Μεταβολές στα Ειδικά Ταμεία

1. Ασφαλισµένοι µε 35 έτη ασφάλισης. Αυξάνεται κατά ένα έτος εντός του 2012 ο απαιτούµενος για συνταξιοδότηση µε πλήρη σύνταξη χρόνος ασφάλισης των ασφαλισµένων των Ειδικών Ταµείων. Αντιστοίχως αυξάνεται και το σχετικό όριο ηλικίας από τα 58 στα 59. Ετσι όσοι θα θεµελιώσουν δικαίωµα εντός του 2012 θα χρειάζονται να συµπληρώσουν το 59ο έτος της ηλικίας τους και 37 έτη ασφάλισης για να συνταξιοδοτηθούν µε πλήρη σύνταξη. 2. Ασφαλισµένοι που αποχωρούν µε 15ετία ή 25ετία. Αυξάνεται το όριο ηλικίας κατά δώδεκα µήνες τον χρόνο για πλήρη συνταξιοδότηση λόγω γήρατος.

1. Ασφαλισµένοι µε 35 έτη ασφάλισης. Αυξάνεται κατά ένα έτος εντός του 2012 ο απαιτούµενος για συνταξιοδότηση µε πλήρη σύνταξη χρόνος ασφάλισης των ασφαλισµένων των Ειδικών Ταµείων. Αντιστοίχως αυξάνεται και το σχετικό όριο ηλικίας από τα 58 στα 59. Ετσι όσοι θα θεµελιώσουν δικαίωµα εντός του 2012 θα χρειάζονται να συµπληρώσουν το 59ο έτος της ηλικίας τους και 37 έτη ασφάλισης για να συνταξιοδοτηθούν µε πλήρη σύνταξη.

2. Ασφαλισµένοι που αποχωρούν µε 15ετία ή 25ετία. Αυξάνεται το όριο ηλικίας κατά δώδεκα µήνες τον χρόνο για πλήρη συνταξιοδότηση λόγω γήρατος. Η αύξηση αυτή έχει ξεκινήσει από το 2011 και θα ολοκληρωθεί µε τη συµπλήρωση του 65ου έτους της ηλικίας. Η αλλαγή αυτή δεν αφορά τις περιπτώσεις των ασφαλισµένων στα βαρέα και ανθυγιεινά.

3. Μητέρες ανηλίκων τέκνων. Αυξάνεται από 1.1.2012 το όριο ηλικίας για τη συνταξιοδότηση µητέρων µε ανήλικα παιδιά των φορέων και κλάδων που εντάχθηκαν στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ µε τον νόµο 3655/2008 καθώς και των ασφαλισµένων των ενταχθέντων στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, κλάδων σύνταξης των ΤΑΠ-ΙΛΤ, ΤΣΠ-ΑΤΕ και ΤΣΕΑΠΓΣΟ. Συγκεκριµένα, µε 25 έτη ασφάλισης η µειωµένη σύνταξη δίδεται στο 53ο έτος της ηλικίας (αντί του 50ού) και η πλήρης σύνταξη δίδεται στο 55ο έτος της ηλικίας (αντί του 52ου). Η ασφαλισµένη µητέρα ανήλικων παιδιών ακολουθεί το όριο ηλικίας όπως διαµορφώνεται κατά τη συµπλήρωση του απαιτούµενου συντάξιµου χρόνου, εφόσον συντρέχει και η ανηλικότητα του παιδιού. Οι µητέρες που έως τις 31.12.2010 συγκέντρωναν κάποια στιγµή αθροιστικά τις προϋποθέσεις αυτές δεν επηρεάζονται.

4. Γονείς 3 τέκνων. Το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης το 2012 φθάνει στο 55ο έτος για όσους έχουν συµπληρώσει 20 έτη ασφάλισης. Το δικαίωµα αυτό µπορεί να ασκηθεί από τις µητέρες και τους πατέρες διαζευγµένους που έχουν την επιµέλεια των τέκνων µε δικαστική απόφαση.

Τι ισχύει για ΕΤΑΑ ­ ΟΑΕΕ

Οι ασφαλισμένοι στον ΟΑΕΕ (πρώην ΤΕΒΕ, ΤΣΑ και Εμπόρων) που συμπληρώνουν – εντός του 2012 – 35 έτη ασφάλισης, θα συνταξιοδοτούνται στο 60ό έτος της ηλικίας, εφόσον συγκεντρώσουν 37 έτη ασφάλισης, αντί των 36. Αντίστοιχες αλλαγές ισχύουν και για τους επιστήμονες του ΕΤΑΑ. Τα απαιτούμενα έτη αυξάνονται κατά έναν χρόνο, στα 37 (από 36) και το όριο ηλικίας θα πρέπει να είναι το 60ό για τους άνδρες (από 59ο) και το 59ο για τις γυναίκες (από 58ο). Για τις γυναίκες, στην περίπτωση συμπλήρωσης 25 ετών ασφάλισης στο ΕΤΑΑ το όριο ηλικίας θα διαμορφωθεί στα 62, από 61 το 2011. Για τις γυναίκες δικηγόρους, μητέρες ανηλίκων καθώς και για τους άνδρες δικηγόρους χήρους, πατέρες ανηλίκων, αυξάνεται το όριο ηλικίας στο 58ο έτος.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Μυστικά και ψέματα Οι περισσότεροι θα περάσουν τις ημέρες και νύχτες των Χριστουγέννων στην Αθήνα με παρουσίες σε διακριτικά ιδιωτικά δείπνα αλλά... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk