Την πρώτη πολιτική του ήττα υπέστη την Τετάρτη ο κ. Γ. Παπανδρέου στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΠαΣοΚ όπου δεν κατάφερε να περάσει την πρότασή του για το χρονοδιάγραμμα και τις εσωτερικές διαδικασίες.

Οκτώ μέλη του καθοδηγητικού οργάνου, οι Ν. Σαλαγιάννης, Συλβάνα Ράπτη, Π. Κουκουλόπουλος, Τόνια Αντωνίου, Ι. Μίχας, Κ. Πανταζής, Δ. Σακελλάρης, επέμειναν ότι η διαδικασία ανάδειξης του νέου προέδρου θα πρέπει να γίνει άμεσα και όχι μετά τις εθνικές εκλογές.

Χαρακτηριστική του κλίματος που επικράτησε στη συνεδρίαση είναι η δήλωση στον ΒΗΜΑ 99,5 του Γιάννη Μίχα. «Δεν θα περάσει η λογική της διαρχίας που πρότεινε ο Γιώργος Παπανδρέου, δεν πιστεύω ότι θα το θέλουν και οι υποψήφιοι για την αρχηγία του κόμματος» είπε, εκτιμώντας ότι το Εθνικό Συμβούλιο θα ψηφίσει υπέρ της ανάδειξης προέδρου πριν τις βουλευτικές εκλογές. «Μετά θα πρέπει να διεξαχθεί συνέδριο, πιθανώς Ιούνιο ή και Σεπτέμβριο, ώστενα γίνει το ΠΑΣΟΚ και πάλι μεγάλο κόμμα» συμπλήρωσε.

Επειτα από μια έντονη συνεδρίαση οκτώ ωρών, το Πολιτικό Συμβούλιο αποφάσισε να συγκληθεί εκ νέου το συγκεκριμένο όργανο στις 12 Ιανουαρίου.

Στη συνεδρίαση αυτή θα συζητηθεί το σχέδιο εισήγησης προς το Εθνικό Συμβούλιο, το οποίο θα συνταχθεί με ευθύνη των κ.κ. Μιχ. Καρχιμάκη και Β. Εξαρχου. Το σχέδιο αυτό θα προετοιμαστεί με τη βοήθεια και των άλλων μελών του Πολιτικού Συμβουλίου αλλά και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Η εισήγηση θα αποτυπώνει την πρόταση του κ. Παπανδρέου αλλά και τις διαφορετικές απόψεις που ακούστηκαν στη χθεσινή συνεδρίαση.

Το Εθνικό Συμβούλιο θα συγκληθεί στις 14-15 Ιανουαρίου. Το όργανο αυτό είναι το μόνο αρμόδιο κατασταστικό όργανο για να αποφασίσει θέματα όπως η εκλογή προέδρου και η πορεία του κόμματος ενόψει των εκλογών.

Τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου, όπως επισήμανε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠαΣοΚ κ. Π. Μπεγλίτης, εξέφρασαν κοινή αντίληψη ότι θα πρέπει να συμβάλουν όλοι σε μια μεγάλη προσπάθεια για να δοθεί με τους πιο ευνοικούς όρους ο αγώνας για τις εθνικές εκλογές, αναδεικνύοντας τη στρατηγική και το όραμα για το μέλλον.

Το ΕθνικόΣυμβούλιο θα αποφασίσει για το αν η εκλογή του νέου προέδρου θα γίνει πριν ή μετά τις εθνικές εκλογές, όπως επίσης και τον τρόπο εκλογής του υποψήφιου πρωθυπουργού.