«Ψήνεται» η έκθεση της BlackRock για τις τράπεζες

Συγκρατηµένη αισιοδοξία επικρατεί στα διοικητικά επιτελεία µεγάλων τραπεζών για το µέγεθος των επιπτώσεων της διαγνωστικής µελέτης της BlackRock στα δανειακά τους χαρτοφυλάκια, λίγες ώρες πριν από την παράδοσή της στην Τράπεζα της Ελλάδος. Συγκεκριµένα, υπάρχουν ενδείξεις ότι οι ζηµιές από τις επιπλέον προβλέψεις που θα αναγκαστούν να διενεργήσουν τα εγχώρια πιστωτικά ιδρύµατα για τις επισφαλείς χορηγήσεις τους δεν θα ξεπεράσουν τα 15 δισ. ευρώ, ποσό που θεωρείται διαχειρίσιµο.

Συγκρατηµένη αισιοδοξία επικρατεί στα διοικητικά επιτελεία µεγάλων τραπεζών για το µέγεθος των επιπτώσεων της διαγνωστικής µελέτης της BlackRock στα δανειακά τους χαρτοφυλάκια, λίγες ώρες πριν από την παράδοσή της στην Τράπεζα της Ελλάδος. Συγκεκριµένα, υπάρχουν ενδείξεις ότι οι ζηµιές από τις επιπλέον προβλέψεις που θα αναγκαστούν να διενεργήσουν τα εγχώρια πιστωτικά ιδρύµατα για τις επισφαλείς χορηγήσεις τους δεν θα ξεπεράσουν τα 15 δισ. ευρώ, ποσό που θεωρείται διαχειρίσιµο. Από την άλλη βέβαια, κάποιοι τραπεζίτες κρατούν «µικρό καλάθι», τονίζοντας ότι οι πληροφορίες που έχουν κυκλοφορήσει για τα πορίσµατα της BlackRock ενδεχοµένως να αποδειχθούν ανακριβείς.

Σύµφωνα µε ορισµένες «διαρροές» που προέρχονται από κύκλους προσκείµενους στον ελεγκτικό οίκο, η εικόνα την οποία παρουσιάζει ο ελληνικός τραπεζικός κλάδος είναι µεικτή. Από τη µία πλευρά υπάρχουν τράπεζες που δεν αντιµετωπίζουν σοβαρά προβλήµατα, ενώ σε άλλες η κατάσταση είναι αρκετά χειρότερη. Σύµφωνα µε τις εκτιµήσεις έµπειρου τραπεζικού στελέχους, ο λογαριασµός από την BlackRock θα κυµανθεί µεταξύ 10 και 15 δισ. ευρώ, σηµαντικό µέρος των οποίων µπορεί σχετικά εύκολα να αναπληρωθεί από τα έσοδα της ερχόµενης τριετίας, παρά την ύφεση που πλήττει την ελληνική οικονοµία. Πάντως τελική εικόνα για το µέγεθος των αποµειώσεων αναµένεται µετά την επεξεργασία των σχετικών στοιχείων από την Τράπεζα της Ελλάδος, τα οποία θα της αποσταλούν την επόµενη εβδοµάδα.

Με βάση τον επίσηµο προγραµµατισµό, η εγχώρια νοµισµατική αρχή θα επιδώσει ξεχωριστά σε κάθε τράπεζα µέσα στον Φεβρουάριο τον λογαριασµό κεφαλαιακών αναγκών που θα προκύψουν µετά τη διενέργεια προβλέψεων για προβληµατικά στοιχεία του ενεργητικού τους και την καταγραφή τωνζηµιών λόγω του προγράµµατος ανταλλαγής οµολόγων (PSI). Τα τελευταία 24ωρα υπάρχει έντονος προβληµατισµός στις διοικήσεις των τραπεζών για δηµοσιεύµατα στον ξένο Τύπο περί αύξησης του «κουρέµατος» ως και το 80%. Παράγοντας της αγοράς κληθείς να σχολιάσει τα σενάρια αυτά σηµείωνε ότι «από αλλού το περιµέναµε και από αλλού θα µας έρθει το κακό», εξηγώντας ότι ενώ ως πριν από λίγο καιρό το ύψος των επισφαλειών αποτελούσε τον «άγνωστο Χ», πλέον βρίσκεται στον αέρα και το τελικό κόστος της αναδιάρθρωσης του χρέους για το εγχώριο χρηµατοπιστωτικό σύστηµα.

Οι εκκρεμότητες

Οι διοικήσεις των πιστωτικών ιδρυµάτων, αφού λάβουν εγγράφως τον επόµενο µήνα τις υποδείξεις της Τράπεζας της Ελλάδος για τις ανάγκες τους σε νέα κεφάλαια προκειµένου οι σχετικοί δείκτες να επανέλθουν στα ελάχιστα επιτρεπτά όρια, θα έχουν στη διάθεσή τους δύο µήνες για την κατάρτιση πλάνων ανακεφαλαιοποίησης. Η υλοποίησή τους θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί ως και το τέλος του ερχόµενου Αυγούστου.

Σε εκκρεµότητα βρίσκονται αυτή τη στιγµή δύο ζητήµατα:

Πρώτον, δεν είναι ακόµη γνωστό αν ο ελάχιστος δείκτης κύριων βασικών ιδίων κεφαλαίων (Core Tier 1) θα βρίσκεται στο 9%, όπως και στις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ, ή στο 10%, µε βάση το µνηµόνιο που έχει υπογράψει η ελληνική κυβέρνηση. Η Τράπεζα της Ελλάδος θα πιέσει την τρόικα προς την κατεύθυνση ισότιµης µεταχείρισης των εγχώριων τραπεζών.

∆εύτερον, κύκλοι της αγοράς σηµειώνουν ότι ο τρόπος στήριξης των τραπεζών, παρά τις αλλεπάλληλες διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης ότι θα γίνει αποκλειστικά µε κοινές µετοχές από το Ταµείο Χρηµατοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), δεν έχει ακόµη οριστικοποιηθεί. Συγκεκριµένα, τονίζουν ότι γίνεται προσπάθεια από τους βασικούς µετόχους των τραπεζών για ευνοϊκή φορολογική αντιµετώπιση των ζηµιών που θα προκύψουν από το PSI ή για την κάλυψή τους µε προνοµιούχες ή µε κοινές άνευ δικαιώµατος ψήφου µετοχές.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk