«Καθαρές» λύσεις για ασφαλείς αποταμιεύσεις

Αυξηµένη βαρύτητα κατά τη διαδικασία λήψης των επενδυτικών αποφάσεων για την πλειονότητα των Ελλήνων τη νέα χρονιά αναµένεται να έχουν παράγοντες όπως η ασφάλεια των κεφαλαίων τους και η ευχέρεια ρευστοποίησης των τοποθετήσεών τους. Οπως επισηµαίνουν στελέχη της τραπεζικής αγοράς, οι εκκρεµότητες που υφίστανται ως προς το µέλλον της ευρωζώνης και κατ’ επέκταση οικονοµιών περιφερειακών χωρών της, όπως η Ελλάδα, δηµιουργούν κλίµα αβεβαιότητας, το οποίο εκτιµάται ότι βάζει σε δεύτερη …

Αυξηµένη βαρύτητα κατά τη διαδικασία λήψης των επενδυτικών αποφάσεων για την πλειονότητα των Ελλήνων τη νέα χρονιά αναµένεται να έχουν παράγοντες όπως η ασφάλεια των κεφαλαίων τους και η ευχέρεια ρευστοποίησης των τοποθετήσεών τους. Οπως επισηµαίνουν στελέχη της τραπεζικής αγοράς, οι εκκρεµότητες που υφίστανται ως προς το µέλλον της ευρωζώνης και κατ’ επέκταση οικονοµιών περιφερειακών χωρών της, όπως η Ελλάδα, δηµιουργούν κλίµα αβεβαιότητας, το οποίο εκτιµάται ότι βάζει σε δεύτερη µοίρα για τους περισσότερους επενδυτές, και ιδιαίτερα τους πιο συντηρητικούς, την προσδοκία για µια υψηλή απόδοση.

Το επόµενο τρίµηνο, αν όλα οδεύσουν σύµφωνα µε το χρονοδιάγραµµα που έχει τεθεί, θα οριστικοποιηθούν οι όροι του προγράµµατος ανταλλαγής οµολόγων στο πλαίσιο της συµµετοχής του ιδιωτικού τοµέα (PSI) στο νέο χρηµατοδοτικό πακέτο της χώρας µας, στη βάση των οποίων θα καταρτιστεί η νέα δανειακή σύµβαση που θα εξασφαλίσει τη χρηµατοδότησή της για την επόµενη τριετία. Στο πλαίσιο αυτό οι αβεβαιότητες ως προς την κατάληξη των σχετικών διαπραγµατεύσεων αναµένεται να συντηρητικοποιήσουν τη συµπεριφορά των περισσότερων επενδυτών, ιδιαίτερα στο πρώτο µισό της εφετινής χρονιάς.

Οπως επισηµαίνουν διαχειριστές κεφαλαίων, ώσπου να ξεκαθαρίσει η κατάσταση σε σχέση µε τη δυνατότητα της χώρας να αναχρηµατοδοτήσει το χρέος της και των τραπεζών να αναπληρώσουν τις ζηµιές που θα υποστούν από το «κούρεµα» των κρατικών οµολόγων, εκτιµάται ότι θα υπάρξει στροφή σε πιο ασφαλείς µορφές επένδυσης. Αντιστροφή αυτής της τάσης, υπογραµµίζουν οι ίδιοι κύκλοι, θα υπάρξει εφόσον ολοκληρωθεί επιτυχώς η διαδικασία του PSI, τεθεί σε εφαρµογή το νέο χρηµατοδοτικό πρόγραµµα της χώρας και µπει στην τελική ευθεία το σχέδιο ανακεφαλαιοποίησης των εγχώριων πιστωτικών ιδρυμάτων.

Η ασφάλεια των τραπεζών

Αν δεν υπάρξουν επιπλοκές, οι ιδιώτες πιστωτές της χώρας θα έλθουν σε συμφωνία με την τρόικα και την ελληνική κυβέρνηση για την ανταλλαγή των ομολόγων που έχουν στην κατοχή τους το αργότερο ως και τις αρχές Φεβρουαρίου. Από αυτόν το συμβιβασμό θα εξαρτηθεί το τελικό ύψος των ζημιών για τις ελληνικές τράπεζες. Στο ποσό που θα προκύψει θα προστεθούν οι απομειώσεις από τις επιπρόσθετες προβλέψεις που θα κριθούν απαραίτητες, βάσει της διαγνωστικής μελέτης της BlackRock στα δανειακά τους χαρτοφυλάκια.

Η Τράπεζα της Ελλάδος αναμένεται να επιδώσει προς το τέλος Φεβρουαρίου στη διοίκηση της κάθε τράπεζας τον λογαριασμό κεφαλαίων που θα χρειαστεί να καλύψει. Θα δοθεί χρονικό περιθώριο δύο μηνών για τον σχεδιασμό των πλάνων κεφαλαιακής ενίσχυσης, η υλοποίηση των οποίων θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί ως και το τέλος του ερχόμενου καλοκαιριού. Οσα πιστωτικά ιδρύματα δεν καταφέρουν με ίδια μέσα να ανακεφαλαιοποιηθούν, θα στηριχθούν με πόρους που θα προέλθουν από το νέο δάνειο ΕΕ και ΔΝΤ προς την Ελλάδα ή με χρήματα του προσωρινού ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης (European Financial Stability Facility – EFSF).

Με τον τρόπο αυτόν εξασφαλίζονται οι τράπεζες και οι καταθέτες τους, ενώ χαμένοι θα βγουν οι μέτοχοί τους, οι οποίοι είναι πιθανό να υποστούν σημαντική μείωση στην αξία της περιουσίας τους (dilution). Σε κάθε περίπτωση, η επιστροφή της χώρας μας σε «ήρεμα νερά» θα εξαρτηθεί από την υπογραφή της νέας δανειακής σύμβασης τους πρώτους μήνες του 2012, αλλά και από την αποφασιστικότητα που θα επιδείξουν οι ευρωπαίοι ηγέτες για την επίλυση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη.


ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk