Αναζήτηση ιδεολογίας

«Τα Νέα» έχουν ανοίξει «Διάλογο για το ΠΑΣΟΚ και την Κεντροαριστερά». Εχουν καταθέσει τις απόψεις τους δεκάδες στελέχη, υπουργοί, βουλευτές και οπαδοί. Παράλληλα µε την αγωνία για το µέλλον του Κινήµατος, που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου µετά τη δικτατορία, όσοι µετείχαν ως σήµερα στον Διάλογο προσέφεραν ενδιαφέρουσες προτάσεις, οι οποίες προσφέρονται στη νέα ηγεσία για αξιολόγηση και αξιοποίηση. Πριν από την αναζήτηση και τη διαµόρφωση της νέας κεντροαριστερής ιδεολογίας θα πρέπει να αντιµετωπισθούν και να επιλυθούν τρία βασικά θεσµικά προβλήµατα, τα οποία συνδέονται µε την κρίση όχι µόνο του ΠΑΣΟΚ.

Αναζήτηση  ιδεολογίας | tovima.gr

«Τα Νέα» έχουν ανοίξει «Διάλογο για το ΠΑΣΟΚ και την Κεντροαριστερά». Εχουν καταθέσει τις απόψεις τους δεκάδες στελέχη, υπουργοί, βουλευτές και οπαδοί. Παράλληλα µε την αγωνία για το µέλλον του Κινήµατος, που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου µετά τη δικτατορία, όσοι µετείχαν ως σήµερα στον Διάλογο προσέφεραν ενδιαφέρουσες προτάσεις, οι οποίες προσφέρονται στη νέα ηγεσία για αξιολόγηση και αξιοποίηση.

Πριν από την αναζήτηση και τη διαµόρφωση της νέας κεντροαριστερής ιδεολογίας θα πρέπει να αντιµετωπισθούν και να επιλυθούν τρία βασικά θεσµικά προβλήµατα, τα οποία συνδέονται µε την κρίση όχι µόνο του ΠΑΣΟΚ.

Το πρώτο πρόβληµα είναι η δηµοκρατική συγκρότηση και λειτουργία του κόµµατος. Ηλθε η ώρα να γραφεί το τέλος των αρχηγικών κοµµάτων. Αλλωστε µε τον Κωνσταντίνο Καραµανλή, τον θείο, και τον Ανδρέα Παπανδρέου έκλεισε ο κύκλος των Ηγετών.

Η σηµερινή κυβέρνηση συνεργασίας οφείλεται σε πρωτοβουλίες βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δηµοκρατίας. Οι ηγεσίες, εγκλωβισµένες στον στενό κύκλο συµβούλων και συγγενών, είχαν προτάξει το προσωπικό πολιτικό συµφέρον έναντι του πατριωτικού καθήκοντος.

Η ευρύτατη αποδοχή από τους πολίτες της κυβέρνησης Παπαδήµου απέδειξε ότι η «απροθυµία» συνεργασίας των ηγεσιών των δύο κοµµάτων ήταν αντίθετη µε τη βούληση της πλειοψηφίας των οπαδών των κοµµάτων και της πλειοψηφίας της κοινής γνώµης.

Αν ο κ. Παπανδρέου είχε συζητήσει την ιδέα του για το δηµοψήφισµα στο Υπουργικό Συµβούλιο θα είχε αποφευχθεί η γνωστή περιπέτεια, η οποία έπληξε το κύρος της χώρας και βάθυνε την κρίση στο ΠΑΣΟΚ.

Δεύτερο πρόβληµα η οριστική απεµπόληση της πελατειακής «ιδεολογίας», η οποία εκτρέφει µια κοινωνία χωρίς αρχές και αναδεικνύει πολιτικούς µε µόνα προσόντα τον λαϊκισµό, τις αίολες υποσχέσεις και τα ρουσφέτια. Να κλείσουν όλα τα παράθυρα του νόµου του αείµνηστου Πεπονή και να ψηφισθεί ένας νόµος που να προβλέπει ποινική και αστική ευθύνη για οιονδήποτε διορισµό εκτός ΑΣΕΠ. Οι προτάσεις για διορισµούς στο Δηµόσιο και στους δήµους να εγκρίνονται από διακοµµατική επιτροπή της Βουλής. Και η επιλογή να γίνεται αποκλειστικά από το ΑΣΕΠ.

Τρίτο πρόβληµα η απεξάρτηση των υποψηφίων βουλευτών από το χρήµα και από τα ΜΜΕ και κυρίως τα τηλεοπτικά. Δεν είναι σπάνιες, δυστυχώς, οι εικόνες πολιτικών να υφίστανται, χωρίς αντίδραση, τον ευτελισµό επί της οθόνης για να έχουν κάποια λεπτά τηλεοπτικής παρουσίας. Στις µεγάλες εκλογικές περιφέρειες αν οι υποψήφιοι δεν έχουν άφθονο χρήµα και την υποστήριξη των καναλιών δεν θα βρουν στην κάλπη ούτε την ψήφο τους. Είναι ένας µονόδροµος που οδηγεί σε εξαρτήσεις και δεσµεύσεις.

Οι δύο µεγάλες εκλογικές περιφέρειες της Αθήνας είναι η δεξαµενή στην οποία αυτοβαπτίζονται οι επίδοξοι ηγέτες! Ο ένας µετά τον άλλον εγκαταλείπουν την επαρχία και µεταναστεύουν στην πρωτεύουσα, όπου οι σταυροί µετρούνται σε δεκάδες χιλιάδες.

Μόνο µε ριζική αλλαγή του εκλογικού νόµου και κατάτµηση των µεγάλων εκλογικών περιφερειών θα ανοίξει ο δρόµος για την απεξάρτηση των υποψηφίων από το χρήµα και τα ΜΜΕ και την ανανέωση του πολιτικού προσωπικού.

Εχω και στο παρελθόν υποστηρίξει ότι µόνο το µονοεδρικό εκλογικό σύστηµα θα ανανεώσει και θα εξυγιάνει το κοµµατικό κατεστηµένο.

Ο υποψήφιος δεν θα κρίνεται από τις τηλεοπτικές εµφανίσεις του και την πλούσια προεκλογική εκστρατεία. Θα έρχεται πρόσωπο µε πρόσωπο µε όλους, σχεδόν, τους πολίτες και η τελική κρίση του εκλογέα θα είναι προσωπική και όχι υποβολιµαία.

Αυτά είναι τα προβλήµατα που πρέπει να αντιµετωπισθούν πριν από ιδεολογικά µανιφέστα ή νέα «συµβόλαια µε τον λαό», τα οποία πέρασαν στα αζήτητα της Ιστορίας. Αυτά είναι τα αίτια της κρίσης του κοµµατικού συστήµατος.

gromaios@otenet.gr
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk