Ετος ευκαιριών για επενδύσεις σε ακίνητα

Για τρίτη συνεχή χρονιά η αγορά των ακινήτων αναζητεί σηµείο ισορροπίας καθώς η µείωση της επενδυτικής δραστηριότητας, ο περιορισµός του όγκου συναλλαγών και η περιορισµένη ρευστότητα των ενδιαφερόµενων αγοραστών αποτελούν ένα εκρηκτικό µείγµα που οδηγεί τον πάλαι ποτέ πιο νευραλγικό κλάδο της ελληνικής οικονοµίας σε ακόµη πιο βαθιά ύφεση. Αναλυτές, παράγοντες της αγοράς αλλά και όσοι ενδιαφέρονται να επενδύσουν στην αγορά των ακινήτων δηλώνουν ότι το 2012 είναι έτος κρίσιµο για την επιβίωση του κλάδου του Real Estate, στον οποίο δραστηριοποιούνται εκατοντάδες επαγγέλµατα και εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόµενοι.

Για τρίτη συνεχή χρονιά η αγορά των ακινήτων αναζητεί σηµείο ισορροπίας καθώς η µείωση της επενδυτικής δραστηριότητας, ο περιορισµός του όγκου συναλλαγών και η περιορισµένη ρευστότητα των ενδιαφερόµενων αγοραστών αποτελούν ένα εκρηκτικό µείγµα που οδηγεί τον πάλαι ποτέ πιο νευραλγικό κλάδο της ελληνικής οικονοµίας σε ακόµη πιο βαθιά ύφεση.

Αναλυτές, παράγοντες της αγοράς αλλά και όσοι ενδιαφέρονται να επενδύσουν στην αγορά των ακινήτων δηλώνουν ότι το 2012 είναι έτος κρίσιµο για την επιβίωση του κλάδου του Real Estate, στον οποίο δραστηριοποιούνται εκατοντάδες επαγγέλµατα και εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόµενοι. Ωστόσο αναφέρουν ότι είναι και έτος ευκαιριών, καθώς σε περίοδο κρίσης η αγορά γης µακροπρόθεσµα έχει αποδειχθεί αρκετά επικερδής επένδυση.

Το 2011 πέρασε και το κλίµα αβεβαιότηταςπου έχει δηµιουργήσει το δυσµενές οικονοµικό περιβάλλον εξακολουθεί να υφίσταται, µε τους δυνητικούς αγοραστές να εµφανίζουν σαφώς πιο περιορισµένη ρευστότητα σε σύγκριση µε τα προηγούµενα χρόνια. Το φαινόµενο που χαρακτηρίζει το σύνολο της κτηµαταγοράς είναι η καθυστέρηση ή σε ορισµένες περιπτώσεις και η µαταίωση νέων αναπτύξεων και επενδύσεων αναµένοντας τη σταδιακή ανάκαµψη της οικονοµίας, η οποία προς το παρόν βρίσκεται σε χειµερία νάρκη. Επίσης, το 2012 αναµένουν οι ειδικοί να συνεχιστεί η τάση εξορθολογισµού των ζητούµενων επιπέδων τιµών που είχε ξεκινήσει τα προηγούµενα χρόνια στις περισσότερες ακριβές περιοχές, ενώ θα υπάρξει σύγκλιση των τιµών µε περιοχές ανάλογων ποιοτικών χαρακτηριστικών. Ετσι, και το 2012 η αγορά των ακινήτων δεν αναµένεται να διαφέρει σηµαντικά ως προς τα βασικά χαρακτηριστικά της σε σύγκριση µε αυτήν του 2011, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι οι οποίοι προβλέπουν ακόµη µεγαλύτερη πτώση στις αγοραπωλησίες και κατ’ επέκταση στις τιµές.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα τελευταία στοιχεία που έδωσε προσφάτως στη δηµοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδας µε βάση τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί από τα πιστωτικά ιδρύµατα. Εκτιµάται ότι οι τιµές των διαµερισµάτων (σε ονοµαστικούς όρους) το γ’ τρίµηνο του 2011 ήταν κατά µέσον όρο µειωµένες κατά 4,1% σε σύγκριση µε το αντίστοιχο τρίµηνο του 2010. Για το α’ και το β’ τρίµηνο του 2011, µε βάση τα αναθεωρηµένα στοιχεία, οι τιµές των διαµερισµάτων µειώθηκαν µε ετήσιο ρυθµό 5,3% και 4,4% αντιστοίχως, ενώ για το σύνολο του 2010 η µέση µείωση ήταν 4,7% έναντι 3,7% το 2009.

Πιο αναλυτικά, η µείωση των τιµών το γ’ τρίµηνο του 2011 σε σύγκριση µε το αντίστοιχο τρίµηνο του 2010 ήταν µεγαλύτερη για τα «παλαιά» διαµερίσµατα, ηλικίας άνω των 5 ετών (-4,7%, έναντι -5,6% και -5,4% το α’ και το β’ τρίµηνο, σύµφωνα µε αναθεωρηµένα στοιχεία) απ’ ό,τι για τα «νέα», ηλικίας ως 5 ετών (-3,0%, έναντι -4,8% και -2,8% το α’ και το β’ τρίµηνο). Η διαπίστωση αυτή ισχύει και για το 2010 ως σύνολο, καθώς, µε βάση τα αναθεωρηµένα στοιχεία, ο µέσος ετήσιος ρυθµός µείωσης των τιµών για τις δύο προηγούµενες κατηγορίες διαµερισµάτων ήταν 5,0% και 4,2% αντιστοίχως, ενώ το ίδιο είχε παρατηρηθεί ακόµη εντονότερα το 2009 («παλαιά» -4,8%, «νέα» -2,0%). Η µεγαλύτερη µείωση των τιµών για τα παλαιά διαµερίσµατα έναντι των νέων φαίνεται να αντανακλά τη σχετικά µεγαλύτερη «ανθεκτικότητα» των τιµών των νεόδµητων διαµερισµάτων, τα οποία κατά κανόνα διατίθενται προς πώληση από τους κατασκευαστές.

Από την ανάλυση των στοιχείων κατά γεωγραφική περιοχή προκύπτει ότι οι τιµές των διαµερισµάτων το γ’ τρίµηνο του 2011 ήταν µειωµένες σε σύγκριση µε το γ’ τρίµηνο του 2010 κατά 4,3% στην Αθήνα, 6,7% στη Θεσσαλονίκη, 3,5% στις άλλες µεγάλες πόλεις και 3,1% στις λοιπές περιοχές της χώρας. Για το α’ τρίµηνο του 2011 οι αντίστοιχοι αναθεωρηµένοι ετήσιοι ρυθµοί µείωσης των τιµών στις ίδιες περιοχές ήταν 6,1%, 7,9%, 4,0% και 3,8%, ενώ για το β’ τρίµηνο του 2011 ήταν 6,8%, 4,3%, 3,4% και 0,2%, αντιστοίχως.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk