερο µόλις οριστεί η ηµεροµηνία των εκλογών…

***

εν µπορεί να συνέλθει ο κ. Κ. Μαρκόπουλος από τον εκνευρισµό που του προκάλεσε ο κ. ∆. Αβραµόπουλος. Κατά την πρόσφατη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραµµατείας ο υπουργός Αµυνας υποστήριξε ότι η Ν∆ πρέπει να αποφεύγει την πόλωση από τη στιγµή που συµµετέχει στην κυβέρνηση, θέση η οποία δεν βρίσκει σύµφωνο τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της Ν∆. Περαστικά.

***

Μου λένε ότι η µούσα της οµάδας των 5 αντιµνηµονιακών της Ν∆ κυρία Ελίζα Βόζεµπεργκ πρωτοστατεί σε νέα συγκέντρωση της οµάδας που θα γίνει σε λίγες ηµέρες. Αναµένω διαµαρτυρίες για την αύξηση των τιµών στις γούνες και στα Cartier.

***

Οι κακεντρεχείς έσπευσαν να λοιδορήσουν τον υπουργό Αµυνας κ. ∆. Αβραµόπουλο εξαιτίας δηλώσεως του τούρκου υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων κ. Εγκεµέν Μπαγίς αµέσως µετά το πέρας της επίσκεψής του στο Πεντάγωνο. «∆εν θα ξεχάσω την ηµέρα που αναλάβατε υπουργός Αµυνας που είπα στους φίλους µου ότι αισθάνοµαι ήδη πολύ ασφαλέστερος» είπε ούτε λίγο ούτε πολύ ο κ. Μπαγίς. Η φράση µπορεί να ακούγεται ατυχής, αλλά επιµένω ότι ο κ. Μπαγίς ήθελε να εξάρει τα φιλειρηνικά αισθήµατα του νεοφώτιστου κ. Αβραµόπουλου και όχι τις γνώσεις του για τα αµυντικά συστήµατα και τη διοίκηση του Στρατού, για τις οποίες ουδείς έχει αµφιβολίες ότι είναι µηδαµινές.

***

Αλησµόνητη θα µείνει η απειλή της κυρίας Μαριλένας Κοππά, την οποία εκτόξευσε από τη συχνότητα της Αχελώος TV: «Θα κατονοµάσουµε τα στελέχη που έγιναν πατροκτόνοι» είπε η πανεπιστηµιακός και ευρωβουλευτής. Επειδή απέφυγε να τα κατονοµάσει, θα το κάνω εγώ: εννοούσε τον κ. Ι. Ραγκούση και τον κ. Ηλ. Μόσιαλο. Ο Ηλίας όµως δεν φταίει. Παρασύρθηκε από τον Γιάννη και αποµακρύνθηκε χωρίς να επιστρέψει «µε τόκο» στον Γιώργο όσα εκείνος του έδωσε, όπως έπραξε – κατά δήλωσή του – ο νυν αναπληρωτής υπουργός Αµυνας.

***

Αντίθετες θέσεις στο θέµα του… τόκου έχουν οι κκ. Ευ. Βενιζέλος και Ι. Ραγκούσης. Θυµίζω ότι ο πρώτος όταν ανέλαβε τον Ιούνιο το υπουργείο Οικονοµικών επικαλέστηκε στη Βουλή ανύπαρκτο ποιητή για να πει πως αποδέχθηκε την ηλεκτρική καρέκλα γιατί «δεν έβαλε τα ταλέντα του στον τόκο», ενώ ο κ. Ραγκούσης σε µια κρίση µετριοφροσύνης δήλωσε πρόσφατα ότι «επέστρεψε µε τόκο» αυτά που του έδωσε ο Γιώργος. Κάποιοι εκτιµούν πάντως ότι τα ταλέντα των δύο σοσιαλιστών είναι συνδεδεµένα µε την τύχη των ελληνικών οµολόγων, αφού συγκλίνουν στην κατηγορία junk.

***

Είναι τέτοιο το µένος ορισµένων παπανδρεϊκών κατά του κ. Ι. Ραγκούση που διαδίδουν ότι κρύβει τέσσερα χρόνια από την ηλικία του! Σύµφωνα µε την εκδοχή αυτή ο κ. Ραγκούσης έχει γεννηθεί το 1961 και όχι το 1965, όπως δηλώνει. Γιατί όχι και το 1941; Πάντως ο κ. Παπανδρέου είναι έτοιµος να βάλει πιπέρι στις γλώσσες των ασεβών, αφού, όπως µαθαίνω, ο πρώην δήµαρχος Πάρου δείχνει τάση µεταµέλειας. Επιδιώκει να επιστρέψει κοντά στον πρόεδρο για να τον διασώσει από τον εαυτό του και πολλοί – που ισχυρίζονται πως «βλέπουν email»… – δηλώνουν βέβαιοι ότι δεν θα αργήσει να τα καταφέρει. Κάπως έτσι ο πρόεδρος θα συνεχίσει να απολαµβάνει τους… «τόκους».

***

Ακυρωµένοι και γελοιοποιηµένοι εµφανίζονται οι περισσότεροι δελφίνοι του ΠΑΣΟΚ, αφού το µόνο που έχουν πετύχει είναι να παρακαλούν έναν ηττηµένο από την κοινωνία (αλλά µετρ των µηχανισµών…) πρόεδρο να τους αδειάσει τη γωνιά. Υπάρχει όµως και µια εξαίρεση στο κόµµα όπου όλοι φαντάζονται τον εαυτό τους αρχηγό: ο κ. Κ. Καρτάλης. Μου λένε ότι ο βουλευτής Μαγνησίας είναι «δελφίνος στην ντουλάπα», κάτι που σηµαίνει ότι είναι ο µόνος που δεν θα παραδεχθεί ποτέ και σε κανέναν πως έχει δει τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ στον καθρέφτη και ήταν απλώς θαυµάσιος…

***

Πρώτος στο στριπτίζ ο καθηγητής κ. Γ. Ζανιάς. Ο επικεφαλής του Συµβουλίου Οικονοµικών Εµπειρογνωµόνων του υπουργείου Οικονοµικών (ΣΟΕ) πρόκειται να πρωτοστατήσει κατά τη διάρκεια των προσεχών 9½ εβδοµάδων στην κρίσιµη επιχείρηση αναδιάρθρωσης του δηµόσιου χρέους και στη διαµόρφωση της νέας δανειακής σύµβασης. Στόχος του να γδυθεί ο έλληνας εργαζόµενος όσο γίνεται λιγότερο για να λάβει η Ελλάδα όσο γίνεται περισσότερα.

***

Την περασµένη εβδοµάδα έγραψα ότι ο κ. Κ. Χατζηδάκης συγκεντρώνει πιθανότητες να αναλάβει το υπουργείο Οικονοµικών σε περίπτωση νίκης του κ. Αντ. Σαµαρά. Συνοµιλητής µου αντιτείνει ότι ο εκλεκτός θα είναι ο προεδρικός γκουρού κ. Χρ. Λαζαρίδης, ο οποίος, αν οι περιστάσεις το απαιτήσουν, δεν θα έχει ιδιαίτερα… νοµισµατικά ταµπού. Παρ’ όλα αυτά επιµένω ότι θα επικρατήσει η σύνεση και ο κ. Λαζαρίδης θα περιοριστεί στον ρόλο ενός υπουργού Επικρατείας κατά το ζηλευτό πρότυπο του κ. Χ. Παµπούκη.

***

Με την ευκαιρία πρέπει να πω ότι ο κ. Παµπούκης έχει αποκαταστήσει την επαφή του µε τον κ. Παπανδρέου. Εύχοµαι καλή επιτυχία στον Χάρη και άµεση «πρόσληψη» και του κ. Ραγκούση στον νέο κλειστό κύκλο του Γιώργου, για να συµπληρωθεί το ντουέτο των επιτυχιών. Και ελπίζω να µη δικαιωθούν οι άσπονδοι φίλοι του κ. Παµπούκη που στοιχηµατίζουν ότι θα ισχύσει η παράδοση που θέλει τις συµβουλές του να αξιοποιούνται µε τέτοιον τρόπο ώστε να οδηγούν στο αντίθετο αποτέλεσµα από το επιδιωκόµενο.

***

Μου λένε ότι στις συνοµιλίες µε την τρόικα ο κ. Λουκάς Παπαδήµος θα επικαλεστεί το γεγονός ότι υπάρχουν σοβαρά στοιχεία για την ύπαρξη κοιτασµάτων υδρογονανθράκων που µπορούν να συµβάλουν σε ένα µεγάλο αναπτυξιακό άλµα. Τα κοιτάσµατα έχουν και γεωπολιτική διάσταση αφού πολλοί υποστηρίζουν ότι η Ευρώπη και οι ΗΠΑ αποκλείεται να εγκαταλείψουν εύκολα µια χώρα που πρόκειται να έχει ισχυρή θέση στον νέο ενεργειακό χάρτη. Ωστόσο µπορεί οι δανειστές να απαιτήσουν τη µεταφορά της κυριότητας των κοιτασµάτων στο Ταµείο ∆ηµόσιας Περιουσίας, κάτι που πολλοί προεξοφλούν ότι θα γίνει µόλις τα ευρήµατα επιβεβαιωθούν. Κατά συνέπεια, η χώρα δεν αποκλείεται να επιστρέψει γρήγορα σε εποχή χλιδής ακόµα πιο προκλητική από εκείνη που δηµιούργησε η φούσκα του Χρηµατιστηρίου το 1999, αφού η εύρεση υδρογονανθράκων είναι βέβαιον ότι θα εκτοξεύσει τις προσδοκίες (όπως γίνεται τώρα στην Κύπρο). Οι µνηστήρες όµως πολλαπλασιάζονται. Πληροφοριοδότης µου επιµένει ότι υπήρξε απόρρητο ρωσικό αίτηµα για συµµετοχή της Μόσχας στις έρευνες για αέριο στη Νότια Κρήτη και ότι το αίτηµα αυτό απορρίφθηκε από την ελληνική κυβέρνηση. Προφανώς γι’ αυτόν τον λόγο οι Ρώσοι φέρεται ότι έχουν εγείρει ενστάσεις στο διοικητικό συµβούλιο του ∆ΝΤ ισχυριζόµενοι ότι η µεταχείριση της Ελλάδας από το Ταµείο είναι δήθεν πολύ γενναιόδωρη…
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk