Οι Αρχές της Συρίας απελευθέρωσαν 552 κρατούμενους, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση της χώρας. Πρόκειται για ανθρώπους που είχαν συλληφθεί στη διάρκεια των δεκάμηνων αντικυβερνητικών διαδηλώσεων.

«Απελευθερώθηκαν 552 άτομα που συμμετείχαν στα πρόσφατα γεγονότα, των οποίων τα χέρια δεν είχαν βαφτεί με αίμα» ανέφερε το τηλεοπτικό δίκτυο.

Την προηγούμενη εβδομάδα είχε ανακοινωθεί ότι το συριακό καθεστώς απελευθέρωσε 755 κρατουμένους, λίγες ώρες αφότου το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) κατήγγειλε ότι κρατούμενοι μεταφέρονται σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις για να είναι εκτός δικαιοδοσίας των παρατηρητών.

Όλα αυτά συμβαίνουν την ώρα που ακτιβιστές της αντιπολίτευσης κατηγορούν το συριακό καθεστώς ότι «εξαπατά» τους Άραβες παρατηρητές.

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αναφέρει ότι οι συριακές Αρχές μεταφέρουν τους παρατηρητές σε περιοχές πιστές στον Μπασάρ Αλ-Άσαντ και ότι έχουν αντικαταστήσει τα στρατιωτικά οχήματα με άλλα προκειμένου να φαίνεται ότι έχουν φύγει από το κέντρο των πόλεων.

Οι παρατηρητές του Αραβικού Συνδέσμου συναντήθηκαν με αποστάτες του συριακού στρατού, ενώ ο πρωθυπουργός του Κατάρ παραδέχθηκε ότι η αποστολή «έχει κάνει λάθη».

Δεν θα αποσυρθούν οι παρατηρητές του Αραβικού Συνδέσμου

Ο Αραβικός Σύνδεσμος δεν θα αποσύρει τους παρατηρητές του στη Συρία μέχρι να ολοκληρωθεί η διάρκειας ενός μήνα αποστολή τους στη χώρα, ανακοίνωσε σήμερα ο αντιπρόσωπος ενός αραβικού κράτους στον Σύνδεσμο.

Τα σχόλια αυτά ακολούθησαν την δήλωση του πρωθυπουργού του Κατάρ ότι οι παρατηρητές έχουν διαπράξει σφάλματα και ο Σύνδεσμος θα εξέταζε το αν θα συνεχίσει την αποστολή τους.

Η ειδική επιτροπή του Συνδέσμου στη Συρία πρόκειται να συναντηθεί την Κυριακή στο Κάιρο για να εξετάσει τα αρχικά πορίσματα της αποστολής, η οποία συστήθηκε για να επιβλέψει την εφαρμογή ειρηνευτικού σχεδίου που εκπονήθηκε με τη
διαμεσολάβησή του και προβλέπει την απόσυρση των στρατευμάτων από τις πόλεις, την απελευθέρωση των κρατουμένων και την έναρξη διαλόγου με την αντιπολίτευση.

«Είναι αδύνατο να αποσύρει ο Αραβικός Σύνδεσμος τους παρατηρητές του ανεξάρτητα από το περιεχόμενο οποιασδήποτε από τις εκθέσεις της αποστολής», είπε ο αντιπρόσωπος της αραβικής κυβέρνησης που διατήρησε την ανωνυμία του.

Ο Σύνδεσμος έχει διαγράψει τη Συρία από μέλος του επικαλούμενος την αδυναμία του Άσαντ να συμμορφωθεί με το σχέδιό του για τον τερματισμό της βίας που σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 5.000 ανθρώπους από τον Μάρτιο.

Οι ακτιβιστές της συριακής αντιπολίτευσης υποστηρίζουν ότι η αποστολή έχει αποτύχει. Συριακές ανθρωπιστικές οργανώσεις καταγγέλλουν τους συνεχιζόμενους θανάτους σε συγκρούσεις και οι διαδηλωτές βγαίνουν στους δρόμους για να δείξουν την οργή τους στους παρατηρητές.

Η επιτροπή του Συνδέσμου συγκροτείται από τους πρώην υπουργούς Εξωτερικών της Αιγύπτου, του Σουδάν, του Κατάρ, του Ομάν και της Αλγερίας αλλά πηγή στον Σύνδεσμο υποστηρίζει ότι και άλλες χώρες κλήθηκαν να συμμετάσχουν την Κυριακή και ότι μπορεί να προκύψει επείγουσα συνάντηση όλων των αράβων υπουργών την ίδια μέρα.

Ορισμένοι αξιωματούχοι στον Αραβικό Σύνδεσμο, ο οποίος εδρεύει στο Κάιρο, δήλωσαν ότι κάποιες χώρες όπως το Σουδάν, η Ιορδανία, η Αίγυπτος και η Αλγερία εκφράζουν ανησυχίες για την πιθανή λήξη της αποστολής νωρίτερα φοβούμενοι ότι αν αυτή χαρακτηριστεί αποτυχία μπορεί να προκαλέσει δυτική στρατιωτική επέμβαση στη Συρία.

«Φοβούνται ότι αυτό μπορεί να γίνει συνήθεια και να συμβεί αργότερα και στις δικές τους χώρες», είπε ένας αξιωματούχος του Συνδέσμου που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Ένας άλλος αντιπρόσωπος αραβικής κυβέρνησης δήλωσε ότι η επιτροπή ενδέχεται να συζητήσει την πιθανή λήψη μέτρων για να συνδράμει τους παρατηρητές, όπως την προμήθεια οχημάτων ώστε να μπορούν τα ταξιδεύουν ανά τη χώρα χωρίς να εξαρτώνται από τις συριακές αρχές.

Ο ίδιος είπε ότι δεν θα συζητηθεί το ενδεχόμενο αλλαγής του επικεφαλής της αποστολής, ενός σουδανού στρατηγού ο οποίος έχει δεχτεί έντονη κριτική από τις διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις εξαιτίας της καταπάτησης των ανθρωπίνων
δικαιωμάτων στη χώρα του.