«Χειμώνας, όχι άνοιξη, για τα τουρκικά ΜΜΕ… » Με τον τίτλο αυτό, η International Herald Tribune δημοσιεύει ρεπορτάζ με θέμα τις πολιτικές πιέσεις που ασκούνται στα μέσα ενημέρωσης της Τουρκίας. Σημειώνει, δε, ότι οι ποινικές διώξεις δημοσιογράφων δεν συνάδουν με τις δημοκρατικές φιλοδοξίες τις οποίες προβάλλει η κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Πριν από έναν χρόνο, γράφει η εφημερίδα, ο δημοσιογράφος Νεντίμ Σενέρ ερευνούσε ένα σκοτεινό τρομοκρατικό δίκτυο, το οποίο, σύμφωνα με εισαγγελείς, συνωμοτούσε για να ανατρέψει την κυβέρνηση Ερντογάν, η ιδεολογία της οποίας έχει τις ρίζες της στο πολιτικό Ισλάμ.
Σήμερα, ο Σενέρ κατηγορείται ότι ήταν μέρος της συνωμοσίας, και κρατείται στη φυλακή εξαιτίας «ενός νέου πολιτικού πογκρόμ» κατά των ΜΜΕ, όπως καταγγέλλουν οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Βετεράνος δημοσιογράφος, ο Σενέρ αποκαλύπτει επί 20 χρόνια υποθέσεις κυβερνητικής διαφθοράς. Ηταν ανάμεσα στους 14, οι οποίοι εμφανίστηκαν, τον περασμένο μήνα, ενώπιον δικαστών, στην Κωνσταντινούπολη, αντιμέτωποι με την κατηγορία της υποκίνησης τρομοκρατίας.
Μεταξύ των άλλων κατηγορουμένων είναι στελέχη ενός website που υπερασπίζεται σθεναρά τον κοσμικό χαρακτήρα του κράτους, ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση Ερντογάν, και ο Αχμέτ Σικ, ένας δημοσιογράφος που έγραψε ότι ισλαμιστικό κίνημα που σχετίζεται με τον Φετουλάχ Γκουλέν, ισχυρό μουσουλμάνο κληρικό ο οποίος ζει στην Πενσιλβάνια, έχει διεισδύσει στις δυνάμεις ασφαλείας της Τουρκίας.
Πριν από έναν μήνα, συνελήφθησαν τουλάχιστον 38 άνθρωποι, ανάμεσά τους πολλοί δημοσιογράφοι, τους οποίους κατήγγειλε η κυβέρνηση για διασυνδέσεις με Κούρδους αυτονομιστές.
«Σε μια περίοδο όπου η Ουάσιγκτον και η Ευρώπη επαινούν την Τουρκία σαν μοντέλο μουσουλμανικής δημοκρατίας στον αραβικό κόσμο, τούρκοι αναλυτές λένε ότι αυτές οι διώξεις αποτελούν μέρος μιας δυσοίωνης τάσης», γράφει η ΙΗΤ.
Πιο ανησυχητικά, εκτιμούν οι αναλυτές, είναι νέα σημάδια ότι η κυβέρνηση του Ερντογάν περιστέλλει την ελευθερία του Τύπου μέσω εκφοβισμού, συλλήψεων και οικονομικής διαπλοκής, συμπεριλαμβανομένης της πρόσφατης πώλησης μιας εφημερίδας με μεγάλη κυκλοφορία σε επιχείρηση που έχει σχέσεις με τον γαμπρό του τούρκου πρωθυπουργού.
Αυτή τη στιγμή, 97 άνθρωποι των ΜΜΕ, κρατούνται σε φυλακές στην Τουρκία – ανάμεσά τους δημοσιογράφοι, εκδότες και διανομείς, σύμφωνα με το συνδικαλιστικό σωματείο των τούρκων δημοσιογράφων. Οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα λένε ότι ο αριθμός αυτός είναι μεγαλύτερος από όσων κρατούνται στην Λαϊκή Κίνα.
Η κυβέρνηση διαψεύδει τον αριθμό και επιμένει ότι, με την εξαίρεση οκτώ περιπτώσεων, όλοι οι συλληφθέντες κατηγορούνται για δραστηριότητες άσχετες με την δημοσιογραφική τους ιδιότητα.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης της Τουρκίας Σαντουλάχ Εργκίν κατηγόρησε, τον περασμένο μήνα, τοπικές οργανώσεις για τα πολιτικά δικαιώματα ότι δημιουργούν ψευδείς εντυπώσεις ως προς τον μεγάλο αριθμό των δημοσιογράφων που έχουν φυλακιστεί στην Τουρκία. Πρόσθεσε ότι ένα νέο σχέδιο για την ενίσχυση της ελευθερίας της έκφρασης θα αλλάξει την εικόνα, εφέτος.