Πώς θα κινηθεί το Χρηματιστήριο Αθηνών το 2012

Ενώ οι αγορές µετοχών διεθνώς θα είναι όµηροι των πολιτικών αποφάσεων και είναι πιθανό να ταλαντευθούν µεταξύ ελπίδας και απελπισίας, το Χρηµατιστήριο της Αθήνας σύµφωνα µε παράγοντες της αγοράς θα βρεθεί το 2012 αντιµέτωπο µε άλλον έναν χρόνο υψηλών διακυµάνσεων. Στις αρχές του έτους ο τραπεζικός τοµέας, κλάδος-ατµοµηχανή για την απόδοση του ελληνικού Χρηµατιστηρίου, θα αντιµετωπίσει δύο βασικές προκλήσεις: τη διαγραφή (PSI+) µέρους των ελληνικών οµολόγων από το χαρτοφυλάκιό του και τα αποτελέσµατα της BlackRock κυρίως για το χαρτοφυλάκιο των δανείων και τη βεβαιότητα του αυξηµένου ποσοστού των ληξιπρόθεσµων δανείων.

Ενώ οι αγορές µετοχών διεθνώς θα είναι όµηροι των πολιτικών αποφάσεων και είναι πιθανό να ταλαντευθούν µεταξύ ελπίδας και απελπισίας, το Χρηµατιστήριο της Αθήνας σύµφωνα µε παράγοντες της αγοράς θα βρεθεί το 2012 αντιµέτωπο µε άλλον έναν χρόνο υψηλών διακυµάνσεων.

Στις αρχές του έτους ο τραπεζικός τοµέας, κλάδος-ατµοµηχανή για την απόδοση του ελληνικού Χρηµατιστηρίου, θα αντιµετωπίσει δύο βασικές προκλήσεις: τη διαγραφή (PSI+) µέρους των ελληνικών οµολόγων από το χαρτοφυλάκιό του και τα αποτελέσµατα της BlackRock κυρίως για το χαρτοφυλάκιο των δανείων και τη βεβαιότητα του αυξηµένου ποσοστού των ληξιπρόθεσµων δανείων. Συνέπεια αυτών θα είναι οι αυξήσεις µετοχικού κεφαλαίου µε πιθανή κρατικοποίηση ενός µεγάλου ποσοστού του ελληνικού τραπεζικού συστήµατος, εκτιµά ο κ. Γιώργος Κοφινάκος, διευθύνων σύµβουλος της Enolia Premium Caπta, θεωρώντας ότι η επίδραση όλων των παραπάνω στοιχείων στη συµπεριφορά των τραπεζικών µετοχών θα είναι καθοδική, συµπαρασύροντας το σύνολο της αγοράς.

Παρ’ όλα αυτά µια τοποθέτηση σε επιλεγµένες µετοχές υψηλού µερίσµατος και εξαγωγικής κατεύθυνσης θα πρέπει να είναι µέρος του χαρτοφυλακίου ενός προσεκτικού επενδυτή, αναφέρει, θεωρώντας ότι για να βελτιωθεί το ελληνικό επενδυτικό περιβάλλον θα πρέπει επιτέλους να σταµατήσει η αναβλητικότητα των ιθυνόντων που «καταργεί κυβερνήσεις και διαλύει επιχειρήσεις».

Οπως εκτιµά ο κ. ∆. Σκαπινάκης , διευθυντής Επενδυτικής Στρατηγικής και ∆ικτύου Private Banking της Marfin Egnatia Bank, εντός του 2012 θα µπορούσαν να δηµιουργηθούν οι συνθήκες διαφοροποίησης της ελληνικής αγοράς ως προς τις διεθνείς, έστω και για µερικές εβδοµάδες ή µήνες, πιθανώς µε καταλύτη το πέρας των ανακεφαλαιοποιήσεων ή µια διαφαινόµενη βελτίωση στα δηµοσιονοµικά.

«Η διαφοροποίηση αυτή όµως που θα µπορούσε να οδηγήσει τον γενικό δείκτη πέριξ των 1.000 µονάδων» θα είναι, όπως εκτιµά, προσωρινή, «δεδοµένου ότι ούτε τα διαρθρωτικά προβλήµατα της οικονοµίας θα λυθούν εντός του έτους ούτε και οι διεθνείς αγορές θα διανύουν την καλύτερη περίοδό τους». Ο κ. Μάνος Γιακουµής, διευθυντής Ανάλυσης της Euroxx Χρηµατιστηριακής, παρατηρεί ότι στον απόηχο αυτής της κρίσης οι µακροπρόθεσµες προβλέψεις και εκτιµήσεις έχουν χάσει το νόηµά τους και η αγορά έχει πλέον µόνο βραχυπρόθεσµη ορατότητα. «Οπως έχει δείξει το πρόσφατο παρελθόν, το έλλειµµα πολιτικής ηγεσίας παραµένει µεγάλο και καθώς η διαχείριση της παρούσας κρίσης απαιτεί κυρίως πολιτικές παρεµβάσεις εκτιµούµε ότι οι κινήσεις που θα γίνουν στο πρώτο εξάµηνο του νέου χρόνου θα επηρεάσουν το πολιτικοοικονοµικό τοπίο της Ευρώπης τα επόµενα χρόνια και θα διαµορφώσουν µια νέα εικόνα – ελπίζουµε πιο επαρκή και αποδοτική – της διακυβέρνησης της ευρωζώνης, ίσως τελείως διαφορετική από την τωρινή» αναφέρει ο κ. Γιακουµής.

Οι τράπεζες, σηµειώνει ο ίδιος, οι οποίες πριν από µερικά χρόνια αποτελούσαν την ατµοµηχανή του Χρηµατιστηρίου, απαξιώθηκαν πλήρως, χάνοντας πάνω από το 80% της αξίας τους κατά τη διάρκεια του 2011, όχι γιατί έκαναν λάθος επιλογές, αλλά κυρίως γιατί έχουν στην κατοχή τους ελληνικά οµόλογα, ενώ πλήττονται σηµαντικά και από τη βαθιά ύφεση στην οποία έχει εισέλθει η χώρα. Οι πρώτοι µήνες του νέου χρόνου θα είναι ιδιαίτερα καθοριστικοί για την προοπτική τους το 2012, καθώς στο τέλος Φεβρουαρίου αναµένεται να ανακοινωθούν οι κεφαλαιακές απαιτήσεις τους από την ΤΤΕ, µετά την ολοκλήρωση του PSI και του διαγνωστικού ελέγχου της BlackRock. Αν και δεν υπάρχει κάποια ασφαλής εκτίµηση για το ύψος των επιπλέον κεφαλαίων που θα απαιτηθούν, είναι σίγουρο ότι οι κεφαλαιακές ενισχύσεις θα είναι σηµαντικές και θα επηρεάσουν τόσο τα θεµελιώδη µεγέθη τους όσο και τη µετοχική πορεία τους.

Η ολοκλήρωση των συζητήσεων και της υλοποίησης του PSI, παράλληλα µε την έγκριση της νέας δανειακής σύµβασης, σηµατοδοτεί θεωρητικά το τέλος της παρούσας κυβέρνησης συνεργασίας, αναφέρει, παρατηρώντας ότι το νέο πολιτικό τοπίο που θα διαµορφωθεί, οι επιλογές και πολιτικές της νέας κυβέρνησης, καθώς και το βάθος της ύφεσης το 2012 και η προοπτική ανάκαµψης το 2013, θα επηρεάσουν την πορεία της αγοράς σε όλη τη διάρκεια της νέας χρονιάς.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk