Υπό πίεση οι τιμές των εμπορευμάτων

Με δεδοµένο το ενδεχόµενο µιας ενδυνάµωσης του δολαρίου, οι τιµές των εµπορευµάτων και των πρώτων υλών, αλλά και των πολύτιµων µέταλλων που χρησιµεύουν ως µέσα αποθήκευσης αξίας, ίσως βρεθούν υπό πίεση, εκτιµά η Μονάδα Οικονοµικής Ανάλυσης και Αγορών της Τράπεζας Πειραιώς. Τα κυκλικά µέταλλα είναι εκτεθειµένα στην αβεβαιότητα για την παγκόσµια ανάκαµψη και την ενδυνάµωση του δολαρίου. Το ίδιο και η τιµή του πετρελαίου, η οποία όµως βρίσκει στήριξη από δύο σηµαντικούς παράγοντες: τη συνεχιζόµενη υστέρηση της προσφοράς σε σχέση µε τη ζήτηση αλλά και τις γεωπολιτικές εξελίξεις σε σχέση µε το Ιράν.

Με δεδοµένο το ενδεχόµενο µιας ενδυνάµωσης του δολαρίου, οι τιµές των εµπορευµάτων και των πρώτων υλών, αλλά και των πολύτιµων µέταλλων που χρησιµεύουν ως µέσα αποθήκευσης αξίας, ίσως βρεθούν υπό πίεση, εκτιµά η Μονάδα Οικονοµικής Ανάλυσης και Αγορών της Τράπεζας Πειραιώς.

Τα κυκλικά µέταλλα είναι εκτεθειµένα στην αβεβαιότητα για την παγκόσµια ανάκαµψη και την ενδυνάµωση του δολαρίου. Το ίδιο και η τιµή του πετρελαίου, η οποία όµως βρίσκει στήριξη από δύο σηµαντικούς παράγοντες: τη συνεχιζόµενη υστέρηση της προσφοράς σε σχέση µε τη ζήτηση αλλά και τις γεωπολιτικές εξελίξεις σε σχέση µε το Ιράν.

Από την πλευρά της, η ING υποστηρίζει πάντως ότι η κυρίαρχη εκδοχή για τα εµπορεύµατα παραµένει θετική, καθώς η παγκόσµια βιοµηχανική παραγωγή – παρά την καθοδική τροχιά της – βελτιώνεται, µε την Ιαπωνία να ανακάµπτει, τα µακροχρόνια επιτόκια στις ανεπτυγµένες οικονοµίες να είναι περιορισµένα και τη λήξη της περιόδου άσκησης περιοριστικής νοµισµατικής πολιτικής στην Κίνα να λαµβάνει χώρα. Μια γενικότερη θεώρηση των εµπορευµάτων υποδεικνύει ότι δοµικές αλλαγές παρέχουν σηµαντική στήριξη σε αυτά.

Πρώτον, οι αναδυόµενες αγορές και ειδικά η Κίνα αποκτούν ολοένα και πιο κυρίαρχο ρόλο στις αγορές. Η Κίνα µπορεί να αποτελέσει ένα αντίβαρο στην οικονοµική επιβράδυνση στις ανεπτυγµένες χώρες. Αυτό ενδέχεται να είναι θετικό για τα εµπορεύµατα, έστω και αν η οικονοµική µεγέθυνση στην Κίνα υποχωρήσει περαιτέρω και δεν σηµειωθεί κάθετη κάµψη (hard landing).

∆εύτερον, η προσφορά πρώτων υλών είναι σαφώς περιορισµένη, λόγω της έλλειψης επενδύσεων σε παραγωγικές υποδοµές, γεωπολιτικών κινδύνων, µείωσης των πηγών, καιρικών συνθηκών και ανατίµησης των νοµισµάτων χωρών-παραγωγών πρώτων υλών. Το οριακό κόστος παραγωγής πρώτων υλών έχει αυξηθεί, προκαλώντας υψηλότερο επίπεδο τιµών για τις πρώτες ύλες. Οσο η ζήτηση για πρώτες ύλες αυξάνεται και η προσφορά παραµένει περιορισµένη οι πρώτες ύλες γενικότερα θα υποστηρίζονται από τα θεµελιώδη στοιχεία.

Σε σχέση µε τις υπόλοιπες πρώτες ύλες, γεωπολιτικοί παράγοντες αλλά και οι προσδοκίες για εµφάνιση του φαινοµένου La Ninia (η θερµοκρασία της επιφάνειας της θάλασσας σε όλον τον Ισηµερινό Ανατολικό Κεντρικό Ειρηνικό Ωκεανό είναι χαµηλότερη από το κανονικό κατά 3-5 βαθµούς Κελσίου) που θα προκαλέσει καιρικά φαινόµενα τα οποία αναµένεται να πλήξουν την προσφορά αγροτικών προϊόντων.

Ο Jim Rogers, ο δισεκατοµµυριούχος επενδυτής και πρώην συνεργάτης του George Soros, µιλώντας στο αµερικανικό δίκτυο CNBC ανέφερε: «Αν αγόραζα ένα πράγµα, αυτό θα ήταν αγροτικά προϊόντα. Μελλοντικά θα έχουµε τεράστιες ελλείψεις στα πάντα – των γεωργικών προϊόντων συµπεριλαµβανοµένων – και πιστεύω ότι η γεωργία θα είναι αποδοτική τα επόµενα 10-20 χρόνια» είπε.

Μια άλλη παράµετρος που επηρεάζει τα εµπορεύµατα αφορά τη φυγή κεφαλαίων από την ευρωζώνη την ώρα που ο δανεισµός σε δολάρια των ευρωπαϊκών τραπεζών έγινε δυσχερής. Καθώς η ικανότητά τους να έχουν πρόσβαση σε δολάρια έγινε δυσκολότερη, το ίδιο συνέβη και µε την ικανότητά τους να δανείζουν δολάρια.

Η διαπραγµάτευση των εµπορευµάτων – από το ασήµι ως τον καφέ – ωστόσο γίνεται σε δολάρια, οπότε όλοι χρησιµοποιούν το αµερικανικό νόµισµα ως βασική ισοτιµία. Οι παραγωγοί, οι µεταποιητές, οι καταναλωτές χρησιµοποιούν δολάρια. Αυτό κάνουν και οι οίκοι διαπραγµάτευσης, οι εταιρείες δηλαδή που στέκονται ανάµεσα στον παραγωγό και στον καταναλωτή, βοηθώντας τη χρηµατοδότηση των πρώτων υλών ανά τον κόσµο.

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες άρχισαν να µη µετακυλίουν τα δάνεια και οι εταιρείες trading µάλλον πουλούσαν παρά αγόραζαν. Συνέπεια όλων αυτών ήταν οι τιµές των εµπορευµάτων να διορθώσουν σηµαντικά.

Συν και πλην

Αν και από τη μία πλευρά η κρίση στη Μέση Ανατολή θα μπορούσε να στείλει τις τιμές του πετρελαίου στα ύψη, από την άλλη πλευρά η επέκταση της κρίσης της ευρωζώνης σε συνδυασμό με το ενδεχόμενο μεγαλύτερης του αναμενομένου ύφεσης θα μπορούσε να προκαλέσει κατάρρευση των τιμών του «μαύρου χρυσού».

Ετσι με βάση και τις θέσεις των επενδυτών στα παράγωγα δεν αποκλείονται σημαντικές διακυμάνσεις των τιμών. Το επιχείρημα στήριξης του αργού που προβάλλεται από πολλούς αναλυτές που βλέπουν τη μέση τιμή του πάνω από τα 100 δολ. /βαρέλι το 2012 είναι ο συνδυασμός χαμηλών ποθεμάτων και επέκτασης της χαλαρής νομισματικής πολιτικής.

Η τιμή του πετρελαίου αναμένεται να λάβει στήριξη λόγω της μείωσης των αποθεμάτων, της ζήτησης από την Κίνα και της πιθανότητας πολιτικής αναταραχής στη Μέση Ανατολή, εκτίμησε πάντως η BofA Merrill Lynch.

Αυτό που συμβάλλει στη διατήρηση της τιμής του πετρελαίου είναι η παροχή ρευστότητας από τις κεντρικές τράπεζες παγκοσμίως. «Οσο η οικονομία επιδεινώνεται όσο θα επηρεαστούν αρνητικά οι τιμές. Παρ’ όλα αυτά οι τιμές θα παραμείνουν σε σχετικά υψηλά επίπεδα.


ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk